Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Therese Johaugs dopingdom

Påtalenemnden i Antidoping Norge anker ikke Johaug-dommen

13 måneder står seg videre, men det internasjonale skiforbundet (FIS) og Verdens antidopingbyrå (WADA) kan fortsatt anke dommen.

ANKER IKKE: Verken Therese Johaug eller påtalenemnden i Antidoping Norge anker dommen på 13 måneder. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ANKER IKKE: Verken Therese Johaug eller påtalenemnden i Antidoping Norge anker dommen på 13 måneder. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): I går besluttet Therese Johaug at hun ikke vil anke dommen på 13 måneders utestengelse. Det gjør heller ikke Påtalenemnden i Antidoping Norge.

Det bekrefter Antidoping Norge i en pressemelding, selv om NIFs domsutvalgs utelukkelse på 13 måneder er én måned mindre enn Påtalenemndens påstand.

- Påtalenemnden konstaterer at Domsutvalget i det vesentligste har vært enig i nemndens vurderinger, og at en reduksjon med en måneds utelukkelse ikke har vesentlig betydning for håndhevelsen av dopingreglene, forklarer prosessfullmektig Niels R. Kiær.

- Dommen statuerer at idrettsutøvere er underlagt en streng aktsomhetsplikt, og at dette i enda større grad gjelder eliteutøvere, sier Kiær.

WADA og FIS har fortsatt mulighet til å anke avgjørelsen.

Det store målet er OL i Pyeongchang. Om dommen på 13 måneder står seg, får Johaug være med fra første stavtak i OL-sesongen. Til Dagbladet garanterer Vidar Løfshus at Johaug er en del av landslaget når hun har sonet ferdig.

- Therese vil være med på landslaget fra den datoen regelverket tillater det, så frem dommen blir stående som i dag, sier Løfshus til Dagbladet.

Johaugs begrunnelse

Manager Jørn Ernst begrunnet Johaugs avgjørelse slik overfor Dagbladet i går:

- Det ble en totalvurdering hvor vi kom fram til at det var best å legge dette bak seg og gå videre. Det er en lettelse for henne, sar Ernst til Dagbladet.

- Har det vært mye diskusjon rundt dette? Hva ble utslagsgivende for konklusjonen?

- Det har vært en grundig gjennomgang, ja. Avgjørelsen handler om hva man kan oppnå med en eventuell anke. Denne sesongen ryker uansett. Da er det bedre å legge dette bak seg og konsentrere seg om målene som venter neste sesong, opplyser Johaugs manager.

Veien videre

Utestengelsen gjelder fra 18. oktober i fjor. Det betyr at Johaug kan konkurrere igjen fra 18. november i år, dersom dommen blir stående. Gladnyheten er at Johaug - i henhold paragraf 12-18 - kan allerede 18. september slutte seg til den norske troppen og bli med på høydesamlinger i høst sammen med resten av landslaget.

- Det betyr at hun eventuelt får én eller to samlinger mer sammen med laget, som er viktig for Therese både sosialt og treningsmessig, sa Ernst til Dagbladet i går.

- Uavghengig av det, har vi lagt opp en treningsplan som inneholder høydetreninger fram mot neste sesong. Så uansett får Therese de dagene hun skal ha i høyden i løpet av sesongen. Men selvfølgelig, jo før hun kan få trene med de andre jentene, jo bedre.

Gode OL-svar

Johaug fikk gode svar da hun testet ut OL-løypa i Pyeongchang for to uker siden.

- Turen var veldig bra, sier Therese. Hun ble positivt overrasket over hvor tøff løypa var. Den var ikke så lett som mange trodde etter alt pratet om at man skal gå på en golfbane, sa Ernst til Dagbladet etter turen.

- Hvilke svar fikk hun?

- Therese var veldig fornøyd med oppholdet. Snøforholdene var gode. Logistikken fungerte bra. Løypene så fine ut. Alt i alt var det veldig positivt.

Selv sa Johaug følgende til Dagbladet for noen uker siden:

- Jeg håper vendepunktet har kommet. Nå tar jeg måned for måned. Det store målet er OL, fortalte Johaug.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling