GOD START: Ole Gunnar Solskjær har fått en pangstart på manager-karrieren i Manchester United. Foto: MAGI HAROUN/REX/SHUTTERSTOCK/NTB Scanpix
GOD START: Ole Gunnar Solskjær har fått en pangstart på manager-karrieren i Manchester United. Foto: MAGI HAROUN/REX/SHUTTERSTOCK/NTB ScanpixVis mer

Solskjær vant hjemmedebuten

Paul Pogba tok hovedrollen på Solskjærs drømmekveld

Ole Gunnar Solskjær står med to strake seire som vikarmanager i Manchester United. Mye takket være Paul Pogba.

Manchester - Huddersfield 3-1 (1-0)

MANCHESTER (Dagbladet): «Fra det øyeblikket jeg fant ut at jeg skulle ha denne rollen, var det dagen i dag jeg virkelig ikke kunne vente på.»

Ordene tilhører Ole Gunnar Solskjær (45) og står skrevet i kampprogrammet i forbindelse med nordmannens hjemkomst til Old Trafford.

Solskjær fikk en perfekt start som Manchester United-manager med 5-1 over gamleklubben Cardiff. I kveld handlet det om å få en perfekt start på Drømmenes Teater - hvor Manchester United ikke hadde tapt på 2. juledag siden 1978/79-sesongen (14-3-0 siden 0-3 mot Liverpool, melder Opta).

Og på papiret var det vanskelig å finne en mer passende motstander for å hente hjem tre poeng, for Huddersfield sto med fem strake tap i ligaen og lå nest sist på tabellen.

Men bortelaget holdt på å sjokkere United da Terence Kongolo fikk avslutte fra en god posisjon etter ti minutter, men ballen føyk over målet til David de Gea. Derfra og ut handlet det meste om hjemmelaget før hvilen, selv om de store sjansene uteble.

Pogba to ganger

I andre omgang skapte imidlertid bortelaget noen store sjanser, og David de Gea måtte blant annet ut i full strekk for å hindre baklengs da Laurent Depoitre skjøt fra rundt 13 meter.

- De Geas redning var et øyeblikk som definerte hele kampen. Det var en av de beste redninger jeg har sett, sier Ole Gunnar Solskjær i et intervju vist på TV 2 rett etter kampslutt.

Men i stedet for at det ble redusering, satte Paul Pogba inn 2-0 etter en snau time - hans første mål på ni kamper. Snaut ti minutter før slutt dunket franskmannen også inn sin andre scoring for kvelden fra over 20 meter.

- Jeg er veldig fornøyd med ham i dag. Jeg er veldig fornøyd med hele laget, sier Solskjær.

En av Solskjærs største utfordringer som manager var å få spilleren til 89 millioner pund til å blomstre i den røde trøya, og etter tre assist og to mål på to kamper ser det ut til at han er i ferd med å gjøre akkurat det.

I august uttalte Solskjær at han ville bygget laget rundt Pogba dersom han var manager. Noen måneder seinere får han muligheten til det.

Etter den perfekte starten er det ingen grunn til å gå tilbake på de uttalelsene.

Det hører også med til historien at José Mourinho på ingen måter fikk det beste ut av verdensmesteren.

Samtidig minnet Matias «Zanka» Jørgensen United på at de sliter med å holde nullen. Midtstopperen dukket opp på slutten og satte inn reduseringen fra kloss hold, noe som garantert vil irritere Solskjær.

TILBAKE I MANESJEN: Ole Gunnar Solskjær ledet Manchester United på Old Trafford for første gang. Foto: REUTERS/David Klein/NTB Scanpix
TILBAKE I MANESJEN: Ole Gunnar Solskjær ledet Manchester United på Old Trafford for første gang. Foto: REUTERS/David Klein/NTB Scanpix Vis mer

Emosjonelt

Før kampen mot Huddersfield annonserte Solskjær at det ville bli emosjonelt å returnere til Old Trafford som manager, litt mer enn ti år siden han fikk sin avskjedskamp som spiller på samme stadion august 2008.

- Du forsøker å styre følelsene dine, for jeg er der for å gjøre en jobb og jeg må være fokusert. Det er ikke lett, jeg tror ikke det blir lett, men jeg ser fram til det og jeg tror guttene ser fram til å spille på Old Trafford, sa Solskjær etter seieren over Cardiff.

Det ikoniske banneret «20LEGEND» var tilbake på Old Trafford i kveld. Solskjær-sanger runget også flere ganger utover det kraftige stadionanlegget i Manchester.

Det var stor jubel da speaker leste opp Solskjærs navn. 45-åringen ga United-maskoten en klem på vei til benken, før han vinket og ga tommel opp til fansen som ga ham en varm velkomst. Store deler av stadion svarte med å synge «Ole, Ole, Ole».

Da United tok ledelsen, til Solskjærs store glede på benken, tok det ikke lang tid for den mest populære Solskjær-sangen runget over stadion.

Det var Nemanja Matic som fant veien til nettmaskene etter at midtstopper Victor Lindelöf hadde testet keeper Jonas Lössl med en heading fra corner. Matic dukket opp på bakerste stolpe og fikk en enkel jobb med å sette inn ledelsen.

Det var nok en lettelse for Solskjær og resten av mannskapet hans, for de røde skapte ikke mange sjanser i den første omgangen. Det meste som ble skapt var løskrutt av Marcus Rashford, som ikke nølte med å skyte når han fikk sjansen.

PIRKER INN 1-0: Nemanja Mati var på rett plass. Foto: Reuters/Jason Cairnduff/NTB Scanpix
PIRKER INN 1-0: Nemanja Mati var på rett plass. Foto: Reuters/Jason Cairnduff/NTB Scanpix Vis mer

Tre endringer

Solskjær varslet at alle spillerne ville starte med blanke ark under ham og at han ville rullere en del på laget i den hektiske juleperioden. Det tok ikke lang tid før det ble en realitet.

Solskjær gjorde tre bytter fra seieren over Cardiff: Diogo Dalot, Fred og Juan Mata kom inn for Ashley Young, Ander Herrera og Anthony Martial. Sistnevnte var syk for dagen.

- Han må ha hatt en dårlig kokk i jula - han har blitt syk. Om det er matforgiftning eller noe annet vet jeg ikke. De andre to (endringene, journ.anm.) er bare endringer som jeg mener er riktig for denne kampen, sa Solskjær om byttene.

Dalot og Fred var forøvrig to av totalt tre signeringer (Lee Grant den siste) klubben gjorde i sommer. Begge ble byttet ut tidlig i andre omgang, og særlig Fred hadde mange balltap før hvilen.

2-0-scoringen kom etter fint kombinasjonsspill etter en snau time, da Juan Mata, Ander Herrera og Paul Pogba spilte vegg, før sistnevnte hamret ballen nede i hjørnet bak Lössl.

Den andre scoringen var ei perle fra distanse, hvor Pogba ble stående stille som Eric Cantona gjorde i glansdagene etter en fin scoring - for å motta hyllesten.

2-0: Paul Pogba jubler etter scoringen sin. Foto: PHILIP OLDHAM/BPI/REX/SHUTTERSTOCK/NTB Scanpix
2-0: Paul Pogba jubler etter scoringen sin. Foto: PHILIP OLDHAM/BPI/REX/SHUTTERSTOCK/NTB Scanpix Vis mer

Vekke Old Trafford

En av Solskjær største oppgaver som Manchester United-manager er å gjøre Old Trafford til et fort igjen. De siste sju kampene på hjemmebane har endt med tre seire og tre tap for de røde.

United står bare med beskjedne fem seire på Old Trafford på 12 kamper i alle turneringer denne sesongen. Ikke godt nok for et lag med store ambisjoner om å kjempe på flere fronter.

Det er også en sterk kontrast til hvordan det var da Sir Alex Ferguson styrte United-skuta. Etter at skotten takket for seg i 2013, er fasiten for de røde på Old Trafford 53-22-9 i Premier League.

Solskjær har allerede brukt deler av tiden på å snakke om viktigheten av å angripe motstanderen, for angrep er jo tross alt beste forsvar.

- Spillerne har ikke sagt noe om noe håndbrekk (under José Mourinho, journ.anm.), men vi snakket på lagmøtet i dag om hvordan vi ønsker å score nummer to når vi har scoret ett. Når vi scorer to, ønsker vi å score tre. Det ligger i naturen til dette laget, denne klubben. Du vil alltid angripe, sa Solskjær.

Selv om det ikke fløt så bra i angrep i kveld som mot Cardiff, var det viktigste å få med seg tre poeng. Dermed har Solskjær fått en drømmestart som manager i Manchester United.

Kun fire managere i klubbens historie hadde startet med to seire. Det var T.J. Wallworth i 1912, Sir Matt Busby i 1946, Dave Sexton i 1977 og José Mourinho i 2016.

Nå er Solskjær også en del av den eksklusive klubben.