Pave Frans om Messis status

Paven kritisk: - Messi er ikke Gud

Pave Frans liker ikke måten mange omtaler Lionel Messi.

KRITISK: Pave Frans mener gudedyrkelsen av Lionel Messi er en helligbrøde. Foto: NTB scanpix
KRITISK: Pave Frans mener gudedyrkelsen av Lionel Messi er en helligbrøde. Foto: NTB scanpixVis mer

Etter en karriere nesten uten sidestykke i fotballhistorien, er det få ord som ikke har blitt brukt for å hylle Lionel Messis ferdigheter.

Søker man på «Messi-show» på Internett får man nesten 300 millioner treff. Kombinasjonen Messi og magi gir omtrent 40 millioner treff. Også «Messi + Gud» gir enormt mange treff i Google, og det er slik at mange har begynt å sammenlikne argentineren med høyere makter.

Det er ikke alle like begeistret for.

VEKKER OPPSIKT: En video av pave Frans, sett av flere millioner, vekker sterke reaksjoner. Video: Twitter/@CatholicSat Vis mer

- En helligbrøde

Messi har scoret 31 og hatt målgivende på 12 mål i La Liga denne sesongen. I Champions League har det blitt åtte mål, noe som har sendt Barcelona til kvartfinalen i turneringen. I tillegg er den spanske klubben i finalen av Copa del Rey, også der med en sterkt delaktig Messi.

Denne typen ekstreme sesonger har blitt en vane for Barcelona-spilleren, noe som har fått mange fotballfans til å forgude ham. Pave Frans var nylig gjest i det spanske TV-programmet, Salvados, og fikk spørsmål om det var en helligbrøde - en krenkelse av noe hellig - å omtale Messi som en gud.

- I teorien er det en helligbrøde, begynte paven, Den katolske kirkens øverste leder.

- Du kan ikke si det, og det er ikke noe jeg tror på. Når folk sier han er en gud, tror jeg det er en måte å si at de beundrer ham på. Du kan bare beundre Gud, og det er bare et uttrykk folk bruker. Dette er en gud med ballen i beina. Det er selvfølgelig en fornøyelse se Messi spille, men han er ikke Gud, konkluderte paven.

JUBEL: Lionel Messi feirer en scoring. Foto: LLUIS GENE / AFP
JUBEL: Lionel Messi feirer en scoring. Foto: LLUIS GENE / AFP Vis mer

Maradona-kirken

Pave Frans er selv fra Argentina, og er kjent som en ivrig fotballsupporter. Hans favorittlag er San Lorenzo fra hjemlandet. I 2013 besøkte det argentinske landslaget Vatikanet, hvor Messi og pave Frans møttes for første gang.

Argentina er et hovedsakelig katolsk land, men i 1998 ble en religion hvor man tilber Diego Armando Maradona grunnlagt. Han regnes også som en av tidenes beste fotballspillere, og religionens tidsregning starter ved hans fødsel i 1960.

Religionen skal angivelig ha mellom 120 000 - 200 000 medlemmer. Paven har ikke tidligere uttalt seg om denne gudedyrkelsen av landets andre store fotballspiller.