- Pelé er en forræder

Beskylder Pelé for å være maktsyk Vil fjerne de styrende i brasiliansk fotball Slakter den europeiske fotballstilen

Legenden Sócrates (47) vil korrupsjonen og forfallet i brasilsiansk fotball til livs. Om han kommer til makten i fotballforbundet, vil han renske opp og arrangere folkevalg på landslagstrener. Dagbladet møtte ham på restaurant i Sco Paulo.

Taxisjåføren hadde ingen telefon i bilen, så jeg kunne ikke gi Sócrates beskjed om at jeg ville komme for seint.

- Kanskje han blir forbanna og stikker av, tenkte jeg.

Giardinos, en italiensk restaurant i Moema, lå i et villaliknende enetasjes hus. Moema så ut til å være en fasjonabel bydel. Restauranten var åpen mot gata, under tak, men bare en kort vegg. Menneskene som satt og spiste var pent kledd, og så velstående ut.

- Faen, tenkte jeg. - Dette kommer til å bli dyrt.

En kelner kom fram, jeg sa jeg skulle treffe Sócrates. Kelneren viste meg inn i en annen del av restauranten som var mer elegant enn den som lå ut mot gata, og hadde dempet belysning. I ett hjørne satt Sócrates. Han så ikke forbanna ut. Når jeg kom med unnskyldningen min, bare lo han.

- Jeg vet hvordan trafikken er i Sco Paulo, sa han.

- Vil skape debatt

Sócrates har rukket å bli 47, er gift for fjerde gang og 20 kilo over matchvekten fra glansdagene.

- Det viktige er at hjernen fungerer, sier han.

Men de ekstra kiloene syntes ikke, de 100 er godt fordelt på den 191 cm lange kroppen. Han var smal, nesten spinkel som spiller. Nå ser kroppen mer velproporsjonert ut. Litt kraftigere, men han er seg selv lik med det karakteristiske skjegget. Han utstråler pondus og kan sikkert bli en bra leder om han bestemmer seg for å bli kandidat til presidentrollen i det brasilianske fotballforbundet.

- Er du kandidat?

- Nei, jeg er motkandidat. Jeg vil ha bort personene som styrer brasiliansk fotball, og om det hjelper kommer jeg til å stille opp i valget, men det ligger to år fram i tid. Det viktigste er å starte noen bevegelser. Jeg vil agitere, skape debatt og involvere folk.

Inkompetente ledere

- Hvordan ser du på sjansene dine?

- Hvis valget var i dag, ville jeg vært sjanseløs, men hvem vet hvordan det ser ut om to år. Den nåværende ledelsen har sittet lenge nok, og ikke utrettet noenting, bare fordervet. De er inkompetente. Men den er en elefant som er vanskelig å rikke. Jeg må bygge opp et fundament av støttespillere, ettersom valget er internt, og bare de regionale forbundene og eliteklubbene stemmer, de som har makten nå. For dem er jeg en trussel.

Sócrates er utdannet lege, men praktiserer ikke yrket i dag. Han driver med alt mulig annet: Skriver i aviser, er med på radio og TV, jobber med en bok om årene som spiller, har vært med i en teatergruppe, komponert musikk, gitt ut egen CD, studert klubbadministrasjon og driver også med universitetsstudier.

Han har bak seg sju måneder som trener i Cabofriense, som han førte opp til den øverste divisjonen i Rio-ligaen.

- En liten klubb med dårlig økonomi. Jeg var alt: Trener, assistenttrener, keepertrener, psykolog, lege og massør, forteller Sócrates.

Vil styre en klubb

- Kan du tenke deg å bli trener igjen?

- Det er en mulighet, men jeg har et annet prosjekt på gang. Jeg vil ta over en klubb administrativt. Jeg vil satse på ungdommene, ikke bare deres utvikling som spillere, men også sosialt og kulturelt. De skal ikke bare bli gode fotballspillere, men også selvstendige samfunnsborgere. Brasil er et land av analfabeter, utdanning er en absolutt nødvendighet.

- Hvem er interessert i det? Klubbene vil vel bare ha fram gode spillere?

- Det holder på å endre seg. I dag er klubbene mer villige til å ta et sosialt ansvar.

- Har du en klubb?

- Nei, men jeg har min egen første klubb, Botafogo fra Ribeirao Preto, i tankene. Om de skulle si nei, får jeg finne en annen, sier Sócrates.

- Og vi skal spille attraktiv fotball, vi skal tilby underhldning. Brasiliansk fotball har blitt dårligere. Teknikken har havnet i bakgrunnen, spillestilen er blitt mye mer fysisk. Vi må finne tilbake til det som kjennetegnet brasiliansk fotball. I dag vil klubbene tjene raske penger på å selge spillere, det må forandres. Vi skal selge underholdning. Publikum på arenaene minsker, og TV-seertallene synker. Mitt lag kommer aldri til å vinne ligaen, men vi skal lage show.

Å selge kunstneren

- Du har kjempet for spillernes rettigheter og ville at spillere skulle være fri når kontrakten deres har gått ut, akkurat som i EU. Det har blitt slik som du ønsket?

- Det var absurd at vi helt inn i det 21. århundre fortsatt hadde slaveri. Det er en skandale og burde aldri vært tillatt for en klubb å eie spillere. Det er som om man solgte kunstneren i stedet for å selge et kunstverk. Klubbene har ingenting å frykte, de tvinges bare til å organisere seg bedre. Det kommer heller ikke til å bli noen større katastrofe for fotballen. Situasjonen er allerede katastrofal - klubbene er bankerott og spillerne har flyttet utenlands.

- Pelé en flue på kaka

For en stund siden møttes Pelé, fotballpresident Ricardo Teixeira, tidligere FIFA-president Joco Havelange, eliteklubbenes talsmann Fabio Koff og idrettsminister Carlos Melles i hovedstaden Brasilia for å diskutere fotballens framtid. Jeg spurte Sócrates hva han syntes om utfallet av møtet:

- Det var ikke noe annet enn et forsøk på å forlenge kontrollen over den rådende strukturen som de alle lever av, med bare en forandring: Nå er det enda en flue som danser på kaka, og det er ingen dårlig flue! sier Sócrates med klar adresse til Pelé.

- Disse ørepublikkens redningsmennø institusjonaliserte jukset da de lyktes i å plassere Bahia og Fluminense i den øverste ligaen. Og de viste at de mangler karakter og ryggrad da de manipulerte reglementet for å fikse det slik at et par av landets tradisjonsklubber havnet i eliten til tross for at de ikke var kvalifiserte. Og América fra Belo Horizonte får være med bare for å tilfredsstille byens politiske hierarki.

- Om det ikke blir en endring, føler jeg med tvunget til å stille opp i neste presidentvalg i forbundet. Selv om det handler om et øantikandidaturø. Vanskelighetene bare tenner meg, jeg liker ikke kamper som er avgjort på forhånd, slike vokser man ikke på. Jeg tror på idéer og idealer. Jeg elsker dette landet og fotballen alt for høyt til å sitte stille. Jeg vet at dette kan svekke karrieremulighetene mine, men det gjør at jeg kan leve med overbevisningene mine og kjenne meg tilfreds.

Korrupt forbund

- Hvorfor tror du Pelé gikk med på å låne ut navnet sitt til dette bedrageriet?

- Pelé egnet flere år av livet sitt til å bekjeme forbundets pamper, men ble kjempeglad når han fikk være med å utveksle kyss på kinnet med de samme menneskene, og enda mer fornøyd med å få sitte ved samme bord som inkompetansen og maktmonopolet. Kanskje han ikke forstår at han har forrådt dem som har trodd på hans gode intensjoner om å forandre brasiliansk fotball. Han forrådte også det gode ryktet han opparbeidet seg på fotballbanen. Pelés problem har vært at han i så mange år har levd i skyggen av sin egen myte. Nå blottla han seg totalt. Han kan komme med hvilke forklaringer han vil, men ingen kommer til å tro på ham. Motivet hans? Han ville naturligvis bli en del av maktstrukturen.

- Om du ikke tror på resultatet av møtet, hva var det i så fall de ville oppnå med denne manøveren?

- Overenskommelsen som ble presentert var et forsøk på å villedde de pågående parlamentsforhørene av lederne for brasiliansk fotball. Det gjelder å redde så mange som mulig. I en årrekke har man gjort alt for å sikre seg mest mulig penger. Nå brenner det under føttene deres. Smilene deres forteller alt. De håper at parlamentet legger ned undersøkelsene i fotballens interesse. Nå når alt skal bli så bra. Pisspreik! Nå kommer Pelés selskap (Pelés Sports) inn på banen og kan være med å dele kaka. Man får vel bare ønske ham lykke til med forretningene. De blåser i hva som hender med fotballen. Og vi, folket, er for små til å gå løs på en organsisasjon av dette formatet.

Folkevalg på trener

- Om det er så råttent som du beskriver - hva vil du selv gjøre om du får overta?

- Bytte ut alle som styrer, rense opp, få slutt på korrupsjonen, demokratisere. Det kommer til å bli en revolusjon.

- Men konkret hva vil du forandre?

- Jeg vil demokratisere. For eksempel skal landslagstreneren utpekes i et valg der hele folket får delta.

- Men det koster mye penger å få i stand et valg?

- Man kan stemme på Internett.

- Men da får bare de som har tilgang til nettet være med?

- Folk kommer til å løse det, alle er interessert i hvem som er landslagssjef. Et slik valg ville bli en bedre indikator på folkeviljen enn de obligatoriske president- og parlamentsvalgene, der folk bare stemmer fordi de må, men er likegyldige til resultatet fordi de vet at alle politikere er like korrupte. Men hvem som blir landslagstrener angår alle brasilianere.

Ikke nok å vinne

- Fotballen er som kjærligheten, svarer han. - Noen ganger vinner man, og noen ganger taper man. Å vinne og å tape er blant de sunneste ingrediensene i livet. Problemet i fotball er at det ikke er nok å vinne. Det gjelder å vinne på en overbevisende måte. Å spille underholdende og samtidig få gode resultater. Det var slik det brasilianske landslaget skapte seg et rykte i hele verden for lenge siden. Som ga publikum opplevelsen av at fotball var en kunstart like variasjonsrik som dans: Kropp, sjel og hjerte i perfekt harmoni. Hvor har det blitt av den fotballen som man ikke lenger får se, verken på klubb- eller landslagsnivå?

Om øDrillo-fotballø

- Horfor har vi tatt etter europeerne og ikke omvendt? Hvorfor kopierer vi deres spark-og-løp-fotball med lange baller til to fyrtårn lengst framme, som bare gjør skam på fotballen?

Det er nødvendig å modernisere brasiliansk fotball, hele verden går framover, men Brasil? Vi har kjørt oss fast i en føydal, førkapitalistisk struktur.

Sócrates kikker på klokka, vi har snakket i tre timer, og jeg ber om regningen. Da jeg skal betale, protesterer han:

- Vi deler.

En demokrat til fingerspissene.

<B>MAKTSYK?</B> Pelé levnes ikke mye ære av sin gamle lagkamerat Sócrates.
<B>STERKE MENINGER:</B> Brasil-legenden Sócrates kujemper for radikale endringer i brasiliansk fotball.