Peker ut tre Premier League-håp fra landslaget

Se hvem Hangeland tror mest på.

DNEPROPETROVSK (Dagbladet.no): Fra å ha over 30 nordmenn i Premier League mot slutten av 90-tallet, er det i dag langt mellom de norske innslagene i verdens kanskje beste liga.


For øyeblikket er John Carew, Brede Hangeland, Morten Gamst Pedersen og Erik Nevland de eneste A-lagsaktelle spillerne.

Landslagets begredelige prestasjoner i 2008 svekker ikke Sir Alex Fergusons påstand om at den beste tiden er over for norsk fotball, men helt talenttørke er det heldigvis ikke.


Ifølge Hangeland - som gikk til Fulham i fjor vinter - er det i hvert fall tre spillere på landslaget som er gode nok for Premier League, av de som ikke allerede er der.

Den rette mentaliteten

- Vi har et ekstremt ungt lag til kampen mot Ukraina, og jeg og John Arne Riise er vel blant de eldste i hele troppen. Mange av de som er med hit har sjansen til å gjøre det godt der borte. Per Ciljan Skjelbred, Tore Reginiussen og Moa kan ta steget om de får muligheten. De har den rette mentaliteten til å gjøre det godt i Premier League, sier Hangeland til Dagbladet.no.

- Så det er først og fremst de tre som er gode nok?

- Mange flere kan egentlig greie det. Det handler mer om å ha trua på det, og gi jernet når du kommer bort der. Det vanskeligste er å komme seg gjennom nåløyet. Klarer du først det, har alle norske toppspillere stor vilje til å stå på og bli bedre, mener landslagskapteinen.

PREMIER LEAGUE-KLAR: Brede Hangeland mener stoppermakker-utfordrer Tore Reginiussen er en av tre som er klare for et eventyr i engelsk toppdivisjon. Foto: ERLEND AAS/SCANPIX
PREMIER LEAGUE-KLAR: Brede Hangeland mener stoppermakker-utfordrer Tore Reginiussen er en av tre som er klare for et eventyr i engelsk toppdivisjon. Foto: ERLEND AAS/SCANPIX Vis mer

Blitt dus med nivået

Selv har han vært imponerende i sesongåpningen, noe 11 baklengsmål på de 12 første kampene taler sitt tydelige språk om. Bare Chelsea, Liverpool og Manchester United har sluppet inn færre mål enn Fulham.

- Det er jeg fornøyd med. Jeg føler at jeg har tatt et lite steg fra fjoråret og blitt dus med nivået. Jeg har forbedret spillet mitt litt, sier Hangeland.

Forrige sesong ble han oppfordret til å bli «slemmere og røffere» i duellspillet av John Carew. Det har han tilsynelatende lyktes godt med.

- Jeg har jobbet med det, men det går mye på rutine. Én ting er sitte i styrkerommet og løfte vekter, men det handler om å få kamper under beltet. Jeg begynner å bli kjent med triksene og spillestilen til forskjellige motstandere. Det hjelper på.

- Hva konkret sikter du til?

- Du må bare kline til i duellene i England, det nytter ikke å stå og vente. Gir du 100 prosent i alle dueller går det som regel bra. Skal du være med på leken er det oppskriften.

- Hvilken spiss har du slitt mest med?

Peker ut tre Premier League-håp fra landslaget

- Den sterkeste jeg har møtt i Premier League er Carew. Vi vant jo den kampen, men han er liksom standarden på styrke, det er ingen som er sterkere enn ham.

- Hvem vinner Premier League i år?

- Jeg tror i utgangspunktet Chelsea er det sterkeste laget, men det er såpass jevnt mellom de fire store at det er vanskelig å skille dem. Men jeg tror kanskje Chelsea har det sterkeste laget i år, sier Hangeland.

Flaut uten seier

Til helga møter han Liverpool på Anfield, men akkurat nå er det Ukraina-kampen som opptar midtstopperen. Uten norsk seier går 2008 over i historien som et år der Norge ikke vant en eneste landskamp.

Sist gang det skjedde var under Tor Røste Fossen på slutten av 70-tallet. Hangeland mener det vil være «flaut» om det skjer, men har store forhåpninger til det unge norske landslaget i morgen.

- Det er kult at så mange nye har kommet opp. På mandag var det utrolig bra kvalitet på trening. De tilfører entusiasme og pågangsmot, sier Hangeland.

PREMIER LEAGUE-KLAR 3: Per Ciljan Skjelbred.
PREMIER LEAGUE-KLAR 2: Spekulasjonene rundt Moa er i det minste der, men Hangeland mener Vålerenga-spissen er klar for England også.