Pelé er død

Den brasilianske fotballegenden Pelé har gått bort. VM-historiens mestvinnende fotballspiller ble 82 år gammel.

Pele er død, men minnene lever evig. I disse unike FIFA-bildene storspillet Pelé for det brasilianske landslaget. Video: FIFA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det bekrefter Albert Einstein-sykehuset i Saõ Paulo. Til Dagbladet opplyser de at Pelé døde 19.27 norsk tid.

Edson Arantes do Nascimento, bedre kjent som Pelé, ble 82 år gammel.

De siste åra har Pelés liv vært preget av behandling og sykdomsbesøk grunnet kreft i tykktarmen. I desember 2022 ble det rapportert at den brasilianske legenden var flyttet til palliativ behandling, da han ikke lenger skal ha reagert på cellegiften.

82-åringen er den eneste mannlige fotballspilleren som vant tre VM-gull. Han kunne smykke seg med tittelen som verdensmester i 1958, 1962 og 1970.

Klassekameratens vits

Pelé ble født 23. oktober 1940 i Tres Corações, i delstaten Minas Gerais i Brasil til sin far João, som også var fotballspiller, og mor Celeste.

I sin selvbiografi fra 2006 forteller Pelé at han var enormt stolt over sitt fødenavn, Edson, fordi han var oppkalt etter Thomas Edison, som fant opp lyspæra.

Navnet Pelé skal ha stammet fra en av hans fars lagkamerater, Bilé, som sto i mål.

- Fordi jeg var liten, så klarte jeg å uttale navnet feil, og sa jeg ville bli keeper som «Pilé» når jeg ble voksen, skriver Pelé, som også hevder at fordi han snakket med såpass tykk aksent fra hjemområdet, så kunne det høres ut som han sa «Pelé».

HYLLEST: De brasilianske spillerne hyllet Pelé etter å ha sikret plass i kvartfinalen under VM i 2022. Foto: NTB
HYLLEST: De brasilianske spillerne hyllet Pelé etter å ha sikret plass i kvartfinalen under VM i 2022. Foto: NTB Vis mer

En annen variant av historien skal være at en gutt på skolen skal ha ertet ham ved å kalle ham «Pelé».

- Takket være keeperen Bilé, og klassekameratens vitsing, så ble jeg «Pelé». Nå er det navnet kjent over hele verden, og det har jeg ikke så mye imot.

Hans far er også opphav til et av de mer betydningsfulle øyeblikkene i livet til Pelé. I 1950 tapte nemlig Brasil VM-finalen mot hjemmebane mot Uruguay, i det som fremdeles omtales som en VM-historiens største sjokk.

Løftet til faren

Oppgjøret, kjent som « Maracanaço», ble spilt på Maracanã i Rio de Janeiro foran nærmere 200 000 mennesker. Slik det gamle VM-oppsettet var, trengte Brasil bare uavgjort for å bli verdensmestere. De tapte 1-2, og Uruguay stakk av med tittelen.

- Faren min gråt, slik som mange andre brasilianere. Og min far pleide å si «menn skal være sterke, menn skal ikke gråte». Men jeg så min far gråte da Brasil tapte, fortalte Pelé seinere i et intervju.

Da skal ni år gamle Pelé ha lagt armen på skuldra til sin gråtende far, og kommet med en lovnad:

- Jeg sa «far, ikke vær lei, jeg skal vinne et VM for deg, ikke vær lei deg».

Åtte seinere, som 17-åring, hadde Pelé imponert såpass for moderklubben Santos at han satt på flyet til Sverige for å spille sitt første VM.

FØRSTEREIS: Pelé var yngstemann og førstereis til VM i 1958. Der endret hans liv for alltid. Foto: Historia/REX
FØRSTEREIS: Pelé var yngstemann og førstereis til VM i 1958. Der endret hans liv for alltid. Foto: Historia/REX Vis mer

Pelé, sammen med Garrincha, ble ansett som reserver i Brasils tropp i 1958, men etter å ha slitt i de to første gruppespillskampene, fikk begge sjansen fra start mot Sovjetunionen i den siste kampen.

- Jeg husker jeg så på dem, og tenkte «de er digre, men store trær kan også felles», skriver Pelé i sin selvbiografi. Pelé og Garrincha ga Brasil den energien de hadde manglet, og Vavás to scoringer sendte Brasil videre.

Tenåringen hadde slitt med en kneskade på vei inn i mesterskapet, men vartet opp med mål mot Wales i kvartfinalen, og et hat trick mot Frankrike i semifinalen.

I finalen mot Sverige var Pelé igjen helt utslagsgivende for Brasil, som suste over vertsnasjon Sverige. På stillingen 5-2 ble det plutselig for mye for Pelé:

- Kampen var sikret, vi skulle bli verdensmestere. Plutselig besvimte jeg foran mål. Garrincha holdt beina mine opp så blodet kunne strømme tilbake til hodet. Da jeg våknet var kampen over. Jeg var overveldet av følelser, skriver Pelé i sin bok.

- Da faktumet at vi var verdensmestere begynte å synke inn, så kom tårene. Alle gråt. Jeg gråt på Gilmar (Brasils keeper, jour.anm) sine skuldrer, og like etter gråt vi alle av lettelse og glede.

KONGEN AV FOTBALL: Pelé kunne feire sin tredje og siste VM-tittel i 1970. Foto: AP Photo, file
KONGEN AV FOTBALL: Pelé kunne feire sin tredje og siste VM-tittel i 1970. Foto: AP Photo, file Vis mer

Nasjonalskatt

Pelé ble en av fotballens aller første og største stjerner som følge av triumfen i 1958, samt hans prestasjoner for klubblager Santos. Det førte blant annet til at Santos turnerte i flere land for å vise fram sin superstjerne.

Det førte blant annet til at de italienske megaklubbene Inter og Juventus valfartet til Brasil i håp om å rekruttere Pelé på seint 1950- og tidlig 1960-tallet.

MENINO DA VILA: Pelé spilte store deler av sine aktive karriere på Vila Belmiro, Santos' hjemmebane. Foto: The World Of Sports Sc/REX
MENINO DA VILA: Pelé spilte store deler av sine aktive karriere på Vila Belmiro, Santos' hjemmebane. Foto: The World Of Sports Sc/REX Vis mer

- En av Inters direktører fant meg, og spurte om jeg ville være interessert i en overgang. De ville betale meg 40 millioner cruzeiros, som på det tidspunktet var en enorm sum. Jeg aksepterte ikke, og Santos ville ikke selge, skriver Pelé i sin bok.

Tilbudet fra Juventus skal likevel ha overgått det rivalene i Milano hadde lagt på bordet.

- Jeg ble invitert til å spise middag med Umberto Agnelli, eieren av Fiat og Juventus. Det samme var Dr. Athiê Jorge Coury, presidenten av Santos, og noen andre, forteller Pelé, om seansen i Torino.

- Han (Agnelli, jour.anm) snudde seg til Dr. Athiê og sa «vil du være interessert i å forhandle en overgang for Pelé?». Athiê ble nesten kvalt, og jeg var sjokkert, forteller Pelé.

REDNINGEN: Selv de gangene Pelé ikke scoret, så ble han hyllet. Han var mannen som headet ballen, da Englands Gordon Banks vartet opp med det som ofte anses som «tidenes redning». Foto: NTB
REDNINGEN: Selv de gangene Pelé ikke scoret, så ble han hyllet. Han var mannen som headet ballen, da Englands Gordon Banks vartet opp med det som ofte anses som «tidenes redning». Foto: NTB Vis mer

Til tross for Agnellis bud, som hovedpersonen selv sier «startet på én million dollar», skal Pelé ha vært å regne som umulig å selge.

Brasil var i politisk uro, men med Pelé i landet hadde brasilianerne grunn til å juble. Dermed svingte Janio Quadros, Brasils president, seg rundt og erklærte Pelé som en «nasjonalskatt» via kongressen.

En av forutsetningene for en nasjonalskatt i Brasil skal ha vært at den ikke kan forlate nasjonen. Dermed kunne ikke Pelé forlate brasiliansk fotball, og ble værende i Santos. Pelé anerkjenner informasjonen rundt dette i sin selvbiografi.

Tok fotballen til USA

Selv om Pelé aldri spilte i Europa ble han et ikon uten like. Han var med å vinne nok et VM-trofé i 1962, til tross for at han var skadet under store deler av mesterskapet.

USA: Pelé er ofte gitt kreditt for å ha gjort fotballen stor i USA. Foto: George Tiedemann/Passion Pics/Miramax/Kobal/REX
USA: Pelé er ofte gitt kreditt for å ha gjort fotballen stor i USA. Foto: George Tiedemann/Passion Pics/Miramax/Kobal/REX Vis mer

I 1970 sto Pelé igjen øverst på pallen med sitt Brasil, sammen med spillere som Carlos Alberto, Jairzinho og Tostão, da han vant sin tredje VM-tittel.

Selv om det aldri ble noen deltakelse i den gamle Serievinnercupen (dagens Champions League) i Europa, så kan han vise til to titler i Copa Libertadores, Sør-Amerikas svar på Champions League, i løpet av sin karriere.

Han vant også seks seriemesterskap i Brasil, samt flere delstatsmesterskap i Brasil.

Selv om tallene ofte er grunnlag for debatt og kontrovers, hevder han selv å ha scoret 1283 mål på 1367 kamper totalt i løpet av sin karriere. Med sine 77 scoringer for Brasil har han også tronet på toppen av listen over målscorere for «samba-nasjonen» i en mannsalder.

Hans valg om å legge skoene på hylla i 1974 ble kortvarig da selveste Henry Kissinger spilte en nøkkelrolle i å få ham til USA, og til New York Cosmos.

PRESIDENTEN OG KONGEN: Pelé på besøk hos daværende USA-president, Richard Nixon, i 1973. Foto: AP Photo/Henry Burroughs, File
PRESIDENTEN OG KONGEN: Pelé på besøk hos daværende USA-president, Richard Nixon, i 1973. Foto: AP Photo/Henry Burroughs, File Vis mer

- Vi hadde superstjerner i USA, men ingenting som Pelé, forklarte John O'Reilly, den tidligere medietalsmannen i et intervju med The Guardian i 2005.

Med åra dukket profiler som Franz Beckenbauer og Carlos Alberto opp i USA. Selv om fotballen mistet sin posisjon i USA på 1980-tallet, hadde Pelé fått æren for å ha gjort «soccer» til et begrep i det amerikanske vokabular.

I åra etter endt karriere ble Pelé en ambassadør for fotballen, og ble blant annet en veldedighetsambassadør for UNICEF på 1990-tallet. Han var også æresambassadør for VM på hjemmebane i Brasil i 2014.

Også i Norge fikk man kjenne på Pelés tilstedeværelse. I 1989 var nemlig den brasilianske legenden innom Ekebergsletta, og åpnet turneringen sammen med daværende FIFA-president João Havelange.

NORGESVENN: Pelé var på besøk i Norge i 1989. Foto: Jørn H. Moen NTB / NTB
NORGESVENN: Pelé var på besøk i Norge i 1989. Foto: Jørn H. Moen NTB / NTB Vis mer

De siste åra av sitt liv har Pelé vært hjemme i Brasil, der han tidvis har latt seg intervjue. I 2020 snakket han med YouTube-kanalen Pilhado, der han ble spurt om han var bedre enn Lionel Messi og Cristiano Ronaldo:

- Det er et vanskelig spørsmål å besvare. Det er mange som har spurt om det. Vi må ikke glemme Zico, Ronaldinho, Ronaldo (Nazário, jour.anm). I Europa har man også Beckenbauer og Cruyff, sa Pelé, før han konkluderte i tredjeperson:

- Det er ikke min feil, men jeg mener Pelé var bedre enn dem alle, svarte mannen som i hjemlandet fremdeles bare omtales som «O Rei», Kongen.

KONGEN AV FOTBALL: Pelé. Foto: REUTERS/Dylan Martinez
KONGEN AV FOTBALL: Pelé. Foto: REUTERS/Dylan Martinez Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer