Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Passerer en milliard i støtte

Støtten fra statens til rederienes lønn til norske sjøfolk vil i år runde en milliard. En tredobling i utgiftene på bare to år.

Det viser beregninger fra landets «skipsfartsdepartement» Nærings og Handelsdepartementet. Samtidig regnes 2004 som er «gullår» for norsk shipping. Støtten gis i to former.

Den såkalte refusjonsordningen innebærer at staten betaler en viss del av lønna til den enkelte sjømannen for rederiet. Prosentsatsen varierer mellom 12 og 9,3 prosent, og omfatter om lag 150 rederier og rundt 3500 sjøfolk. Nettolønnsordningen omfatter fergerederier og offshorerederier, og teller oppimot 7000 sjøfolk og 30 rederier, kun fire av disse er fergerederier som Color Line og Fjord Line. I denne ordningen refunderer staten inntektsskatt, trygdeavgift og arbeidsgiveravgift for rederiene.

I tillegg til dette kommer den gunstige rederiskatteordningen, som kort fortalt betyr at skattefrihet for driftsoverskudd inntil det blir. Denne gir ikke utgifter for staten, men bortfall av skatteinntekter. Overfor Økonomisk Rapport har Finansdepartementet beregnet statens innteksttap på grunn av denne ordningen til 1,2 milliarder kroner for 2004.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media