Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Johannes Høsflot Klæbo med tidenes sprintsesong

Pellegrino fortviler over Klæbo: - Det kan bli helt umulig

Johannes Høsflot Klæbo har gjennomført tidenes beste sprintsesong med åtte seire, men skal bli enda bedre. Federico Pellegrino er bekymret.

KONGEN AV SPRINT: Johannes Høsflot Klæbo var igjen utilnærmelig på sprinten i Falun. Til venstre går Federico Pellegrino inn til ny andreplass. Foto: Bildbyrån
KONGEN AV SPRINT: Johannes Høsflot Klæbo var igjen utilnærmelig på sprinten i Falun. Til venstre går Federico Pellegrino inn til ny andreplass. Foto: Bildbyrån Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FALUN (Dagbladet): Johannes Høsflot Klæbo tok sin sjuende sprintseier i verdenscupen denne sesongen, i tillegg til en andre- og en tredjeplass. Emil Jönsson hadde rekorden fra før med seks sprintseire på en sesong.

- Jeg får bare høre om det etterpå, så det er ikke noe jeg tenker over. Det er klart, det er artig å få høre at man slår rekorder og det er noe man har drømt om. I år kan man ikke si noe annet enn at alt har gått på skinner, jeg har fått til mye mer enn jeg hadde håpt å få til, sier Klæbo.

Også Klæbos trener var svært imponert over vinterens suverene ener på sprint fikk til i Falun.

- Han hadde gode bein i dag, så det var helt fantastisk artig å oppleve. Han gjør det vi blir enige om og det klaffer. Det var helt perfekt og utrolig sterkt, han er god på det her.

- Har du hatt noen bedre?

- Nei, nei, ikke i nærheten. Han er er helt rå, sier Monsen.

- Blir helt umulig

I Falun var igjen Klæbo helt overlegen, stakk i den lengste motbakken og fikk en stor luke til resten av feltet.

EVIG TOER: Federico Pellegrino har vært sesongens nest beste sprinter. Her etter andreplassen i Davos i desember. Foto: NTB Scanpix
EVIG TOER: Federico Pellegrino har vært sesongens nest beste sprinter. Her etter andreplassen i Davos i desember. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg var så lei av at Pellegrino vant skøytesprinter at jeg måtte finne på noe nytt, sier Klæbo om det tidlige rykket.

- Klæbo kjørte den beste taktikken for å være før meg i mål, sier Pellegrino som ble nummer to.

Italieneren er den eneste andre løperen som har vunnet sprintrenn denne vinteren. En tydelig skuffet Pellegrino sier til Dagbladet at han håper vi har sett toppnivået til Klæbo denne sesongen.

- Jeg vet at han er sterk. I fjor ble jeg nummer to i sprintcupen, og følte at jeg tapte sprintcupen selv ved noen feil. I år har det vært nesten umulig å slå ham, så jeg håper ikke han fortsetter å bli bedre, for da blir det helt umulig, sier Pellegrino.

Italieneren som har vært verdens nest beste sprinter i vinter, får trolig ny trener etter årets sesong, og sier at han må endre på treningsopplegget om han skal ta vare på kroppen sin og samtidig henge med Klæbo. Først skal italieneren kose seg på stranda.

- Jeg klarte å slå Klæbo et par ganger og jeg fikk sølv i OL, så jeg er stolt av det. Jeg har ikke tenkt for mye på framtiden ennå. Først og fremst ser jeg fram til to uker på stranda.

For Klæbo har italienerens to seire i vinter tydelig vært noe av det eneste som ikke har vært prikkfritt og for 21-åringen er det ekstra deilig å få taket på sprintrivalen.

- Det er ekstra stas å få seier og slå Pellegrino på en skøytesprint. Jeg endret taktikk fra Lahti i dag, og det fungerte godt, så det er noe jeg skal ta med meg, sier Klæbo.

Planlegger veien videre

I disse dager legger Monsen og Klæbo planen for hvordan Klæbo skal fortsette å dominere i verdenscupen og VM neste år. De to kjørte sammen fra Trondheim til Falun, og ifølge Monsen fikk det pratet godt om hva som skal skje. Sammen med morfar Kåre Høsflot legges den endelige planen.

SER FORBEDRINGSPOTENSIALE: Arild Monsen mener Klæbo fortsatt kan bli bedre.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SER FORBEDRINGSPOTENSIALE: Arild Monsen mener Klæbo fortsatt kan bli bedre. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Vi er veldig enige om det arbeidsoppgavene som ligger framfor ham. Vi kan aldri slutte å jobbe videre, videre. Han har toppscore på veldig mye han gjør i sprint. Det må forbli toppscore, og det er en jobb sånn sett.

Monsen mener imidlertid at han ser måter Klæbo kan bli enda bedre på, særlig når det kommer til lengre distanser.

- Han har forbedringspotensiale på lengre distanser, det går både på utholdenhet, men også på teknikk i lengre løp. Der er han veldig enig i de tankene jeg har hatt om det, sier Monsen.

- Jeg så på hvordan han løste femmila i Kollen utover i løpet, jeg så på hva han gjorde kontra de beste. Det ga meg noen innspill på hva vi skal jobbe med, sier Monsen.

Finner motivasjon

Monsen bruker ett ord for å beskrive sesongen til sin elev.

- Uvirkelig. Det er jo det. Det er helt fantastisk og utrolig bra, sier Monsen om Klæbo.

- Jeg sier meg enig med Arild. Det er vanskelig å sette ord på det, for jeg synes det har gått så fort. Jeg tror ikke det har sunket ordentlig inn ennå.

Klæbo går mot å vinne sammenlagtseieren som den yngste siden Thomas Wassberg vant den uoffisielle verdenscupen i 1976/77. Det har hjulpet Klæbo med å finne motivasjon til rennene på slutten av sesongen.

- Jeg kjente etter OL at jeg var lei og manglet motivasjon, og i Lahti følte jeg ikke at jeg var der jeg burde vært. Så klarte jeg å finne motivasjonen igjen til Drammen og er på hugget igjen. Denne helga er jeg motivert for å gå fort, jeg har lyst til å vinne minitouren her og har lyst til å ta hjem kula, og da klarer man å motivere seg og hele tiden jage.

Etter OL-suksessen med tre gull gikk Klæbo sitt svakeste sprintrenn i Lahti og ble «bare» nummer tre.

- Jeg er flink til å koble av når jeg er hjemme. Når jeg reiser på World Cup er jeg på jobb, man må ha med seg hodet og være på hugget. Det klarer jeg nå. Det var jeg ikke i Lahti. Man lærer hele tiden, og det var kanskje akkurat en slik helg jeg trengte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!