Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Idrettsstjerner bytter land

Passet hans er en skandale. Warholms rival skulle aldri fått lov til å løpe i EM

En av friidrettens mange gamle triks gjorde Warholms rival til europeer.

TIKKE SÅ VELDIG EUROPEISK: Yasmani Copello er kjøpt inn til Tyrkia for å løpe 400 meter hekk. Det er en mer enn tvilsom praksis som sporten nå er i ferd med å få slutt på. FOTO:AP /Martin Meissner)
TIKKE SÅ VELDIG EUROPEISK: Yasmani Copello er kjøpt inn til Tyrkia for å løpe 400 meter hekk. Det er en mer enn tvilsom praksis som sporten nå er i ferd med å få slutt på. FOTO:AP /Martin Meissner) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I KVELD kan Karsten Warholms hardeste motstander, cubaneren Yasmani Copello Escobar, bli Europamester på 400 meter hekk for andre gang. I så fall går gullmedaljen ikke til hjemlandet Cuba, men til det nye landet Tyrkia. Den nasjonen har spesialisert seg på oppkjøp av utlendinger som kan gi suksess i friidrett og kaste glans over tyrkiske stormannsambisjoner.

Akkurat Yasmanis nye nasjonalitet plager neppe Karsten. Han jobber for å bli bedre enn alle uansett, og tar de konkurrentene som kommer. Men denne lettere kultiverte menneskehandelen av idrettsstjerner over landegrensene plager friidretten så mye at sporten nå sier stopp.

LETTERE MED EN VM-PALL: Slik så det ut på 400 meter hekk etter VM i fjor. Søv til Yasmani Copello (Cuba/Tyrkia/Karibien/Asia), gull til Karsten Warholm (definitivt Norge og Europa) og bronse til Carron Clement (USA/Nord-Amerika). FOTO Heiko Junge / NTB scanpix
LETTERE MED EN VM-PALL: Slik så det ut på 400 meter hekk etter VM i fjor. Søv til Yasmani Copello (Cuba/Tyrkia/Karibien/Asia), gull til Karsten Warholm (definitivt Norge og Europa) og bronse til Carron Clement (USA/Nord-Amerika). FOTO Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Et europamesterskap med en eventuell cubansk vinner er jo egentlig bare tull. Men hensikten kan være alvorlig nok.

Mange av disse oppkjøpene blir gjort for å forherlige autoritære regimer.

COPELLO (31) har gått den vante handelsveien inn mot tyrkisk friidrett. Som en allerede god cubansk løper ble han kjøpt opp av storklubben Fenerbache. Da hadde han i flere år konkurrert for Cuba, vunnet medaljer i det karibiske mesterskapet på 400 meter hekk og vært på det cubanske stafettlaget på 4x400 meter.

Så fikset tyrkiske styresmakter kjapt nytt pass til den da 26 år gamle Yasmani Copello Escobar slik at han kunne løpe for sitt nye land fra 2014. Det har foreløpig gitt ett EM-gull, sølv i VM og bronse i OL.

Pluss enda en grunn for å innføre strengere passregler i sporten. For Copello har spansk trener, bulgarsk manager og trener sjelden i det angivelige hjemlandet.

Han er altså så lite tyrkisk som en middels flittig charterturist til dette ellers hyggelige ferielandet.

I SIST EM 2016 reiste Tyrkia likevel stolt til Amsterdam med fortsatt cubanske Copello og 13 andre nye landsmenn fra følgende land:

  • Kenya (7), Jamaica (2), Etiopia, Sør-Afrika, Azerbajan og Ukraina.

Disse kjøpene viste seg å være riktig gode investeringer dersom målet bare var å vinne flest mulige medaljer. Tyrkia ble mesterskapets fjerde beste nasjon med 4 gull, 4 sølv og tre bronse. Og omtrent alt var innkjøpt.

AKKURAT det var en snedig løsning for en nasjon som i årene før hadde prøvd og feilet med en blanding av eget nasjonalt genmateriale og utstrakt bruk av dop. Tyrkisk friidrett opplevde på den tida en plutselig suksess; spesielt på mellomdianse for kvinner.

Resultatene viste seg å være ren svindel. Asli Cakir Aptekin; landets egen løperdronning og olympiamester på 1500 meter, ble avslørt i 2015 på blodpass og tatt på nytt etter sin første utestengelse. Så fulgte opprullingen av Gamze Bulut sine lignende synder året etter. Denne tyrkiske lagvenninnen til Aptekin hadde overtatt OL-gullet på distansen etter den første utestengelsen, men var akkurat like skyldig.

DRAMATISK: Filip Ingebrigtsen ble revet ned i et fall halvannen runde før mål. Video med tillatelse fra NRK Vis mer

Alt med tyrkisk friidrett var bare bløff.

OGSÅ de importerte stjernene har fått sin del av dopet. Nylig viste retesting av ti år gamle prøver at den tyrkiske langdistanseløperen Elvan Adeylegesse fra Etiopia med to sølv på 5 000 meter og 10 000 meter i OL 2008, også lurte oss.

Selv den nasjonalt berømte Meryem Erdogan; den lovende tenåringen som inspirert av denne tilsynelatende store OL-suksessen hadde flyktet fra Etiopia til Tyrkia for å bli løper, ble til slutt tatt for doping. Som 16-årig idrettsflyktning hadde hun kanskje en historie det var mulig å bli berørt av. Meryem måtte et par år virkelig slite på banene i Istanbul for å bli utnevnt til tyrker. Men da hun løp fort nok og hadde fått passet sitt, ble det ikke fullt så idyllisk.

Det hjalp ikke at hun av respekt for landets leder da allerede hadde tatt etternavnet Erdogan for å få den rette svungen over nasjonsbyttet. Verken tyrkiske statssjefer eller friidrett er for tida verdt særlig respekt. To års straff også på henne.

er Tyrkia i gang igjen, selv om dopingkontrollen deres er blitt adskillig bedre. Seinest tirsdag tok jamaicaneren Jac Ali Harvey EM-bronse for det nye landet sitt på den prestisjetunge 100 meteren. Han har hatt tyrkisk pass en stund, men før neste mesterskap blir det verre å finne nye sprintere.

Nylig vedtok styret i det internasjonal friidrettsforbundet (IAAF) helt andre regler for bytting av statsborgerskap. Heretter må alle de innkjøpte vente tre år før de får lov til å konkurrere i mesterskap for sitt nye land. Samtidig ble det innført en 20 års grense for bytte, samt en regel om at det nye landet må være ditt for alltid.

Svein Arne Hansen; den norske presidenten for det europeiske friidrettsforbundet, hadde foreslått fire år for å holde de innkjøpte helt unna OL. Han nådde ikke fram. Mange land driver som Tyrkia, og vi har også gjort vårt. De norske rekordene på sprint tilhører Jaysuma Sady Ndure uten at rekordlistene forteller at han hadde vært i OL som flaggbærer for Gambia før det passet norsk friidrett å skaffe seg litt forsterkning.

- Det er en kjempenyhet for Norge, sa Svein Arne Hansen den gang.

For gamle friidrettsledere er det å hylle nye, strengere regler litt for ofte det samme som å møte seg selv i døra. Selvsagt skal asylsøkere og flykninger til Norge få lov til konkurrere for oss. Det er på alle måter bra, og Ndure hadde i det minste en familietilknytning til Norge da han byttet land for å få et bedre treningsopplegg. Men kjøp av utøvere for å få medaljer, er ille.

DET skjønner IAAF som derfor har opprettet en egen kommisjon for å overvåke disse nasjonsbyttene. Det har også vært nødvendig med tanke på hvordan denne storhandelen har spredd seg til helt ferske friidrettsnasjoner som for eksempel de pengesterke arabiske landene.

Der har jo Warholms overmann denne sesongen Abderrahman Samba fra Mauritania havnet i Qatar etter at landet vant en budrunde om ham mot den storpolitiske rivalen Saudi-Arabia.

Dermed blir det Asia-mesterskap i stedet for Afrika-mesterskap for Samba. Men det kunne altså med de gamle reglene like gjerne vært EM.

Også det hadde Karsten Warholm tålt.

Men neppe hensynet til friidrettens framtidige publikumstekke.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!