Patetisk av Ertztgaard

EDMONTON (Dagbladet): Sjanseløs på semifinaleplass skuffet John Ertzgaard voldsomt og løp inn til sisteplass i heatet sitt med tida 20.88 i kvartfinalen i natt. Bare en av de 31 som fullførte kvartfinalen løp dårligere: Storfavoritten Raymon Clay - som haltet i mål.

Med ett ord, beskriver John Ertzgaard løpet sitt sjøl:

- Patetisk.

For tro det eller ei - da John Ertzgaard gikk i startblokkene i natt, trodde han oppriktig at han uten problem skulle løpe seg rett til semifinalen.

- Jeg gikk ut for å vinne heatet mitt, sier han.

Så feil kan man ta.

- Jeg gjorde alt galt. Burde løpt inn til ny pers (den gamle er på 20.47, red.anm), sier han.

Forklaringen på Ertzgaards drøyt 20 sekunder lange lidelseshistorie, lyder slik:

- Jeg tok altfor lett på oppgaven, sier han.

Tenkte finale

Skjerpinga manglet. Ifølge John fordi alt gikk så til de grader hans vei i natt - helt til han gikk i startblokka.

Etter at John løp årsbeste 20.68 fra vanskelige bane to i forsøket, og ei stund seinere fikk meldingen om at han fikk langt bedre bane sju i kvartfinalen, begynte han faktisk å tro at finaleplass var mulig.

Maurice Greene og Ato Boldon har trukket seg på grunn av skade. Frankie Fredericks var på oppvarmingsbanen, men dukket aldri opp til start.

Flere andre av de potensielt beste er også borte.

Da tenkte John:

- Dette er min sjanse. Semifinaleplassen tok jeg for gitt. Med seier eller andreplass i kvartfinalen ville jeg fått en bra bane i semifinalen. Da kunne jeg klart det.

Ga opp

Men da tyskeren i bane åtte - en mann John vanligvis burde slå greit - fikk en knallstart, og John ble hengende etter den eneste mannen han kunne se og måle seg mot, kom de høye skuldrene gjennom svingen.

- Jeg ble anspent fra første steg. Starten og svingen var dårlig. Jeg gjorde alt feil, og så tidlig at dette ikke gikk. Jeg ga opp de siste 20 meterne, sier John.

Det betyr at Ertzgaard fortsatt står med semfinaleplassen i VM i Sevilla for to år siden som beste prestasjon i et mesterskap. I fjor gikk han halvskadd, fikk OL-billett på godvilje fra Olympiatoppen og ble slått ut i forsøksheatet under OL i Sydney. Det er godt over to år siden han satte persen sin da han vant gull i U23-EM i Gøteborg. Attpå til ble persen 10.25 på 100 meter her i Edmonton stryket på grunn av manglende vindmåling. Det begynner å bli på tide å vise noe for løperen som lenge har vært ung og lovende. Det går år mellom hver gang han får like god anledning som i natt.

- Jeg har ingenting å skylde på, sier John.

Svak norsk dag

Raufoss-løperen har satset maksimalt på VM. Han har til og med finansiert egen massør (Terje Elvik) under hele oppholdet i Edmonton. Skuffelsen er selvfølgelig deretter.

Trener Leif Olav Alnes så løpet fra tribunen, og hadde sett løpet to ganger på video og storskjerm, da han snakket med Dagbladet om fiaskoen:

- John sto veldig høyt med rompa i starten. Det er ugunstig, og gjør det vanskelig å aksellere. Tyskeren utenfor løper forferdelig bra. Istedenfor å gjøre sin greie, prøver John å gjøre noe nytt for å få suksess - hvilket det aldri gjør. Utfallet var gitt etter halve svingen, sier Alnes.

,Neste år blir John Ertzgaard 25 år. Like gammel som Geir Moen var da han slo gjennom med gull på 200 meter i EM i Helsingfors i 1994.

- Det er riktig, sier Alnes, og smiler lurt.

- John har et vanvittig potensial. Jeg er sikker på at han blir en god sprinter. Dette var en stor skuffelse, men vi tar det som menn, sier Alnes.

,Favoritten Raymon Clay forsvant også ut i kvartfinalen med skade. Det gjorde også 100 meterfinalist Dwain Chambers. Dermed framstår fjorårets OL-vinner Konstadinos Kederis som klar favoritt til gullet.

,John Ertzgaard var ikke den eneste norske VM-utøveren som gjorde det dårligere enn forventet i natt. Med 8090 poeng ble Benjamin Jensen nummer 14 av 17 i tikampen - slått med 812 poeng av gullvinner Thomas Dvorak fra Tsjekkia.

Med tida 32.33,72 ble Gunhild Halle Haugen nummer 18 av 24 på 10000 meter - slått med 250 meter av gullvinner Derartu Tulu fra Etiopia (31.48,81). Halle Haugen har sjansen til å revansjere seg på 5000 meter.

Med Jim Svenøys kvalikfiasko mandag, har fem av ni norske friidrettsutøvere, prestert langt under målsettingen i VM.

UTSLÅTT: John Ertzgaard (nr. to f.v.) kom sist i mellomheatet, og er ferdig med VM.