Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sverre Lunde Pedersen kjemper om VM-gull

Pedersen har VM-gull i siktet

Sverre Lunde Pedersen slo knockout på Sven Kramer på 1500-meteren i allround-VM skøyter. Fana-løperen har et grep om gullet før siste distanse.

GULLSJANSER: Sverre Lunde Pedersen har svært gode muligheter til å vinne allround-VM senere i dag. Foto: AFP PHOTO / ANP / Vincent Jannink / Netherlands
GULLSJANSER: Sverre Lunde Pedersen har svært gode muligheter til å vinne allround-VM senere i dag. Foto: AFP PHOTO / ANP / Vincent Jannink / Netherlands Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med tiden 1.48,33 var Pedersen i en helt egen klasse på utendørsbanen i Amsterdam. Han slo parkollega Patrick Roest med 1,54 sekunder. Dermed gikk han opp i føringen sammenlagt før den avgjørende 10.000-meteren.

Pedersen leder mesterskapet 0,389 tidspoeng på Roest, mens Kramer er bak med hele 0,807. Det betyr at 25-åringen fra Os har over sju sekunder å gå på foran siste løp. Kramer er bak med hele 16 sekunder.

- Dette var veldig bra. Jeg føler meg bra og var på hogget hele veien. Det ble mye større forsprang enn jeg hadde trodd, sa Pedersen til NRK.

Imponert skøytesjef

Kramer er regjerende verdensmester. Den nederlandske storstjernen så slagen ut da han så hva Pedersen leverte. Selv hadde han bare fjerde beste tid (1.50,62) på 1500-meteren.

- Dette er et av de bedre skøyteløpene jeg har sett. Han pulveriserte feltet og var totalt i en egen klasse. Han er aggressiv og går nydelig på skøyter. Nå gjelder det å nullstille seg. Det er en komfortabel ledelse, sa landslagstrener Sondre Skarli til NRK.

Norge har ikke hatt en verdensmester i allround skøyter siden Johann Olav Koss vant i 1994. Pedersen har sølv fra 2015 og bronse fra 2016. Nederlenderne tapetserte pallen i Vikingskipet i Hamar i fjor.

Bøkko nummer sju

Pedersen var bak Roest med 0,124 tidspoeng etter lørdagens to løp. Han innledet VM med femte raskeste tid (37,42) på 500-meteren. Noen timer senere slo Pedersen til med seier på en regnvåt 5000 meter.

For første gang i karrieren klarte han å slå erkerivalen Kramer på distansen. Det gjorde han med tiden 6.33,81 foran 28.000 tilskuere. Pedersen har ofte fått kritikk for å sprekke på sisterunden, men lørdag kveld møtte han aldri veggen.

Håvard Bøkko klokket inn til 1.51,60 på 1500-meteren. Det holdt til en 8.-plass. Sammenlagt er veteranen nummer sju. For Simen Spieler Nilsen ble det en 14.-plass på tredje siste VM-distanse. Han var i mål på 1.53,30.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!