Passe sær, autoritær og en komplett keeper

I dag skriver Steinar Ege håndballhistorie.

ALENE PÅ TOPPEN: Etter dagens kamp mot Spania vil Steinar Ege trone alene på toppen, med 255 landskamper for Norge.
ALENE PÅ TOPPEN: Etter dagens kamp mot Spania vil Steinar Ege trone alene på toppen, med 255 landskamper for Norge. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Direkte 16.15: Følg Norge - Spania i vårt håndballstudio

JÖNKÖPING (Dagbladet): Når Steinar Ege i ettermiddag klasker hendene i stengene før kampstart, er det 255. gang han gjør det med flagget på brystet.

Han vil da trone alene på toppen av adelskalenderen, en kamp foran Jan Thomas Lauritzen. En bragd av 38-åringen.

Landslagskollegene står i kø for å hylle ham.

Sprer trygghet - Han er en av verdens aller beste keepere og han har prestert på et utrolig høyt nivå gjennom veldig mange år. Han nærmer seg 40, men holder likevel et høyt nivå. Som person er han en ledertype, som er autoritær og sprer trygghet. Du kan alltid regne med Steinar, min favorittkeeper, sier kantspiller Håvard Tvedten til Dagbladet.

Landslagets hovedleder Espen Karlsen har voktet buret 165 ganger. Han vet hva som kreves av en målvakt - og er ikke i tvil om at Ege besitter mer kvalitet enn de fleste.

- Steinar er en målvakt som er ekstremt god på nærskudd og som har blitt bedre og bedre med åra. Han er særdeles grundig i treningsarbeidet, som har gjort at han har blitt så god og har kunnet holde på så lenge. Han er også passe sær, som målvakter flest. Keepere må forsvinne litt inn i seg selv innimellom, selv om man deltar på et lag, sier Karlsen til Dagbladet.

Målvaktene er lagets viktigste enkeltspiller. Det slipper du ikke unna, når du velger et liv mellom stengene. Karlsen mener Ege har ekstreme kvaliteter når det handler om å heve seg til rett tidspunkt.

Respekt overalt - Han klarer også å mobilisere til viktige kamper. Hans gode kamper kommer i viktige kamper og hans gode redninger kommer på viktige tidspunkt. Det er vel det som er mest spesielt med Steinar. Og så er han kanskje den hos oss som er den ubestridte internasjonale autoriteten, som gjør at noen kvier seg for avslutte, sier Karlsen.

TVEDTENS FAVORITT: Håvard Tvedten sier Steinar Ege er favorittkeeperen hans.
TVEDTENS FAVORITT: Håvard Tvedten sier Steinar Ege er favorittkeeperen hans. Vis mer

Og hvis du har en målvakt som skremmer motstanderne, da har du kommet langt.

Landslagssjef Robert Hedin har selv spilt mot Ege.

- En fantastisk dyktig målvakt, som har respekt overalt. Han tar stort ansvar og vil lagets beste. Jeg har også spilt mot Steinar og husker bare at jeg har scoret på ham. Neida, jeg misset nok på en del skudd også, sier Hedin.

- Komplett keeper Kristian Kjelling er glad han har Steinar Ege som lagkamerat, men han har også spilt en del mot ham - på klubbnivå.

- Steinar er en komplett keeper og har en teknikk som gjør ham god på både langskudd og nærskudd. Og så er han veldig rolig, så han hopper ikke bort i et hjørne lenge før du skyter. Han tar det hjørnet han skal - og litt til. Steinar bidrar også mye i forhold til å styre forsvaret og oppildne gutta, sier Kjelling.

Landslagsgiganten selv innrømmer at det er stort å ha spilt så mange landskamper, selv om han ikke har reflektert så mye rundt det.

- Det er selvfølgelig noe man kan være stolt av, men det er vel først om noen år man kan sitte hjemme foran peisen og tenke på det, sier Ege til Dagbladet.

Sikter mot OL Landslagskarrieren har vært preget av både oppturer og nedturer. Heldigvis har oppturene vært såpass mange og store at han fortsatt er lysten på videre landslagsspill. Ikke minst lokker London-OL i 2012.

- Jeg har blitt noen år etter hvert, men jeg har alltid hatt en drøm om å spille i OL. Så lenge det toget ikke er gått er det vel en sjanse for at jeg fortsetter, sier Ege.

FAKTA

Slik er mellomspillet i VM:

• Island har med seg fire poeng, Frankrike tre poeng , Spania tre poeng, Ungarn to poeng, Norge og Tyskland er uten poeng.

• Norge møter Spania klokka 16.15 i dag. Deretter venter Frankrike på mandag (20.30) og Tyskland på tirsdag (16.15).

• Et realistisk mål for Norge er å komme på minst 4. plass, for å spille om sjuendeplassen. Den gir nemlig OL-kvalik. Det klarer Norge med seier mot tyskerne, hvis de også slår Ungarn. Da vil den interne målforskjellen mellom de tre lagene avgjøre.

- Det kommer alltid et OL?

- Ja, det kan du si. Men det neste (2016) er nok litt for langt fram i tid.

I ettermiddag venter Spania og nok en tøff kamp for håndballgutta. Spanjolene spilte uavgjort mot trippelmester Frankrike for to dager siden.

- Det blir en tøff kamp og jeg håper vi kan slikke våre fysiske og mentale sår fra Island-kampen og komme i angrepsposisjon igjen, sier Steinar Ege.

ROLIG: Kristian Kjelling er imponert over hvor rolige Steinar Ege er.
ROLIG: Kristian Kjelling er imponert over hvor rolige Steinar Ege er. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer