Pass dere, Norge! Denne mannen er livsfarlig

Bare 23 år, men har allerede scoret mer enn 200 NHL-mål.

ARTIST: Steven Stamkos (nummer 91) kan score mål i alle mulige situasjoner, som her mot Danmark tidligere i mesterskapet. I dag møter han og resten av det kanadiske stjernegalleriet de norske iskrigerne. Foto: Arnd Wiegmann / Reuters / NTB Scanpix
ARTIST: Steven Stamkos (nummer 91) kan score mål i alle mulige situasjoner, som her mot Danmark tidligere i mesterskapet. I dag møter han og resten av det kanadiske stjernegalleriet de norske iskrigerne. Foto: Arnd Wiegmann / Reuters / NTB ScanpixVis mer

STOCKHOLM (Dagbladet): Det er David mot Goliat når Norge møter Canada til duell i Globen klokka 20.15 i kveld.

I Canada er hockey den store nasjonalidretten, i Norge sliter store deler av befolkningen med i det hele tatt å finne en hall å gå på skøyter i.

Men i det øyeblikket pucken droppes i kveld, er det Canada som har presset  på seg. Alt annet enn VM-gull er en fiasko, og for å sikre at de skal slippe å gjenta fjorårets ydmykelse med kvartfinale-exit mot Slovakia, kommer laget med et realt stjernegalleri.

Og størst av alle: Steven Stamkos (23) fra Tampa Bay Lightning og Claude Giroux (25) fra Philadelphia Flyers.

- Jeg hadde nok sagt de to hvis jeg skulle trukket fram noen, sier Patrick Thoresen (29) til Dagbladet.

Scoret 60 i fjor Han er en av få norske stjernespillere i hockey, men blir ydmyk når han blir spurt om kvalitetene til de to kanadierne.

- De to har de kvalitetene vi andre hockeyspillere drømmer om. Stamkos har en ekstrem scoringstouch, og har sans for målet. Giroux har også det, men kan også være spillfordeler. Han kan levere pasninger som ingen andre, det er det ingen tvil om.

Stamkos har bare spilt fem sesonger i NHL, men står allerede med 208 mål på 373 kamper. Hans personlige rekord i løpet av én sesong ble satt i fjor, og lyder på hele 60 scoringer. Giroux, som er Philadelphia Flyers' kaptein, står med 91 mål på 333 kamper. Han er mer aktiv når det gjelder målgivende, og har servert en lagkamerat hele 200 ganger i løpet av karrieren.

- Får Stamkos pucken på rett sted, da sitter den rett i nettaket, sier Thoresen.

Bakover er det keeper Lars Haugen (26) som får ansvaret med å stoppe supertjernene. Han prøver å ikke være for opphengt i hvilke spillere Norge møter, og hvilke vaner de har.

- Litt formening om spillerne har jeg nok, men hvis jeg overstuderer en spiller og er helt sikker på at han skal skyte mot krysset, kommer han garantert til å skyte mellom beina, sier Haugen til Dagbladet med et smil.

- Et fantastisk lag Landslagssjef Roy Johansen sier Norge ikke kan bry seg om hva som står bakpå motstanderens drakt når alvoret begynner i kveld.

- Det er et fantastisk lag de har stablet på beina, men vi får konsentrere oss om å gjøre en bra jobb, være tette bakover, og heller tenke på hva vi kan gjøre mot dem, sier han.

Canada startet turneringen ved å slå Danmark 3-1, men gikk på en smell da Sveits slo dem på straffeslag søndag. Det tapet kan bidra til å skjerpe dem mot Norge i kveld, tror Thoresen.

- Ja, det skal du ikke se bort fra, men vi kommer også til å være fullt skjerpet. Vi vet vi kan spille mye bedre enn i de to første kampene.

- Deilig å ikke være favoritt?

- Ja, litt, faktisk. Nå har vi ikke noe press på oss, sier Thoresen.

MÅLFARLIG: Steven Stamkos (nummer to f.h.) er Canadas mest målfarlige spiller. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB Scanpix
MÅLFARLIG: Steven Stamkos (nummer to f.h.) er Canadas mest målfarlige spiller. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB Scanpix Vis mer