Peiler mot proffliv

Alex Bonsaksen (18) og Mathias Trygg (19) ofrer alt for hockeyen - for å bli best i verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På ei spesialtrening med landslagstrener Roy Johansen fikk Bonsaksen (Vålerenga), Trygg (Manglerud Star) og resten av hockeyelevene på Wang Toppidrett høre hva som kreves. - De som vil nå opp, må starte veldig tidlig. I 12-årsalderen bør de være på is 20 timer i uka. Foruten å trene ekstra mye, må de ha disiplin, tålmodighet og være ekstreme på en del områder, sier Roy Johansen til Dagbladet.

Frontfigurer

Bonsaksen og Trygg er frontfigurer på U20-landslaget. 16. desember reiser de til A-VM i Vancouver. Den første kampen er mot USA natt til 3. juledag med 16 500 tilskuere på tribunene. - Hver dag trener vi steinhardt, og prøver å være gode. Vi ofrer alt for å bli best, og synes det er verdt slitet, sier de to hockeytalentene etter at morgenøkta er unnagjort og klokka så vidt har passert ni. For første gang skal de være borte julaften. Kampene mot USA, Canada, Sveits og Finland er presanger nok.


Utstillingsvinduet i U20-VM i Canada er større enn i det mest enorme varemagasinet som fins.

- Alt som er av trenere, klubbeiere, agenter og talentspeidere vil være på plass for å finne nye stjerner. Større utstillingsvindu er det ikke mulig å få, sier Geir Hoff, tidligere toppspiller og nå trener på Wang Toppidrett. Til sammen er det solgt 330 000 billetter til U20-VM, det første av tre A-VM\'er med norsk deltakelse utover vinteren og våren. Hver dropp, hver takling eller scoring blir vist på TV. - I Norge kan vi ikke leve av hockeyen. Målet er å spille proffhockey i NHL. Spørsmålet er om den beste veien går via college i USA/Canada, eller spill i Sverige, Tyskland eller Sveits, sier landslagskompisene Bonsaksen og Trygg.


Anders Blegeberg, hovedansvarlig for hockeyundervisningen på Wang Toppidrett, mener det er mulig å bli toppspiller også i Norge.

- Mange tror at hockeyguden er fra Sverige, og at det beste er å dra dit. Nå har noen oppdaget at han kanskje har flyttet hit. Utfordring nummer én i norsk hockey er å trene mer og bedre fra 11-12-årsalderen. Vi må starte tidligere, men også få et bedre utbygd skolesystem med trening på dagtid, sier Anders Blegeberg til Dagbladet.

Lært av Ryman

FORGRUNNSFIGURER:  U20-spillerne Alex Bonsaksen (til venstre) og Mathias Trygg vet hva som kreves for å bli toppspillere i hockey, og er villige til å betale prisen. Her sammen med A-landslagstrener Roy Johansen. Foto: Ole C.H. Thomassen
FORGRUNNSFIGURER: U20-spillerne Alex Bonsaksen (til venstre) og Mathias Trygg vet hva som kreves for å bli toppspillere i hockey, og er villige til å betale prisen. Her sammen med A-landslagstrener Roy Johansen. Foto: Ole C.H. Thomassen Vis mer

Bonsaksen og Trygg mener de kan nå så langt de bare vil. - Alex har lært mye av Erik Ryman, som nå er i Djurgården. Han har et bra blikk, fin spilleforståelse og etter hvert også god fysikk.

- «Mathias minstemann» har to brødre i tysk hockey (tvillingene Mats og Marius), og en fantastisk skøyteteknikk.

- Begge har en treningskultur som kan bringe dem helt til topps, sier Blegeberg.

MISFORNØYD: Landslagstrener Roy Johansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer