Paul større enn Gazza

STADE DE VÉLODROME (Dagbladet): England- Tunisia 2- 0. I 90 minutter var det ingen engelskmenn som savnet Paul Gascoignes kreative midtbanespill. Paul Scholes la «folkeaksjonen for Gazza» død for resten av VM.

23-åringen fra Manchester United hadde fått den vanskelige oppgaven å være den kreative skikkelsen blant sjauerne på Englands midtbane. Den som Gazza har tatt seg av i sine topptrente stunder.

Scholes var ingen perfekt Gazza-kopi. Men han kan bli det. Og i enkelte stunder liknet han veldig.

Som da han fikk ballen på 20 meters hold minuttet før slutt, dro av to tunisiere og vridde ballen inn på det rette stedet.

Da var det ingen som savnet den andre Paul i Marseille.

- Det viktigste jeg har gjort på en fotballbane noensinne, sa Scholes etterpå.

- Jeg burde scoret et par-tre scoringer tidligere i kampen, men 2- 0-målet gjør at jeg ikke tenker på det nå.

Paul Scholes visste at han måtte vise seg fram. Han visste at engelske ball-skeptikere ville se etter noe ekstra. Derfor smakte avslutningsperlen ekstra godt.

- Jeg følte et stort press - større en vanlig foran en landskamp. Jeg visste at folk hjemme ville sammenlikne meg med Gascoigne. Hadde jeg gått av banen uten mål i dag, ville jeg følt at jeg ikke levde opp til forventningene, sier Scholes.

«Smashing good»

Men United-spilleren hadde ikke hatt noen stor grunn til å deppe selv om 2- 0-målet hadde uteblitt. For Scholes gjorde den engelske midtbanen mer levende enn på lenge. Og etterpå vanket det bare godord fra omgivelsene.

- Paul er en «smashing good player» som kan tråkle seg igjennom et hvilket som helst forsvar. Han kunne hatt hat-trick. Det klarte han ikke, men han scoret på den vanskeligste av sjansene sine. Det målet fortjente han virkelig, skrøyt Alan Shearer - mannen som førte England i tet med sin nittende scoring på 39 landskamper.

Shearer mente Scholes fylte fotballskoene til Gazza. Og vel så det.

- Hvis Paul hadde noe å bevise, gjorde han virkelig det i dag. Folk forventet at han skulle fylle rommet etter Gascoigne, og den testen besto han med glans. Jeg tror Paul kan bli en av mesterskapets store spillere, men han bør slippe det store presset i de neste kampene, oppfordrer Shearer.

Glenn Hoddle var naturligvis også storfornøyd med sin nye, kreative kraft.

- Paul er en ung, talentfull spiller som gikk utpå i dag og spilte sitt eget spill. Det var godt å se, sier Hoddle.

Svak Anderton

England hadde tilnærmet full kontroll på Tunisia, men klarte ikke å utnytte de store rommene som det tunisiske forsvaret serverte på flankene.

- Vi burde scoret flere mål, sa sjefen etterpå.

- Likevel syntes jeg vi gjorde en god forestilling, og vi fikk et godt resultat. Da forlanger jeg ikke så mye mer, sier Hoddel.

Og forklarte ikke hvorfor han beholdt en særdeles middelmådig Darren Anderton på banen i 90 minutter - til fordel for David Beckham.

- Jeg vil ikke diskutere hvem som spilte og hvem som burde spilt. Jeg er uansett fornøyd med Darrens innsats i dag.

Sa Hoddle. Uten å virke særlig overbevisende.

Men England har fått den VM-starten de måtte ha for gi næring til den gulldrømmen som lever på øya. «Jeg visste folk ville sammenlikne meg med Gascoigne.»

PAUL SCHOLES Paul is a «smashing good player».

ALAN SHEARER