Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Johaug utestengt

Påtalen er klar: Vil utestenge Johaug i 14 måneder. Kan rekke OL i Pyeongchang

Påtalenemnda i Antidoping Norge har fattet vedtak.

- JEG FINNER STYRKE GJENNOM KJÆRLIGHETEN: Therese Johaug møtte pressen for første gang siden hun fortalte om den positive dopingprøven. I dag ble det kjent at Antidoping Norge innstiller på utestengelse i 14 måneder. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

(Dagbladet): Påtalenemnda i Antidoping Norge har lagt ned påstand om at Therese Johaug utestenges i 14 måneder. Det framgår av påtalebegjæringen som ble offentliggjort i dag.

Innstillingen blir nå oversendt til Norges Idrettsforbunds domsutvalg, som skal fastsette dom i den meget bredt omtalte dopingssaken mot verdens beste kvinnelige langrennsløper.

«Therese Johaug dømmes til tap av retten til å delta i konkurranser og organisert trening, samt retten til å ha valgte og oppnevnte tillitsverv for en periode av 14 – fjorten – måneder, med virkning fra tidspunkt for ilagt suspensjon 18.10.2016», heter det i pressemeldingen.

- Forstår ikke

Dersom domsutvalget faller ned på samme straff som Antidoping Norge har lagt ned påstand om, vil Johaug rekke OL i Pyeongchang. Dette forutsatt at den endelige straffeutmålingen ikke ankes.

- Det er ikke funnet bevis om forsettlig doping. Da er strafferammen mellom ett og to år. Dermed kom vi fram til 14 måneder ettersom det var et medisinsk behov. Det var ikke riktig å gi minimumsstraff da hun kunne sjekket embalasjen bedre, sier Nils Kjær, prosessfullmektig i Antidoping Norge til Dagbladet.

FORTVILET: Therese Johaug viste følelser under pressemøtet sammen med Norges Skiforbund, der hun forklarer årsaken til positiv dopingtest. Video: NTB Scanpix Vis mer

Johaug selv sier at hun er glad for å bli trodd på at det aldri var snakk om overlagt doping, men at hun mener straffen er streng.

- Jeg er glad for at påtalenemnda har trodd på det jeg har sagt. Men jeg forstår ikke at det som har skjedd kan gi grunn til 14 måneders utelukkelse. Jeg ser nå fram til at saken skal behandles i domsutvalget og håper at det kan skje så raskt som mulig. I mellomtiden vil jeg forsøke å trene så godt jeg kan mens jeg er suspendert, sier hun i en pressemelding.

Johaugs manager, Jørn Ernst, sier til Dagbladet at de avventer den endelige dommen.

- Det blir trolig klart tidlig på nyåret. Vi har fortsatt et håp om full frifinnelse, forteller manager Jørn Ernst til Dagbladet.

Kan klandres

Videre i pressemeldinga fra Antidoping Norge står det at de har vektlagt at «utøver mottok et medikament for en påvist medisinsk tilstand av en landslagslege engasjert av Norges Skiforbund».

De peker på lege Fredrik Bendiksens erfaring og mener «utøver har utvist ubetydelig skyld».

DOPINGSJOKKET: Dagbladets Esten O. Sæther og Tormod Brenna kommenterer Therese Johaugs positive dopingtest. Video: Per Ervland / Dagbladet. Reporter: Lars Bryne Vis mer

De mener riktignok at Johaug kan klandres for å ikke ha foretatt ytterligere undersøkelser av legemiddelet hun fikk og benyttet. Dette særlig siden forpakningen var klart og tydelig merket.

I tillegg sier de at hun har hatt såpass lang fartstid i toppidretten at hun burde vært kjent med kravet til utøvers aktsomhetsplikt.

- Vi har lagt vekt på å gjøre et grundig arbeid bygget på riktig faktum. I løpet av noen dager vil påtalebegjæringen bli sendt videre til domsutvalget, sier Kjær, som understreker at dette er den største saken de noen gang har behandlet.

Dopingbomben

Det var 13. oktober i år bomben smalt.

På en pressekonferanse på Ullevaal Stadion fortalte en sønderknust Therese Johaug at hun hadde testet positivt på stoffet clostebol etter bruk av salven Trofodermin på en solforbrent leppe. Solforbrenningen skal hun ha pådratt seg under høydetrening med langrennslandslaget i Italia i slutten av august.

STERKT PREGET: Det var en sterkt preget Marit Bjørgen som møtte pressen etter Johaug-skandalen sammen med lagkamerat Ingvild Flugstad Østberg. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg er helt knust og fortvilet over å ha kommet i denne svært vanskelige, og for meg uvirkelige situasjonen. Jeg opplever dette urettferdig og helt uforskyldt, selv om jeg selvfølgelig er klar over det ansvaret jeg som utøver har for medisinen jeg bruker, sa Johaug.

Både hun selv, Norges Skiforbund og skilandslagets lege Fredrik Bendiksen forklarte da at Johaug hadde fått salven i hånda av Bendiksen, en mann hun inntil da hadde full tillit til.

Seinere ble Johaug suspendert i to måneder av Antidoping Norge.

- I skyldspørsmålet, og om hun kan få straffefritak, har vi kommet til at så ikke er tilfelle. At hun ikke er uten skyld, og det bygger vi på at hun ikke har undersøkt pakningen og innholdet i salven godt nok, sa påtalenemndas leder Anstein Gjengedal.

- Jeg stolte på han

Johaug møtte senere utvalgte medier på Holmenkollen Park Hotel.

Der ble hun gjentatte ganger grillet på de sentrale punktene i forklaringen sin.

- I ukene før prøven ble kjent sa du at du sjekket alt både to og tre ganger. Hvorfor gjorde du ikke det i Livigno?

- Jeg har gjort det. Jeg sjekker med folk rundt meg og i dette tilfelle var det legen min som gikk på apoteket. Jeg har ikke peiling på om symbolet var på pakka eller ikke, sa Johaug til Dagbladet.

- Du brukte salven i nesten to uker. Hvorfor sjekket du ikke opp eller googlet salven i denne perioden?

- Den lille kremtuben lå bare i toalettmappa mi. Fredrik (Bendiksen, lege) ga meg forsikringer om at den ikke var på dopinglista. Jeg stolte på han. Han er legen min. Han er landslagslege og har 30 års erfaring.

- Du hadde fryktelig vondt i leppa, men fikk ikke salve av landslagslege Bendiksen før 3. september. Hvorfor fikk du ikke salve den dagen han først traff deg?

- Vi snakket sammen til lunsj og den første kremen fikk jeg lørdag (3. sept). Den brukte jeg til søndagskveld. Jeg tenkte ikke noe mer over det. Han skulle finne salve og jeg fikk den første lørdag kveld, sier Johaug, som først fikk en krem som ikke fungerte.

- Har fortalt sannheten

På tidspunktet for intervjuet hadde Antidoping Norges påtalenemnd ennå ikke fattet sitt vedtak. Da Dagbladet spurte henne hvilke tanker hun gjorde seg om domsutmålingen, svarte Johaug:

- Dommen er ikke opp til meg. Jeg har fortalt sannheten. Jeg håper jo at jeg får gå skirenn så fort som mulig, men jeg skjønner at denne saken kan ta tid. Jeg må bare bruke tida godt og komme meg styrket ut av dette. Jeg vet godt hva jeg står for. Jeg vet at jeg ikke har gjort noe ulovlig. Jeg har gjort det legen sa jeg skulle gjøre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media