Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Pass opp for disse, Semb

Kampen på Ullevaal avgjør framtida for rumensk fotball.

Det mener i alle fall Romanias trener Anghel Iordanesu. Tap mot Norge betyr en foreløpig slutt på rumensk fotball, tror treneren.

- Resultatet avgjør framtida for rumensk fotball i mange år framover, sier Anghel Iordanesu.

Han tror det vanskeligste blir å få spillerne til å glemme de sure tapene tidligere i kvalifiseringen.

Mye har skjedd siden kong Carol, statsoverhode og fotballentusiast, insisterte på å sende et rumensk lag til VM i Uruguay i 1930 - men folket forventer flere internasjonale storkamper. Plassen i VM glapp på målstreken.

Mister de nok et sluttspill, må fotballnasjonen Romania bygges opp - fra bunnen av.

Ettertraktet

En av grunnene til at rumenerne forventer å finne fotballveien til EM i Portugal neste år, er Christian Chivu. Den 22 år gamle forsvarsklippen dominerer i Ajax, et av Europas beste lag, og spilte i EM-sluttspillet allerede i 2000.

Den gang var han en av lagets store overraskelser, scoret mot England, spilte fletta av Beckham og førte laget til kvartfinalen - som 19-åring.

På onsdag løper han ut på Ullevaal som en av Romanias viktigste og mest populære spillere. Det har makthaverne i fotballeuropa også merket seg. Champions League-vinner Milan har jaktet på signaturen hans gjennom hele våren, og Real Madrid sies å ha sett seg ut unggutten til å fylle skoene etter ærverdige Fernando Hierro.

Store ord? Ikke når du har forsvarsferdigheter som Campbell og en pasningsfot som Veron.

Helt siden Chivu kom fra ukjente Universitae Craiova i 1999 har han sparket først og spurt etterpå. Det ga en debutsesongen med fire røde kort, men også enorm tillit hos manager Ronald Koeman. Den tidligere forvarsstorheten har tatt Chivu under sine vinger. Nå får han betalt for det.

21 år gammel ble rumeneren med over 100 kamper for Ajax i fjor valgt til årets spiller i Nederland og Romania.

I Vieri-klasse

- Det var et fantastisk år for meg, men det gjør at folk forventer at jeg presterer enda bedre, sier Chivu, som fikk kapteinsbindet av Koeman før denne sesongen. Nederlenderen kjenner igjen en sjef når han ser en.

Henning Bergs største bekymring blir imidlertid Chivus lagkamerat, Adrian Mutu.

Det lukter gammel storhet lang vei av rykket, fintene og målteften til Parma-spilleren som til nå har nettet 18 ganger i årets serie A.

Det er det bare Italias landslagsspiss Christian Vieri som kan måle seg mot.

Mutu har scoret mål for aldersbestemte landslag siden han var 15 år gammel og fram til A-lagsdebuten i 2000. Derfor var det ingen som ble overrasket da han ble plukket opp av Inter for tre år siden og gikk via Verona til en stjernetilværelse i Parma. En selvsikker Mutu produserer jevnt med scoringer og er like komfortabel i rollen som arkitekt som han er som avslutter. Slikt verdsettes i ligaen med Europas beste forsvarere.

Drømmen lever

Selv om Romanias EM-sjanser hviler på unge skuldrer, er det gammel historie bak kravet om suksess. Det begynner å bli lenge siden Hagi briljerte i USA-VM i 94, og bak de 11 som løper ut på gresset på Ullevaal, ligger et folkekrav om seier.

Christian Chivu, som deltok i forrige EM som 19-åring, vet hvilke følelser som rører seg.

- Vi skal ikke gå glipp av enda en stor turnering. Vi klarte ikke å komme til VM og opplevde virkelig hvor tøft det var for oss spillerne og all fansen i Romania, sier han og understreker grunnen til at kampen mot Norge blir en knallhard kamp for å overleve:

- Vi har fortsatt muligheten.

Mye avgjøres på et fullsatt Ullevaal Stadion onsdag kveld, og for et presset rumensk mannskap er det bare én ting som gjelder:

- Bare seier mot Norge vil gi oss nytt håp om å komme til EM, sier landslagssjef Iordanescu.

SJEFEN: Christian Chivu (t.v) blir gratulert av Adrian Ilie etter å ha scoret 1-0-målet i sitt gjennombrudd mot England i EM 2000.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media