ANKLAGER: Tysk tv hevder russisk idrett har benyttet xenon-gass for å bedre resultatene de siste åra. Gassen står ikke på dopinglista og skal ha vært godkjent av president Vladimir Putin. Foto: AFP PHOTO / POOL / DAVID GOLDMAN
ANKLAGER: Tysk tv hevder russisk idrett har benyttet xenon-gass for å bedre resultatene de siste åra. Gassen står ikke på dopinglista og skal ha vært godkjent av president Vladimir Putin. Foto: AFP PHOTO / POOL / DAVID GOLDMANVis mer

Påstandene om russisk supergass sjokkerer ekspertene

- Overraskende at ingen kan noe om det.

(Dagbladet): Tysk tv sjokkerte i går med påstander om bruk av xenon-gass i russiske idrettsmiljøer. Det overrasker også ekstertene.

- Jeg må være ærlig og si at jeg ikke kjenner godt til dette. Jeg hørte om det først i går, sier Per Wiik Johansen, medisinsk sjef i Antidoping Norge.

Det var i programmet «Sport inside» på den tyske tv-kanalen WDR det ble satt fram en påstand om at russiske idrettsfolk i flere år stimulert produksjonen av erytropoietin (epo) ved å inhalere edelgassen xenon.

- Overraskende Ifølge den tyske tv-kanalen hadde 70 prosent av de russiske medaljevinnerne i Aten-OL i 2004 og Torino-OL i 2006 blitt behandlet med xenon-gass. Metoden skal ha vært kjent blant russiske idrettstopper i over ti år.

Det synes Wiik Johansen er merkelig.

- Det er overraskende at det ikke er mer kjent, dersom det er så utbredt som det hevdes i pressen. Jeg har fått med meg at det er blitt gjort studier på dyr som viser økt produksjon av røde blodlegemer. Hvordan dette fungerer på mennesker vet jeg ikke, sier Wiik Johansen.

Xenon står ikke på dopinglista, og antidopingeksperten mener de nye opplysningene vil bli tatt til på alvor.

- Dette vil bli sett nærmere på. Og Wada (verdens antidopingbyrå) vil etter all sannsynlighet ta dette opp i listekomiteen. Nytt utkast kommer 1. januar hvert år, sier Wiik Johansen.

EPO - Hva kan xenon-gass sammenlignes med?

- Det er ikke så mye annet jeg kan sammenligne det med. Den informasjonen jeg sitter på sier at bruken av gass kan stimulere epo til nyrene, sier Wiik Johansen.

Økt produksjon av epo i nyrene vil igjen stimulere til økt produksjon av røde blodceller, som igjen gir økt transport av oksygen i kroppen.

OVERRASKET: Medisinsk sjef i Antidoping Norge, Per Wiik Johansen (t.v.), er overrasket over påstandene om bruk av xenon-gass i idretten. Her er han med daglig leder i Antidoping Norge Anders Solheim og  Peter Hemmersbach. Foto: Berit Roald / Scanpix
OVERRASKET: Medisinsk sjef i Antidoping Norge, Per Wiik Johansen (t.v.), er overrasket over påstandene om bruk av xenon-gass i idretten. Her er han med daglig leder i Antidoping Norge Anders Solheim og Peter Hemmersbach. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

- Hvis dette er blitt brukt i over ti år, ligner det en idrettsskandale?

- Jeg vet for lite om saken til å kalle det en skandale. Det som er overraskende er at ingen kan noe om det, sier Wiik Johansen.

- Bør xenon på dopinglista?

- Hvis det viser seg at det er prestasjonsfremmende, bør dette vurderes, sier han.

Også The Economist omtalte bruken av xenon-gass tidligere i februar. I dokumentaren som ble sendt på tysk tv i går forteller dopinganalytiker Mario Thevis ved det Wada-akkrediterte analyselaboratoriet i Köln at det i dyreforsøk har vært funnet sterk økning av epo-produksjon ved hjelp av xenon.

Ifølge nettstedet skal President Vladimir Putin ha godkjent bruken av gassen i russisk idrett.

- Alvorlig Da Dagbladet var i kontakt med kjente personer i antidoping-miljøet i går, hadde ingen god kjennskap til den omtalte bruken av gass.

- Dette er helt nytt og ikke vært gjenstand for diskusjon i de sammenhenger jeg har vært med innen antidopingarbeidet, sa mangeårig dopingjeger Inggard Lereim, nestleder i styret i Antidoping Norge.

- Sånne ting er aldri tatt helt ut av luften. Men hvis det nå høres ut som jeg sår tvil om dette, er det fordi vi har sett mange slike påstander tidligere. Men hvis de virkelig har brukt det, som det blir antydet i 8-9-10 år, er det viktig å ta det på alvor og sjekke det, sa lederen ved det norske dopinglaboratoriet, Peter Hemmersbach.

At xenon ikke står på dopinglista, betyr ikke nødvendigvis at det er tillatt å bruke det. I dopinglistas underpunkter om metoder, står det under punkt M1.2 at det er forbudt å:

«Kunstig å stimulere til økt opptak, transport eller levering av oksygen til kroppens vev, inkluderer, men er ikke begrenset til bruk av perfluoroforbindelser, efaproxiral (RSR13) og modifiserte hemoglobinprodukter (f.eks. hemoglobinbaserte blodsubstitutter, mikroenkapsulerte hemoglobinprodukter), unntatt tilførsel av oksygen.»

Siden 2003? På sin egen hjemmeside skriver selskapet Atom-Med-Senter at de skal ha begynt å jobbe med xenon allerede i 2002, skriver VG.

I 2003 skal de ha inngått et samarbeid med det russiske friidrettsforbundet. To år seinere skal også det nasjonal skiskytterforbundet ha startet et samarbeid med det medisinske senteret.

Tidligere WADA-president Richard Pound mener noe må gjøres raskt.

- Denne metoden er utviklet utelukkende for å være prestasjonsfremmende, og i mine øyne er det doping. Det kan ikke hevdes at reglene ikke er klare, sier Pound til WDR.