Pechsteins «boyfriend» truet sykehusansatte på Hamar

Skulle ha de positive dopingprøvene. Politiet måtte fjerne mannen.

TATT FOR DOPING: Claudia Pechstein. Foto: REUTERS/Denis Sinyakov/Scanpix
TATT FOR DOPING: Claudia Pechstein. Foto: REUTERS/Denis Sinyakov/ScanpixVis mer

BERLIN (Dagbladet.no): Süddeutsche Zeitung avslører i dag at en mann som presenterte seg som «Claudias boyfriend» måtte hentes på laboratoriet ved sykehuset i Hamar av en politipatrulje forrige fredag.

Mannen hadde ifølge avisa med seg tre tallkoder, som var de korrekte for å hente fram resultatene av prøvene som dopingtatte Claudia Pechstein avga under skøyte-VM på Hamar i februar.

Han visste at det internasjonale skøyteforbundets analyser også lå i datamaskinen og han avslørte stor fagkunnskap både på PCen og hva den inneholdt av informasjoner omkring de sterke mistankene mot den tyske skøytestjerna.

Die Welt omtaler også saken.

Forsøkte bestikkelse

Siden det bare er ett menneske på laboratoriet som har adgang til å hente ut informasjoner fra det Internasjonale Skøyteforbundets (ISU) database, ringte medarbeideren hjem til vedkommende.  Til tross for at denne kvinnen var på ferie, satte hun seg i bilen og reiste inn til sykehuset. 

Ifølge avisa skal tyskeren ha lagt voldsomt press på medarbeideren, for å forsøke å overtale ham til å gi ham adgang til de sensitive opplysningene.  Mannen skal også ha kommet med et konkret tilbud om betaling av penger, hvis han bare fikk viljen sin.

Da kvinnen som hadde ansvaret for databasen kom på jobben, ble hun også utsatt for et voldsomt press.  Den tyske mannen skal ifølge avisa ha krevet å få undersøke ID-kortene hennes.  Klokka 20.35 mottok politiet på Hamar en telefon fra sykehuset.  Kvinnen følte seg truet av tyskeren og mente at han hindret henne fysisk i å forlate stedet.

Måtte vises bort

Audun Fremstad, fungerende stasjonssjef på Hamar politistasjon, bekrefter overfor Dagbladet at de ble tilkalt fordi de ansatte følte seg truet.

- For oss var det en rutinemessig sak. Vi fikk melding om en mann som hadde en plagsom adferd mot ansatte på sykehuset. Vi sendte en patrulje dit, og mannen viste seg å være en tysk statsborger. Han forlot stedet da vi ba ham om det, sier Fremstad til Dagbladet.

Hamar-politiet vil avvente en eventuelt anmeldelse fra sykehuset før de setter i gang etterforskning.

Süddeutsche Zeitung har funnet ut at mannen som opptrådte truende på Hamar, er identisk med en av sjefene for et PR-byrå som gjennom flere år har stått for opplegget omkring Pechstein. 

Folkene i firmaet «Permedia» skryter på sin egen hjemmeside av at de utelukkende samarbeider med idrettsstjerner «der kjemien mellom oss stemmer».  Det er dette firmaet som blant annet skaffer sponsorer til den femdobbelte vinneren av OL-gull.

Vedkommende selv sier til avisa at han var på Hamar fordi han driver med journalistiske undersøkelser omkring dopingsaken.

— Jeg ønsker ikke å avsløre i detalj hva dette arbeidet går ut på, sier han kryptisk.

Trenerens svigersønn
PR-byrået eies av firmaet Powerplay, der Ralf Grengel er øverste sjef. Han bekrefter overfor SZ at han visste om medarbeiderens reise til Hamar. 

— Han driver med journalistisk undersøkelser, og har vært på besøk flere steder, uttaler Grengel — som for øvrig er svigersønn av Claudia Pechsteins mangeårige trener, Joachim Franke.

Claudia Pechsteins advokater i Berlin reagerte med forbauselse og raseri, da de fikk kjennskap til saken i går.

— En slik handlemåte passer ikke inn i vår strategi for forsvaret av Pechstein, sier den ene av dem. 

Også Pechstein (37) selv avviser overfor Süddeutsche Zeitung at hun visste noe affæren på Hamar, før avisa underrettet henne om det som skjedde på Hamar.

— Dette tar jeg avstand fra, sier hun.

Claudia Pechstein har siden hun 1. juli i år ble utestengt fra all konkurranse i de kommende to årene, benektet at hun har drevet med bloddoping.  På tyske TV-stasjoner har hun flere ganger de siste ukene gjentatt at hun vil kjempe med nebb og klør for å renvaske seg.  Første mål nå er å få saken så hurtig som mulig opp for en idrettsdomstol i Lausanne.

Ett av argumentene som Pechstein bruker for å renvaske seg, er at hun av profesjon arbeider som betjent i det tyske Forbundspolitiet.