Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Parkerte Ullrich

Lance Armstrong falt, kom seg opp igjen og fosset inn til etappeseier og forsatt sammenlagtledelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble en dramatisk avslutning på dagens tour-etappe, mest dramatisk for gulkledde Lance Armstrong. Drøye mila før mål kjørte amerikaneren borti en ryggsekk som sto i veikanten og veltet. Iban Mayo ble dratt med i velten.

- Det var min feil også. Jeg syklet for langt til høyre i veien. Etter velten fikk jeg bare et digert adrenalinkick. Jeg sa til meg selv: «Lance, hvis du vil vinne Tour de France så er tiden inne for å angripe», sa Armstrong etter at etappeseieren og fortsatt sammenlagtledelse var et faktum.

Ullrich ventet - Armstrong rykket

Jan Ullrich hadde alle muligheter til å rykke fra sin argeste konkurrent, men valgte å vente på Armstrong. Det skulle han trolig ikke gjort. For Armstrong kom seg på beina igjen, veltet igjen, før han satte inn høygiret og parkerte Ullrich og resten av følget.

- Aldri i livet har jeg angrepet noen som har veltet. det er bare ikke slik jeg er, var Ullrichs kommentar til episoden.

Armstrong hentet inn forspranget til Chavanel, som ledet, klappet ham på ryggen og sa takk for seg. Amerikaneren var 40 sekunder før Euskaltel-rytteren Iban Mayo i mål. Ullrich fulgte på 3. plass, også han 40 sekunder bak Armstrong.

Armstrong har nå en sammenlagtledelse på Ullrich med 1. minutt og 7 sekunder. Aleksander Vinokourov ligger på tredjeplass, 2 minutter og 45 sekunder bak Armstrong.

- Før etappen sa jeg til meg selv at denne dagen ville bli avgjørende. Jeg gikk for seieren, for det er ikke gunstig å vente til nest siste dag med å sikre seieren sammenlagt. Men løpet er ikke over før vi er inne på Champs-Élysées, insisterte amerikaneren.

- Lance Armstrong var den sterkeste i dag, men han er ikke like sterk som før. Ellers ville han tatt to minutter på meg og ikke bare 40 sekunder, var Ullrichs kommentar etter å ha blitt parkert.

- Jeg visste at Lance ville angripe i dag, men greide ikke å følge ham da rykket kom. Jeg kunne ikke sykle raskere og måtte holde mitt eget tempo for å gjøre minst mulig skade. Jeg er ingen eksplosiv rytter som ham, fortalte 29-åringen.

Nye poeng til Thor

Thor Hushovd kjørte inn til 130. plass, men sikret seg viktige poeng i kampen om den grønne poengtrøya. Etter to poeng på én av dagens innlagte sprintpunkter, økte nordmannen til 134 poeng i kampen om den grønne. Det gir han foreløpig tredjeplassen sammenlagt. Baden Cooke i tet har 156 poeng, mens Robbie McEwen ligger på andreplass med 148 poeng. Hushovd ligger på 106. plass sammenlagt, 2 timer 53 minutter og 6 sekunder bak Armstrong.

Dagbladet.no fulgte touren direkte.

Resultater: 1. Lance Armstrong 159.5km 4 t 29 min 26 sek 2. Iban Mayo 40 sek bak 3. Jan Ullrich 40 sek bak 4. Haimar Zubeldia 40 sek bak 5. Christophe Morea 40 sek bak 6. Ivan Basso 47 sek bak 7. Tyler Hamilton 1 minutt 10 sek bak 8. Alexandre Vinokourov 2 min 7 sek bak.

Armstrong vinner!

Armstrong har 400 meter igjen av etappen.

Armstrong har 2 km igjen til mål. Ullrich og co er 50 sekunder bak Armstrong. Tyskeren har følge av Hamilton, Mayo, Moreau, Basso og Zubeldia.

Armstrong passerte Chavanel - med et klapp på ryggen.

Chavanel er 1 minutt og 3 sekunder foran Armstrong. Ullrich er 40 sekunder bak amerikaneren.

Det er 24 sekunder mellom Armstrong og Ullrich.

Armstrong har rykket. Ullrich blir parkert! Han har følge av Basso, Zubeldia, Hamilton and Moreau.

Lance Armstrong falt! To ganger. Ullrich hadde muligheten til å rykke ifra, men sakket tempoet for å vente.

Vinokourov har tatt kraftig innpå Armstrongs gruppe.

Mayo har angrepet!

Guerini gir Vinokourov drahjelp.

Gruppa til Vinokourov ligger 1 minutt og 5 sekunder bak Armstrong og co. Chavanel leder med 4 minutter og 50 sekunder på gruppa til Armstrong.

Chavanel nærmer seg siste klatring.

Armstrong og co har 2 mil igjen til mål. De er 4 minutter og 50 sekunder bak ledende Chavanel.

Botero har fått med seg Vinokourov oppover i feltet igjen. Kan Vinokourov knappe inn noe på Ullrich og Armstrong i innspurten?

Kvartetten ligger fortsatt samlet, med Ullrich i front.

Armstrong og Ullrich runder toppen, fire minutter etter Chevanal.

Botero har fått beskjed om å vente på Vinokourov for å hjelpe ham oppover bakkene. Forfølgerne med Ullrich i spissen seiler rett fra. Nå er det bare Chavanel som ligger foran dem.

Chavanel runder toppen som førstemann. Nå bærer det nedover igjen for den slitne rytteren.

Ullrich trekker kvartetten opp de siste kilometerne av bakken. Ullrich sitter på sykkelen, de tre andre står. I øyeblikket ser Ullrich ut som den naturlige vinneren av touren.

Nå er det bare 5.30 opp til Chavanel i front for de fire jegerne Armstrong, Ullrich, Mayo, og Zubeldia.

Vinokourov har stivnet totalt bak konkurrentene sine. Nå svinner håpet om den gule ledertrøya for han.

Zubeldia fra Mayos lag Euskaltel nærmer seg trioen bakfra.

 • Det er tre kilometer opp til toppen for lederen Chavanel.

  Ullrich ser sprekest ut oppover bakkene, men Mayo og Armstrong holder godt følge.

  Tyler Hamilton fra det danske laget CSC kjører forbi Vinokourov. Kasakhstaneren har problemer oppover de bratte bakkene.

  Vinokourov ligger nå 32 sekunder bak Armstrong, Ullrich og Mayo.

  Armstrong har fått bakhjulet på Ullrich.

  Armstrong sliter for å komme opp i ryggen på Ullrich, men ligger bare et sekund eller to bak. I en trio bak sitter Vinokourov, Moreau og Zubeldia.

  Vinokourov har meldt seg på bakfra, og prøver å ta igjen Armstrong. Armstrong har utliknet farten til Ullrich, og ligger bare tre-fire sekunder bak.

  Ullrich får med seg Armstrong på et rykk, og Ullrich får en luke ned til Armstrong nesten med en gang. Armstrong ser sliten ut.

  Iban Mayo sitter i en gruppe på fire som forsøker å rykke fra hovedfeltet.

  Hovedfeltet begynner å sprekke opp bakfra, mens Armstrong har begynt å avansere i feltet. Nå ligger feltet bare 9.40 bak Chavanel.

  To av US Postals ryttere har måttet la hovedfeltet gå. Det betyr færre hjelpere for Armstrong opp fjellet. Hushovd sitter fortsatt med i feltet.

  Chevanal øker fra front. Nå leder han med over halvannet minutt på Botero. Hovedfeltet har kjørt inn 20 sekunder på Chevanal.

  Nå begynner kjøret oppover den tyngste fjellsiden. Euskaltel kjører opp tempoet i hovedfeltet med US Postal-lagets hjelperyttere på hjul. Både Vinokourov, Ullrich, og Armstrong sitter trygt plassert i feltet. Foran tempo-etappen er det Armstrong og Vinokourov som helst bør ha litt å gå på blant tet-trioen.

  Det virker som om Botero har fått det tungt på egen hånd oppover bakkene. Nå leder Chavanel med et minutt på ham.

  Chavanel har skaffet seg en ledelse på 20 sekunder ned til Botero, og nesten ti og et halvt minutt til hovedfeltet. Det er godt gjort av Chavanel når det er Botero som er den mest meritterte klatreren.

  Fjellet rytterne skal opp har en stigning på 10 prosent. Det betyr at for hver kilometer de sykler stiger de 100 meter.

  Botero og Chavanel har fått opp farta igjen og leder nå med 9.30 på hovedfeltet.

  15.00: Total poengoversikt etter den 4. klatringen:
  1. Chavanel 30 poeng
  2. Botero 26
  3. Chaurreau 22
  4. Virenque 18
  5. Dufaux 14
  6. Moreau 12
  7. Pena 10
  8. Rubiera 8
  9. Van De Wouwer 6
  10. Rogers 4
  11. Bettini 3
  12. Armstrong 1

  Hovedfeltet har utliknet farten til Botero og Chavanel. Nå er avstanden fram mindre enn ni minutter, mens Chaurreau taper tid i begge ender.

  Virenque er oppe og lukter på teten i hovedfeltet etter punkteringen. Han sikrer seg viktige klatrepoeng i det de runder toppen av den første fjelltoppen.

  Chaurreau holder imponerende fart selv om han har syklet alene de siste milene. Det er drøyt fem minutter opp til teten, mens det er i underkant av fem minutter ned til feltet.

  Chavanel runder toppen først, med Botero på hjul. Nå skal de ned på 844 m.o.h. før de skal klatre opp til 2114 m.o.h. igjen.

  Tetduoen har 1 kilometer igjen til toppen av den første klatringen. Bak i feltet har Hushovds konkurrent i sprintkonkurransen, Baden Cooke, store problemer.

  Botero og Chavanel reiser fortsatt fra hovedfeltet. Nå har de ni minutter og 25 sekunder ned. Midt i mellom ligger Chaurreau, fem minutter bak teten.

  Tetduoen leder nå med 8.45 på hovedfeltet.

  Ullrich har fått kontakt med den bakerste delen av feltet igjen. Bianchi-laget stoppet opp og ventet for å hjelpe ham fram etter punkteringen.

  Jan Ullrich har punktert og taper verdifull tid til hovedfeltet.

  Hovedfeltet har gitt tetduoen åtte minutters forsprang. Botero har vunnet klatretrøya i Tour de France tidligere, så bruddet kan gå helt i mål.

  Botero og Chavanel har økt til 7.21 på hovedfeltet. Chaurreau ligger 4.15 bak de to.

  Chaurreau tok som ventet de siste sprintpoengene i dag, men Hushovd har likevel fått mye ut av dagens etappe. Nå leder tetduoen med over seks minutter.

  Chavanel kjørte først over streken på det andre sprintpunktet. Nå leder de med over fem minutter på hovedfeltet. I øyeblikket ser det ut som om Chaurreau tar de siste poengene på sprinten.

  Richard Virenque, som leder klatreetappen, har punktert. Han taper tid.

  Botero og Chavanel nærmer seg halvkjørt etappe. Men ennå har de ikke begynt på de tøffe klatringene.

  Tetduoen har nå fire minutter til hovedfeltet, og 2 minutter og tyve sekunder til ensomme Chaurreau.

  Det er ikke så farlig for Armstrong om de to i front får mye tid. Botero er foreløpig nummer 76, nesten to timer bak, mens Chavanel er nummer 46, en time og tyve minutter etter Armstrong.

  Botero og Chavanel øker stadig forspranget til hovedfeltet. Nå leder de med tre og et halvt minutt.

  Avstanden fra Botero og Chavanel ned til hovedfeltet er blitt på 2 og et halvt minutt. Mellom dem ligger spanske Chaurreau, minuttet foran hovedfeltet.

  Hele US Postal-laget og Lance Armstrong ligger foran i hovedfeltet.

  13.37: Chavanel og Botero har øket avstanden igjen. Nå leder de med 1.33. Samtidig ligger hovedfeltet samlet bare ti sekunder bak Charreau fra AG2R, noe som øker Hushovds sjanser til å ta med seg to nye sprintpoeng.

  Det rykkes fortsatt i hovedfeltet, men utbryterne får aldri mye tid. Hovedfeltet har utliknet farten til de to i front.

  Utbrytergruppen er tatt inn igjen av hovedfeltet, mens Botero og Chavanel har fått 1.20.

  En gruppe ledet av Portal har satt inn et støt for å kjøre inn Botero og Chavanel. De to i tet har nå fått 1 minutt og femten sekunder ned til feltet.

  Det rykkes og kjøres fortsatt fort i hovedfeltet. US Postal klarer ikke roe ned feltet fra frontposisjonen.

  Thor Hushovd får hjelp av O'Grady og tar med seg to sprintpoeng. Hushovd blir nummer tre på sprinten etter Chavanel og Botero.

  Nå er ledelsen ned til hovedfeltet på 40 sekunder.

  Botero og Chavanel har 20 sekunder på hovedfeltet.

  Hushovd sitter i hovedfeltet og henger med på tempoet så langt.

  Chavanel vant den første klatringen foran Halgand og Botero. Halgand må slippe de to andre etter spurten. Nå venter sprinten.

  Botero, Chavanel, og Halgand har gått i et tremannsbrudd. US Postal ligger i front av hovedfeltet og prøver å roe ned tempoet. Det har gått fryktelig fort så langt med en snittfart på over 50 kilometer i timen.

  13.02: Nå er hele feltet samlet igjen.

  Syv ryttere er i tetgruppen opp mot spurtpunktet, med blant annet Baden Cooke. Cooke er en av Hushovds hardeste konkurrenter om den grønne trøya.

  Tetgruppen sprekker i det hovedfeltet får kontakt. Men ingen av rytterne i tet er noen trussel for Armstrong, Ullrich, eller Vinokourov.

  Stigningene opp mot første spurtpunkt er i gang. Foreløpig er ikke Hushovd å se foran.

  Det kan se ut som om bruddet blir kjørt inn av feltet igjen. Nå leder de med 12 sekunder, og US Postals Hincapie nekter å være med på lagtempoet foran i tetgruppen.

  12.50: Etter 20 kilometer sitter Hincapie, Azevedo, Botero, Aerts, Commesso, Glomser, Vogondy, Pascual Llorente, Bettini, Poilvet, Chavanel, Flickinger, Oriol og Portal i front.

  Bruddgruppen har fått 15 sekunder på feltet. Det kjøres knallhardt i tetgruppen, men Armstrongs lag US Postal har en rytter med.

  Hovedfeltet har sprukket opp i tre store grupper. 20 ryttere sitter i den første gruppen, 100 meter foran neste gruppe.

  44 ryttere har lagt inn årene så langt på turen. Det er 154 startende på dagens etappe.

  Feltet satt opp farten med en gang, og er allerede i ferd med å sprekke etter 10 kilometer. Enkelte ryttere har begynt å falle av, men alle kanonene sitter trygt med i front.

  Syklistene er på vei ut på den tøffe etappen.

  DAGENS ETAPPE: Den 15. etappen i årets Tour de France går fra Bagneres de Bigorre til Luz-Ardiden, og er 159,5 kilometer lang. Det er to spurtpunkter på dagens etappe. Der må Hushovd være med dersom han skal vinne den grønne trøya til slutt.

  På jakt etter sin femte strake sammenlagtseier i det prestisjetunge sykkelrittet rundt Frankrike kjenner Lance Armstrong for alvor pusten til forfølgerne i nakken.

  Jan Ullrich og Aleksander Vinokourov ligger henholdsvis 15 og 18 sekunder etter Armstrong, og i dag kommer den virkelige kraftanstrengelsen opp Pyreneene.

  - Jeg tror avgjørelsen faller nå. Det er min siste sjanse til å øke avstanden. 15 sekunder til Jan Ullrich er ikke nok før den aller siste tempoetappen. Det ville kanskje holdt for noen år siden, men jeg må bare glemme det som har vært, sier Armstrong i dagens Aftenposten.

  Dagens etappe går fra Bagneres de Bigorre til Luz-Ardiden, og på veien skal de over to fjell. De er såkalte kategori HC-fjell, regnet som den hardeste stigningen. Løypas topp-punkt er på 2114 meter.

  - Jeg skal i hvert fall spille ut mine aller siset kort, og kommer til å kjøre maks i dag, sier Armstrong.

BIKKJESLAGSMÅL: Jan Ullrich og Lance Armstrong kjemper en sekundstrid uten sidestykke i Tour-historien. I tillegg lurer kazakhstaneren Aleksander Vinokourov bak.
VELTET: Lance Armstrong veltet, men falt ikke fra seieren. Amerikaneren kom seg på beina, parkerte resten og sikret etappeseier og fortsatt sammenlagtledelse. Foto: AFP/SCANPIX