Påtalenemnda legger ned påstand om to års utestengelse for Tysse

- Saken er på mange måter relativt lik nå som da vi begynte.

PÅSTAND OM TO ÅR: Påtalenemnda i Antidoping Norge har lagt ned påstand om to års utestengelse for den dopingtatte kappgjengeren Erik Tysse (th).
Foto: Morten Holm / SCANPIX
PÅSTAND OM TO ÅR: Påtalenemnda i Antidoping Norge har lagt ned påstand om to års utestengelse for den dopingtatte kappgjengeren Erik Tysse (th). Foto: Morten Holm / SCANPIXVis mer

KRINGSJÅ (Dagbladet): Påtalenemnda i Antidoping Norge legger som ventet ned påstand om to års utestengelse for kappgjenger Erik Tysse, som testet positivt på CERA etter et stevne i Italia i mai.

- Saken er på mange måter relativt lik nå som da vi begynte. De fleste punkter relativt klare. Det er ikke etter vår oppfatning påvist prosedyrebrudd på en slik måte at det kan ha påvirket prøvens utfall, sa advokat Niels Kiær i påtalenemnda i Antidoping Norge under sin sluttprosedyre.

Tysses advokat Gunnar Martin Kjenner trakk i sin sluttprosedyre fram tre prosedyrefeil hos laboratoriet i Roma:

• Manglende evalueringer av analyseresultatene.

• Mangelfull nedkjøling av prøven under analysearbeidet.
 
• Feil bruk av «second opinion». Forsvaret mener Roma-laboratoriets leder Francesco Botré i mailer til laboratoriet i Paris, som foretok second opinion, ba om bekreftelse på sine funn i stedet for å la Paris foreta en uavhengig kontroll.

Tysses advokat sier også at tolkningen av analyseresultatet ikke oppfyller kravene til Wada for å konkludere med positiv dopingprøve.

Krever frifinnelse Kjenner henviser til ekspertuttalelser fra de sakkyndige i saken, som har lansert en teori som sier at et jerntilskudd Tysse fikk tre dager før prøven kan ha forårsaket en feilaktig tolkning.

Biokjemi-professor Bjarne Østerud forklarte i går hvordan en aggregert form av kroppens naturlige EPO kan stå bak det som dopinglaboratoriene i Roma og Paris tolket som tegn på CERA.

Kjenner opprettholder dermed påstanden om frifinnelse for sin klient.

Tysse sier til Dagbladet at han håper på full frikjennelse, og at domsutvalget tror på at han aldri har hatt cera i kroppen. Dersom han blir dømt av utvalget, har han anledning til å anke saken til apellutvalget.

- I så fall må vi først se på papirene om det er grunn til å anke, sier Tysse.

Tillater noe tvil I en sak der det foreligger positiv dopingprøve, er bevisbyrden for påtalemyndigheten, i dette tilfellet Antidoping Norge, ikke like streng som i en vanlig straffesak.

For mens all tvil skal komme tiltalte til gode i en vanlig rettssal, åpnes det for dom til tross for et lite snev av tvil i en dopingsak.

- Det er vanskelig å tallfeste, men jeg vil si at Antidoping Norge må bevise med 80-90-95 prosent sannsynlighet at Tysse har vært dopet. Jeg mener vi har fått sikkerheten ned i langt under 50 prosent med vår bevisførsel, men jeg innrømmer at jeg ikke er helt objektiv her, sier advokat Kjenner til Dagbladet.

Domsutvalget ledet av Lars E. Frisvold satte seg ned umiddelbart etter at høringen ble avsluttet på Toppidrettssenteret i dag for en innledende diskusjon om bevisføringen og prosedyrene de har hørt de siste tre dagene.

- Deretter skriver jeg et utkast til avgjørelse, som sendes ut til de andre i utvalget til vurdering, før vi møtes igjen for å diskutere mitt utkast, sier Frisvold til Dagbladet.

Dommen er anslått å foreligge om to til tre uker, og vil da bli forelagt Erik Tysse.