Påstand vekker oppsikt

Tidligere lagkamerat Patrice Evra (41) om Cristiano Ronaldo (37): - Jeg blir ikke overrasket hvis han legger opp.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

USIKKER FRAMTID: Cristiano Ronaldo. Foto: NTB
USIKKER FRAMTID: Cristiano Ronaldo. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Alt om VM

VM endte i tårer. Folk ser muligens en aldrende og desperat mann som klamrer seg til posisjonen i verdensfotballen.

Hva skjer med Ronaldo?

- Jeg blir ikke overrasket hvis han legger opp, sier tidligere lagkamerat i Manchester United, Patrice Evra.

Han lar ordene falle i et intervju med Sky Sports. Og det er en av de første gangene vi hører det.

TÅRER: Cristiano Ronaldo reagerte med fortvilelse da Portugal ble slått ut av VM. Foto: NTB
TÅRER: Cristiano Ronaldo reagerte med fortvilelse da Portugal ble slått ut av VM. Foto: NTB Vis mer

Ronaldo har selv vært krystallklar på at han har mer å gi. Drømmen er til og med å vinne Champions League igjen.

Men Evra sier:

- Jeg vet ikke hva Ronaldo vil gjøre nå. Messi sier at han vil gi seg med VM, men jeg vet ikke om Ronaldo vil pensjonere seg.

FLEIPET: Burnley-manager Vincent Kompany spøkte om Cristiano Ronaldo på direktesendt TV. Video: BBC Vis mer

Han fortsetter:

- Du må ha fått en følelse, spesielt når du ikke er i startelleveren til landslaget. Det var det Cristiano ønsket. Å spille, passe inn og vinne VM med nasjonen sin. Dette var drømmen. Nå har han ikke den drømmen. Selv om jeg ikke vil snakke for Ronaldo, blir jeg ikke overrasket hvis han sier at han legger opp.

Klubber i Saudi-Arabia, Qatar og USA har vært nevnt. Skulle Ronaldo holde koken fram til han er 40 år, kan han tjene svimlende summer.

TOPPTRENT: Cristiano Ronaldo la ut denne videoen av seg selv på Instagram i går kveld. Fortsatt er det ikke noe å si på den fysiske formen.
TOPPTRENT: Cristiano Ronaldo la ut denne videoen av seg selv på Instagram i går kveld. Fortsatt er det ikke noe å si på den fysiske formen. Vis mer

Seinest i går kveld la han ut en kryptisk melding til sine 517 millioner følgere på Instagram. Mens han filmet fra et treningsstudio i bar overkropp, ble det spilt portugisisk musikk i bakgrunnen:

- Du vet ikke noe om meg. Ikke gråt for meg, lød teksten.

Ronaldo er klubbløs etter at han fikk sparken i Manchester United under VM.

- Jeg snakket med ham og ønsket ham lykke til før VM. Jeg tror dette er smertefullt, fordi det kan ha vært hans siste sjanse, sier Evra, som spilte i United fra 2006 til 2014.

VEKKER OPPSIKT: Flere stiller spørsmålstegn rundt Karsten Warholm sin treningsvideo på Instagram. Video: @Kwarholm Vis mer

Samtidig klokka 16.00 i dag:

Argentina og Frankrike spiller VM-finale i Qatar. Mens Ronaldo trener for seg selv, kan Messi krone karrieren med å bli verdensmester.

Akkurat nå er kontrastene store.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer