Påtalen mot Petter Northug er klar

Statsadvokaten bekrefter.

MÅ I FENGSEL?  Petter Northug. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
MÅ I FENGSEL? Petter Northug. Foto: Ned Alley / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Den endelige påtalebeslutningen mot Petter Northug (28) er klar, sier statsadvokaten til NRK.

Den skal forkynnes for Northug før den blir offentliggjort. Dette skjer i dag, opplyser førstestatsadvokat Bjørn H. Soknes til TV-kanalen.

Northug kjørte i beruset tilstand og krasjet med et autovern på Byåsen i Trondheim i mai.

Det er ventet at Northug-saken vil gå som en tilståelsesak. Det betyr at han må møte i retten og gi en uforbeholden tilståelse overfor en dommer.

Det innebærer også at det ikke vil bli tatt ut en formell tiltale mot Northug, skriver NTB.  Påtalebeslutningen vil være en siktelse i Northugs sak.

1,65 i promille I boka «Northug. En familiehistorie» går det fram at langrennsløperen hadde en promille på 1,65 - og at farten ble beregnet til 80-90 kilometer i timen.

Hendelsen skjedde klokka 05.00 om morgenen. Northug stakk fra ulykkesstedet, mens en kamerat ble sittende igjen i bilen.

- Glattcellen var trivelig, med en god madrass og et varmt pledd. Jeg følte meg på ingen måte innestengt, betjentene var hyggelige. Kort sagt, jeg trivdes og kunne gjerne vært der lenger, sier Northug i boka.

30-40 dager
Trafikkadvokat Terje Amland tror Northug kommer til å få 30 til 40 dagers ubetinget fengselsstraff etter promillekjøringen 4. mai.

- Straffebestemmelsene i forbindelse med promillekjøring blir trukket opp i veitrafikklovens paragraf 31. Der står det at det normalt skal gis bot og ubetinget fengsel for en promille som overskrider 1,2, sier Amland til NTB.

Han legger til at det ikke bare er størrelsen av promillen som virker inn på straffeutmålingen, men graden av påvirkningen spiller også en stor rolle.

Skjerpende omstendigheter? - Retten må ta stilling til eventuelle skjerpende omstendigheter - om det har skjedd skade på personer eller ting, og det har det jo i dette tilfellet, i og med at promillekjøringen endte med kollisjon, sier Amland.

Northug kan også få straff med fotlenke. Det er foreløpig et åpent spørsmål om han eventuelt må sone før eller etter vinterens ski-VM i Falun.

SMADRET:  Slik så bilen til Petter Northug ut etter sammenstøtet med autovernet på Byåsen i Trondheim. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
SMADRET: Slik så bilen til Petter Northug ut etter sammenstøtet med autovernet på Byåsen i Trondheim. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer