STOR NORTHUG-FAN: Federico Pellegrino, her sammen med Northug etter VM-finalen i Lahti 2017, mener Northug mistet det da han begynte å trene for seg selv. Foto: AFP / Jonathan Nackstrand / NTB Scanpix
STOR NORTHUG-FAN: Federico Pellegrino, her sammen med Northug etter VM-finalen i Lahti 2017, mener Northug mistet det da han begynte å trene for seg selv. Foto: AFP / Jonathan Nackstrand / NTB ScanpixVis mer

Verdenscupåpning i langrenn 2018

Pellegrino om Northugs fall: - Du skulle aldri brutt ut av landslaget

Men Federico Pellegrino savner ikke Northug som konkurrent.

KUUSAMO (Dagbladet): - Nå har jeg oppnådd en ambisiøs drøm, og det er å slå Petter Northug i en sprint, sa Federico Pellegrino til Dagbladet da han vant sprinten i sveitsiske Val Müstair på nyåret i 2015.

Kvelden før Pellegrino og resten av verdenseliten skal starte en ny verdenscupsesong, må Pellegrino konstatere at det er stor sannsynlighet for at han aldri får den følelsen igjen.

Til det har Northugs resultater de siste årene vært altfor dårlige. Dagens 37. plass på i norgescupen på Gålå bar heller ikke bud om en snarlig verdenscupretur for Northug.

37. plassen på Gålå skremte ingen, og heller ikke Petter selv.

Burde ikke brutt ut

Pellegrino har selvfølgelig fått med seg de siste sesongenes misere, og har en helt klar oppfatning av hvor det gikk galt for Northug.

- Som en fan er jeg ikke så fornøyd med de siste sesongene, men jeg tror at da han brøt ut av landslaget begynte det å gå nedover. Jeg vet at på min egen vei mot det å bli god, var lagkameratene mine veldig viktige for meg med tanke på å få ut det beste av meg på hver trening. Så har jeg sett de siste årene at de andre nordmennene som er på landslaget, som Johnny K (Johannes Klæbo, red.anm), kan bli veldig gode om man er en del av et sterkt lag. Går man bort fra det blir det vanskelig å holde seg på toppen. Det er vanskelig å holde seg motivert på hver trening når man er alene, sier Pellegrino til Dagbladet.

Northug brøt som kjent ut av langrennslandslaget våren 2013. Da fortalte Northug at han manglet motivasjon til å fortsette på landslaget, og at han trengte å prøve seg for seg selv om han skulle fortsette karrieren.

Av de fire mesterskapene etter Northugs brudd, er det bare i det eventyrlige Falun-VM-et han har lykkes.

Takker Northug

Italienske Pellegrino er regjerende verdensmester i sprint, og tok også med seg OL-sølv på sprinten i Pyeongchang i vinter. Da våren kom kjente han på noe av det han innbiller seg at Northug har slåss mot - motivasjonssvikt etter suksess.

Men Pellegrino syns ikke det er trist at hans store idol ikke har konkurrert mot ham de siste sesongene.

- Jeg syns ikke det er så trist, for jeg vet at han kunne vært en vanskelig rival i disse årene. Men nå snakker jeg bare som en konkurrent, ikke som fan. Karrieren hans har vært lang, han har jo vært i toppen siden han var junior, men jeg vet ikke hvordan han er mentalt nå. En så stor mester, han har vunnet så mange VM-medaljer og etter alt han vant i Falun … Å fortsette å klare å motivere seg etter alt det er ikke lett. Derfor tror jeg også, og nå snakker jeg som en Nortug-fan, burde han holdt seg på landslaget. Men langrennsverdenen kan ikke kreve mer enn det vi har fått av Northug. Han har gjort så mange, mange bra ting, sier Pellegrino og stopper opp et lite sekund.

- Og akkurat når jeg begynte å slå Petter, så kom det en til og slo meg, ler han, og sikter til mannen som sitter på scenekanten ved siden av ham, Johannes Høsflot Klæbo.

Frykter Klæbo

- Han var så sterk i fjor, og jeg er veldig stolt av at de eneste to sprintene han tapte i fjor var mot meg. Det ga meg masse energi inn i sommertreninga, og slik som sesongen ser ut nå, med alle disse sprintene, så har jeg sjansen til å slå ham mange flere ganger i år. Jeg vet det både blir hardt og vanskelig, men hvis han ikke er helt hundre prosent vet jeg at jeg kan slå ham.

Klæbo selv er lykkelig uvitende om at det er han som har fått Pellegrino ut av sofaen i sesongsoppkjøringa i år. For Klæbo er Pellegrino et av de vanskeligste hindrene i VM-løypa i Seefeld i februar.

At Pellegrino skryter av Klæbo tar den unge trønderen med ro.

- Nå har Pellegrino vunnet ganske mye, da, så vi skal stå på i år om vi skal slå han i skøytesprint. Det er litt artig at han sier det, men vi får nå bare prøve det vi kan for å slå ham vi også, sier Klæbo til Dagbladet.

- Han sier han har brukt deg som motivasjon i hele sommer?

- Ja, det er bra det. Da må jeg stå på ekstra her. Hvis det stemmer så tipper jeg han blir sterk.

Verdenscupåpningen i langrenn begynner med sprint i fristil lørdag klokka 10.