Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Påstander om dop og drapstrusler i friidrett

Påstander om dopingpress og drapstrusler ligger til grunn for at politiet i Bergen har iverksatt etterforskning mot friidrettstrener Aage Odfjell.

BERGEN (Dagbladet): Langdistanseløper Nils Engevik (32) sier han er blitt et offer for misbruk av dop.

Nils Engevik har i alt anmeldt fire personer for trusler. Han har også fortalt politiet om andre idrettsutøvere i Bergen som kan ha brukt dopingmidler. Den siste anmeldelsen leverte han mot sin tidligere trener sist fredag, etter at Aage Odfjell ifølge Engevik truet med å hogge ham opp med øks.

Samme trener siden 1990

-  Jeg har hatt samme treneren siden 1990, og har hatt et nært vennskap med ham. I 2000 kom han med et forslag om at jeg skulle bruke anabole steroider for å tåle mer trening og prestere bedre på banen. Jeg sa først nei, men han har alltid hatt store overtalelsesevner, sier Nils Engevik til Dagbladet.

Under NM i Drammen i 2001 tok han sølv på 5000 meter og bronse på 10 000 meter. I mars 2002 erkjente han å ha brukt det anabole steroidet testosteron i hofta. Han påsto at det var et engangstilfelle, noe som førte til utestengelse fram til mars i fjor. Nå forteller Engevik at han systematisk har tatt forskjellige testosteronliknende stoffer i tre år.

La på seg

-  Jeg klarte aldri å si nei til treneren. Han mente at det var det beste jeg kunne gjøre, selv om jeg selvsagt hørte andre si at disse stoffene var muskeloppbyggende og ikke kunne være prestasjonsfremmende for langdistanseløpere. Treneren sa at jeg ville få en sterk motor, og samtidig et lett karosseri. Sannheten er at jeg la på meg, og ikke presterte bedre.

Engevik legger ikke skjul på at han har rotet mye med penger de siste par åra. Han har undertegnet kjøpekontrakt for et hus til en verdi av 3,5 millioner kroner, gjort det samme for en hyttetomt til en verdi av 800 000 kroner og en Audi A8 til 850 000 kroner. Han har bestilt en 46 fot stor lystbåt av typen Azimuth for nesten seks millioner kroner, og er i tvist med ekstreneren om rettighetene til en Audi TT sportsbil. Alt dette har han gjort uten å ha penger.

-  Jeg vil understreke at ingenting av dette er gjort i vinnings hensikt. Jeg har sagt fra meg alt sammen, med unntak av sportsbilen. Den er vi i tvist om, sier Nils Engevik.

Ikke skriftlig

-  Jeg tror årsaken til alt dette rotet kan være at jeg brukte de anabole steroidene i tre år. Det sies at reaksjonene kommer etter at man har sluttet å bruke disse stoffene. Derfor skal jeg nå få dette utredet av en psykiater.

Dagbladet er kjent med at Engevik lenge har trodd han ville arve eller få store pengebeløp av sin trener, som selv tilhører en rik slekt i Bergen. På ryktebørsen har disse summene variert over og under 20 millioner kroner.

-  Jeg er blitt lovet store penger av treneren, men jeg vil ikke si noe om beløp. Disse løftene er heller ikke blitt gjort skriftlig, sier Nils Engevik.

STERKE ANKLAGER: Langdistanseløper Nils Engevik sier han har anmeldt fire personer for drapstrusler og andre trusler, og at han er blitt overtalt til å bruke dop ukentlig i tre år. Han bistås av advokat Robert Neverdal (t.h.).
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media