Passtrøbbel for Norge

Både Nils Johan Semb og flere av spillerne må bytte ut passene sine før reisen til Emiratene og Oman. Årsaken er at de har israelsk stempel i passene sine.

Landslagets administrator Bjørn Nilsen har sendt ut streng beskjed til alle spillerne i troppen om at de snarest må bytte ut passene sine hvis de har besøkt Israel. Det muslimske regimet i Oman tolererer ingen befatning med jøder hvis du skal slippe inn i landet. Et israelsk pass-stempel godtas ikke.

Bond-pass

- Jeg husker tilbake fra vi var i Emiratene i 1997 at jødehatet var ganske sterkt, så nå gjører jeg alt jeg kan for å få spillerne til å bytte pass med israelsk stempel. Sjøl skal jeg fikse det i morgen hos politiet, sier Bjørn Nilsen til Dagbladet.

I tillegg til Nilsen og Nils Johan Semb var Roar Strand, Christer Basma, Frode Olsen, og Daniel Berg Hestad med i troppen som spilte i Israel i 1999.

- Men det kan gjelde flere. Så jeg håper spillerne ordner opp i dette før avreise.

Nils Johan Semb har løst problemet på en enkel måte.

- Jeg har to pass. Så jeg får ta det som er uten israelsk stempel. Jeg er som James Bond , og kan velge mellom flere pass, fleiper Semb.

Frykter krig

Krigsfaren i Irak er større enn noen gang, og den amerikanske presidenten George W. Bush har satt mandag 27. januar som en D-dag for et eventelt angrep mot Irak. Det er dagen før Norge spiller mot Oman.

I området rundt Gulfen vil det trolig være over hundre tusen amerikanske soldater.

- Jeg frykter det kan bli krig, og er forberedt på at landskampene kan bli avlyst. Vi har kjøpt en avbestillingsforsikring på billettene våre, men regner med at programmet vil gå som planlagt, sier Nilsen.

Oppfordring til Bush

Fotballforbundet har tett kontakt med UD, som overvåker situasjonen og gir råd.

- Jeg tror det går bra. Vi har spilt i Albania i kjølvannet av Kosovokonflikten, har vært i Libanon, og spilte i Armenia mens USA bombet Afganistan, så dette skal vi takle, sier Semb.

Det politiske er det verre med for en venstreorientert landslagssjef.

- Det vil være helt håpløst av USA å gå til krig uten et skikkelig grunnlag for å angripe. Man bør strekke seg langt for å få til en diplomatisk løsning. Jeg håper Bush lytter litt til verdensoponionen i denne saken.

Norge møter Emiratene 26. januar og spiller mot Oman to dager seinere.