Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Pedersen» er historie

Morten Gamst Pedersen bytter ut navnet på drakta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ULLEVAAL (Dagbladet.no): I Norge blir Morten Gamst Pedersen stort sett kalt «Gamsten». Nå må Martin Tyler, Andy Gray og de andre engelske fotballkommentatorene lære seg å bruke nordmannens mellomnavn også.

Nylig fikk Gamsten innvilget sitt ønske om å bytte ut «Pedersen» med «Gamst» på drakta den kommende sesongen fra aller øverste hold, FA. Og det er faktisk ikke bare en formalitet.

- Jeg sendte dem et brev, og til slutt gikk det i orden, sier Gamst Pedersen til Dagbladet.no.

- Gamst er jo også etternavnet mitt, og jeg er stolt av begge to. Det begynner uansett å bli mange som kaller meg «Gamst» på laget. Enten det eller «Mort».

- Så nå må fansen kjøpe nye drakter?

- He-he. Det er da i så fall bare bra for oss, fleiper han.

Gamsten er ikke den første nordmannen som forandrer navnet på drakta. John Carew brukte etter hvert mellomnavnet «Alieu» -på ryggen da han spilte for Valencia. I starten turde han ikke bruke det.

- Det hadde blitt for mye styr. Da jeg kom hit, var det så mye Carew, Carew, Carew. Og derfor droppet jeg det, sa Carew til Dagbladet i 2001.

image: «Pedersen» er historie

- Naturlig å være best på klubblag

I fjor ble Morten Gamst Pedersen i likhet med John Arne Riise kraftig kritisert for sin innsats på det norske landslaget. Kritikken handlet mye om at duoen presterte langt bedre på klubblaget enn med flagget på brystet - og Gamsten ble også refset for dødballene sine.

Gamsten erkjenner at han har fått det til å stemme bedre i Premier League - men mener det har en helt naturlig årsak.

- Alle på landslaget er bedre på klubblagene sine. Man spiller bedre med de man trener sammen med dag og dag ut. Det er naturlig. Det er ikke realistisk å tro at jeg skal drible alle hver gang jeg spiller for landslaget. Men det er klart man har lyst til å være banens beste i hver kamp, sier Gamst Pedersen til Dagbladet.no.

I de to siste landskampene mot Sør-Korea og Paraguay har imidlertid dødballene til Gamsten holdt høy klasse. Mot Paraguay kom begge Frode Johnsens scoringer på perfekte pasninger fra Blckburn-proffen.

Føler seg ikke dårlig behandlet

- I fjor spilte jeg noen fantastiske kamper for Norge, mens andre ikke var bra i det hele tatt.

- Føler du at du har lettere for å bli kritisert enn andre på Norge?

SLUTT PÅ PEDERSEN: I fjor og året før det spilte Morten Gamst Pedersen med «Pedersen». Heretter vil han imidlertid kalles Gamst. Foto: REUTERS
SLUTT PÅ PEDERSEN: I fjor og året før det spilte Morten Gamst Pedersen med «Pedersen». Heretter vil han imidlertid kalles Gamst. Foto: REUTERS Vis mer

- Jeg føler ikke at folk er mer ute etter meg. Det er et lagspill, hvor alle er avhengige av hverandre, sier han diplomatisk.

2. september åpner Norge EM-kvaliken borte mot Ungarn. Foruten Ungarn, er Norge i gruppe med Hellas, Tyrkia, Bosnia, Moldova og Malta.

På papiret høres den ganske så overkommelig ut. Gamsten er likevel forsiktig med å slå fast at Norge skal kvalifisere seg for EM-sluttspillet i 2008.

- Vi er ikke i gruppe med de beste lagene i verden, men det er ikke den letteste kvalik-gruppa. Det er en middels vanskelig gruppe, hvor omtrent alle kan gå videre. Jeg vil ikke si at vi skal  komme til EM. Det er opp til oss sjøl å bevise, sier Gamst Pedersen.

<B>GOD STEMNING:</B> Åge Hareide er strålende fornøyd med å ha både Morten Gamst Pedersen og Ole Gunnar Solskjær tilgjengelig på landslaget.