MØTER ROMANIA I KVELD: Paul Pogba (til venstre), Antoine Griezmann og det franske laget EM mot Romania på Stade de France.
MØTER ROMANIA I KVELD: Paul Pogba (til venstre), Antoine Griezmann og det franske laget EM mot Romania på Stade de France.Vis mer

Pekes ut som mulig EM-konge: - Jeg hater å tape

Klokka 21.00 braker det løs.

• Frankrike - Romania, på TV 2 klokka 21.00 og LIVE her.

PARIS (Dagbladet): I kveld starter fotball-EM med åpningskampen mellom Frankrike og Romania på Stade de France i Paris.

«Refaire l'histoire», heter det på førstesida av sportsavisa L'Equipe i dag. «Skriv om historien», er budskapet på norsk - med et bilde av en sylskarp Juventus-spiller Paul Pogba (23).

Flere eksperter har pekt ut midtbanespilleren - med ei fortid i Manchester United - som en potensiell EM-konge. I 2012 ble Spanias Andrés Iniesta kåret til mesterskapets spiller i Ukraina og Polen.

Frontansikt

Pogba scoret åtte mål og var sentral da Juventus ble seriemester i år. Talentet har det aldri vært noen tvil om. Nå kan tida være kommet for å ta steget opp i verdensklassesegmentet.

I SAMTALE: Trener  Didier Deschamps og Paul Pogba. 
I SAMTALE: Trener  Didier Deschamps og Paul Pogba.  Vis mer

- Jeg hater å tape, sier Pogba til L'Equipe i dag - og er sånn sett, på åpningsdagen, gjort til et frontansikt for det franske laget. Han stiller også med ny frisyre i mesterskapet, med innlagte farger.

Frankrike spiller i et 4-3-3-system. På topp mot Romania vil vi finne Dimitri Payet (venstrekant), Olivier Giroud (spiss) og Antoine Griezmann (høyrekant).

På midtbanen spiller Pogba, N'Golo Kanté og Blaise Matuidi.

King håper

Spiss for Norge, Joshua King, holder Frankrike som favoritt i EM. King spilte sammen med Pogba i ungdomsavdelingen til Manchester United.

- Jeg vil at Pogba skal gjør det bra. Da tipper jeg han kommer til Premier League, sier King til Dagbladet.

- Har dere fortsatt kontakt?

- Ja, av og til.

Til United?

Ifølge engelske og franske aviser skal Manchester United-manager José Mourinho lede an i et race for å få Pogba til klubben. Han har 31 landskamper og fem mål for Frankrike.

Frankrike snakker ikke om annet enn seier i åpningskampen mot Romania. Det lengste motstanderen har kommet i EM var kvartfinalen i 2000. Frankrike vant EM i 1984 og 2000. Det største trofeet er VM-gullet fra 1998.

Romania ledes av Anghel Iordanescu, først og fremst kjent som en Steaua Bucuresti-profil i hjemlandet. Laget er satt opp i et 4-2-3-1-system, med Córdoba-spiller Florin Andone på topp.

Sikkerhet

Mye har dreid seg om sikkerhet før EM. I kveld vil politiet legge en jernring rundt Stade de France, for best å ivareta sikkerheten til de 82 000 tilskuerne. I november i fjor slo tre selvmordsbombere til under vennskapskampen mellom Frankrike og Tyskland.

Inngang J ble forvandlet til et inferno. Selvmordsbomberne tok med seg en fjerde person i døden. Nå krysser alle fingrene for at EM skal handle om fotball.

Og bare fotball.