VISTE SEG FRAM: Sverre Lunde Pedersen i allround-VM på skøyter. Foto:   EPA/MIKE STURK
VISTE SEG FRAM: Sverre Lunde Pedersen i allround-VM på skøyter. Foto: EPA/MIKE STURKVis mer

Pedersen nest best på 5000 meter

God start på allround-VM.

Sverre Lunde Pedersen henger med i medaljekampen i allround-VM på skøyter. Han ble kun slått av suverene Sven Kramer på 5000 meter lørdag.

Fana-løperen klokket inn på tiden 6.11,77. Opp til Kramer skilte det 4,28 sekunder.

Etter to av fire distanser ligger Pedersen på tredjeplass i sammendraget. 22-åringen er bak Kramer med 30 hundredeler. Russiske Denis Juskov ligger imellom som nummer to.

Også lørdag viste Kramer at han er kongen på 5000 meter, men nederlenderen var ikke i nærheten av å slå sin egen verdensrekord (6.03,32). På forhånd hadde mange håpet på rekordknusing på den raske isen i Calgary. Skøytestjernen var i mål på 6.07,49.

For regjerende verdensmester Koen Verweij var mesterskapet over nesten før det hadde begynt. Nederlenderen skadet kneet etter et fall på 500-meteren. Dermed måtte Håvard Bøkko gå sitt par alene på 5000-meteren. Hol-løperen ble nummer 14 på distansen.

- Vi mister en sterk medaljekandidat. Det er synd for ham og dumt for konkurransen, mente Pedersen om Verweijs sure VM-exit.
Perset

Tidligere lørdag senket Pedersen sin personlige rekord med nesten halvsekundet på 500-meteren. Han gikk inn til fjerdeplass på tiden 35,87. Det var 0,48 sekunder raskere enn «persen» han satte i et testløp på samme bane sist helg.

- Jeg er kjempefornøyd. Jeg fokuserte på å gjøre de tingene jeg måtte gjøre, og det klarte jeg. Det er bra timing å få det ut nå. Isen er rask, og det er lett å bli litt lurt. Du må bruke isen og ikke bli for oppkavet og masete, sa Pedersen til NTB.

Han går for sin første medalje i et internasjonalt seniormesterskap. De to siste årene er han blitt nummer fire i VM.

Bøkko hadde den raskeste åpningen, men klarte ikke å holde trykket oppe og ble klokket inn til 35,91. Det var femte beste tid. Simen Spieler Nilsen hadde et feilskjær i siste indre og kom i mål på 36,51 (14.-plass). Canadiske Denny Morrison var raskest med 34,98.

(NTB)