Passerte Northug etter maktdemonstrasjon

Johannes Høsflot Klæbo er bare 24 år, men etter dagens seier har han flere verdenscupseire enn Petter Northug.

SPORTSNYHETENE: Johannes Høsflot Klæbo hadde et tøft utgangspunkt på dagens 15 kilometer lange jaktstart, men taklet presset og vant etter en sterk avslutning. Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Johannes Høsflot Klæbo hadde et tøft utgangspunkt på dagens 15 kilometer lange jaktstart, men taklet presset og vant etter en sterk avslutning.

Dermed står han med 39 individuelle verdenscupseire og passerte Petter Northug, som da altså endte på 38 …

Ble hentet inn

Dagens seier ble tøff for Klæbo. 26 sekunder bak kom duoen Alexandr Bolsjunov og Emil Iversen. For Klæbo ble det en taktisk vurdering hvor hardt han skulle gå - vel vitende om at russeren kom til å gå det remmer og tøy kunne holde for å ta ham igjen.

For en spurt mot Klæbo må du nesten hete Erik Valnes for å være interessert i:

SPORTSNYHETER: Erik Valnes (24) tok sin første individuelle verdenscupseier med å knuse Johannes Høsflot Klæbo (24) i sesongåpningen i Ruka fredag, hvor det ble trippelt norsk. Foto: NRK / Dagbladet Vis mer

Uansett. Bolsjunov brukte krefter tidlig i løpet for å spise opp ledelsen til Klæbo. Nordmannen hold god stand de første fem kilometerne, men så ble hele forspranget spist opp i løpet av 2,5 kilometer.

Sluttspurt

Etter 7,5 kilometer før de tre var samlet i front, og da gjorde Klæbo det naturlige - la seg bakerst i trioen og lot russeren dra.

Det måtte Bolsjunov også gjøre, for selv om han er en god spurter hadde han to av verdens beste på slep.

23-åringen greide derimot ikke å riste av seg verken Klæbo eller Iversen, til tross for at Bolsjunov brukte mye krefter i de tøffe bakkene opp mot 13,3 kilometer, og dermed ble det et rotterace på slutten.

I den siste bakken dunket Bolsjunov til, men som så ofte før var det Klæbo som hadde mest krefter. Han løp bakken i enorm fart, og kom alene inn på oppløpet.

GA ALT: Alexandr Bolsjunov. Foto: NTB
GA ALT: Alexandr Bolsjunov. Foto: NTB Vis mer

Iversen forsøkte desperat å ta russeren, men greide det ikke. Dermed ble Bolsjunov nummer to foran Iversen.

- Et perfekt taktisk løp av Klæbo. Han gikk kontrollert og hadde noe å kjøre med da han ble plukket opp, sier NRK-kommentator Torgeir Bjørn.

- Det var en tøff dag. Jeg startet i et ok tempo, men skjønte på tilbakemeldingene at jeg ikke gikk raskt nok. Jeg bestemte meg for å vente på dem etter to runder og håpe at jeg hadde gode nok bein til å henge på og vinne en spurt, sier Klæbo i et FIS-intervju.

Han hyller også den russiske rivalen Bolsjunov:

- Han var virkelig sterk i dag og hold farten gjennom løpet.

Emil Iversen of Norway during men's cross country skiing freestyle 15 km pursuit competition at the FIS World Cup Ruka Nordic event in Kuusamo, Finland, on November 29, 2020. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN - FINLAND OUT. NO THIRD PARTY SALES.
Emil Iversen of Norway during men's cross country skiing freestyle 15 km pursuit competition at the FIS World Cup Ruka Nordic event in Kuusamo, Finland, on November 29, 2020. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN - FINLAND OUT. NO THIRD PARTY SALES. Vis mer

Voldsomt løp

Bak tettrioen gikk en rekke slitere i et voldsomt tempo. Blant dem Hans Christer Holund, Iivo Niskanen og Andrew Musgrave.

Holund starter langt over minuttet bak Klæbo på dagens jaktstart, men gikk et kjempeløp og ble til slutt nummer fire - 19,5 sekunder bak. De to hadde naturligvis to helt forskjellige løpsopplegg, men Holund gikk raskest av samtidige utøvere.

VANT: Johannes Høsflot Klæbo herjet i Ruka. Foto: NTB Scanpix
VANT: Johannes Høsflot Klæbo herjet i Ruka. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Niskanen ble nummer fem, mens Musgrave gikk inn til en sjetteplass.

- Det var skikkelig gøy. Jeg hadde en vanvittig god dag og gode ski. Det er gøy på dager som i dag. Personlig teller jeg ikke dette som en verdenscupseier, men det blir ikke det samme. Men jeg tar med meg et veldig godt løp, sier Holund til NRK.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer