«Pedersen» er historie

Morten Gamst Pedersen bytter ut navnet på drakta.

ULLEVAAL (Dagbladet.no): I Norge blir Morten Gamst Pedersen stort sett kalt «Gamsten». Nå må Martin Tyler, Andy Gray og de andre engelske fotballkommentatorene lære seg å bruke nordmannens mellomnavn også.

Nylig fikk Gamsten innvilget sitt ønske om å bytte ut «Pedersen» med «Gamst» på drakta den kommende sesongen fra aller øverste hold, FA. Og det er faktisk ikke bare en formalitet.

- Jeg sendte dem et brev, og til slutt gikk det i orden, sier Gamst Pedersen til Dagbladet.no.

- Gamst er jo også etternavnet mitt, og jeg er stolt av begge to. Det begynner uansett å bli mange som kaller meg «Gamst» på laget. Enten det eller «Mort».

- Så nå må fansen kjøpe nye drakter?

- He-he. Det er da i så fall bare bra for oss, fleiper han.

Gamsten er ikke den første nordmannen som forandrer navnet på drakta. John Carew brukte etter hvert mellomnavnet «Alieu» -på ryggen da han spilte for Valencia. I starten turde han ikke bruke det.

- Det hadde blitt for mye styr. Da jeg kom hit, var det så mye Carew, Carew, Carew. Og derfor droppet jeg det, sa Carew til Dagbladet i 2001.

«Pedersen» er historie

- Naturlig å være best på klubblag

I fjor ble Morten Gamst Pedersen i likhet med John Arne Riise kraftig kritisert for sin innsats på det norske landslaget. Kritikken handlet mye om at duoen presterte langt bedre på klubblaget enn med flagget på brystet - og Gamsten ble også refset for dødballene sine.

Gamsten erkjenner at han har fått det til å stemme bedre i Premier League - men mener det har en helt naturlig årsak.

- Alle på landslaget er bedre på klubblagene sine. Man spiller bedre med de man trener sammen med dag og dag ut. Det er naturlig. Det er ikke realistisk å tro at jeg skal drible alle hver gang jeg spiller for landslaget. Men det er klart man har lyst til å være banens beste i hver kamp, sier Gamst Pedersen til Dagbladet.no.

I de to siste landskampene mot Sør-Korea og Paraguay har imidlertid dødballene til Gamsten holdt høy klasse. Mot Paraguay kom begge Frode Johnsens scoringer på perfekte pasninger fra Blckburn-proffen.

Føler seg ikke dårlig behandlet

- I fjor spilte jeg noen fantastiske kamper for Norge, mens andre ikke var bra i det hele tatt.

- Føler du at du har lettere for å bli kritisert enn andre på Norge?

SLUTT PÅ PEDERSEN: I fjor og året før det spilte Morten Gamst Pedersen med «Pedersen». Heretter vil han imidlertid kalles Gamst. Foto: REUTERS
SLUTT PÅ PEDERSEN: I fjor og året før det spilte Morten Gamst Pedersen med «Pedersen». Heretter vil han imidlertid kalles Gamst. Foto: REUTERS Vis mer

- Jeg føler ikke at folk er mer ute etter meg. Det er et lagspill, hvor alle er avhengige av hverandre, sier han diplomatisk.

2. september åpner Norge EM-kvaliken borte mot Ungarn. Foruten Ungarn, er Norge i gruppe med Hellas, Tyrkia, Bosnia, Moldova og Malta.

På papiret høres den ganske så overkommelig ut. Gamsten er likevel forsiktig med å slå fast at Norge skal kvalifisere seg for EM-sluttspillet i 2008.

- Vi er ikke i gruppe med de beste lagene i verden, men det er ikke den letteste kvalik-gruppa. Det er en middels vanskelig gruppe, hvor omtrent alle kan gå videre. Jeg vil ikke si at vi skal  komme til EM. Det er opp til oss sjøl å bevise, sier Gamst Pedersen.

<B>GOD STEMNING:</B> Åge Hareide er strålende fornøyd med å ha både Morten Gamst Pedersen og Ole Gunnar Solskjær tilgjengelig på landslaget.