Pellerud: - Ikke spesielt å møte Norge

Men snart vil Canada-treneren hjem.

Even Pellerud ledet Norges kvinnelandslag i sju gylne år. Onsdag skal han prøve å gi Norge en dårlig start i Kina-VM.

- Jeg har ingen spesielle følelser knyttet til å møte Norge. Det er hyggelig å møte gamle kjente på hotellet. Det er noen igjen, spesielt i støtteapparatet. Ellers er det ikke så spesielt som det ville vært for noen år siden, sier Canadas landslagssjef til NTB.

- Norges lag i dette mesterskapet er ganske nytt og ukjent for meg. Jeg har ikke sett dem «live», men vet naturligvis en god del om dem. Blant annet er de utviklet mye pasningsmessig siden forrige gang vi møtte dem.

Pellerud ble kåret til årets trener i Canada etter å ha ført sitt nederlagstippede og skadeforfulgte lag til VM-semifinale for fire år siden. Canadierne er skadeforfulgt igjen, men hjemme er forventningene høye. Urealistisk høye, ifølge treneren.

- Folk i Canada har ikke så mye greie på det. Det har vært en fryktelig sommer med grusomt mange skader, og det har satt oss tilbake. Planen med å være samlet så lenge var at vi skulle spille inn et lag til VM. I stedet har vi måttet slite med å stille lag, og vi har aldri fått bruke bestelaget, sier han.

- Spillerne har også hatt overtreningssymptomer, og vi måtte korte ned øktene. Nå er de fleste spilleklare medisinsk sett, men flere er ikke klare for en hel kamp ennå.

Drømmerekke

Pellerud tør dermed knapt drømme om suksess som i forrige VM, og iallfall ikke noe som ligner på det han fikk til med Norge. I hans tid som norsk landslagssjef, fra 1989 til 1996, ble det gull, sølv og bronse i EM, gull og sølv i VM samt bronse i OL. Seks medaljer på seks mesterskap.

- Håpet om et godt VM er jo der. Vi er gode nok til å gå videre fra gruppespillet, om vi får det til å klaffe. Å få ting til å klaffe er mye av hva det handler om i mesterskap, som da vi red på en bølge for fire år siden.

Pellerud er en trener som liker å «coache» laget sitt fra benken, men det får han ikke anledning til onsdag. En utvisning i kvalifiseringen forviser ham til tribuneplass.

IKKE BLANDEDE FØLELSER: Even Pellerud ser fram mot å møte Norge i morgen. Foto: AP
IKKE BLANDEDE FØLELSER: Even Pellerud ser fram mot å møte Norge i morgen. Foto: AP Vis mer

- Jeg prøver å se den lyse siden. Kanskje blir det bra for spillerne om de ikke får se det sinte fjeset mitt og slipper kjeftingen. På tribunen kan jeg dessuten banne på norsk uten å frykte at noen forstår meg, fleiper Pellerud før han blir alvorlig.

- Spillerne er vant til at jeg er aktiv på benken, og det blir annerledes for dem når de ikke har meg der nede. Men jeg må jo bare tro at de takler det.


Noe nytt

Pellerud har allerede vært canadisk landslagssjef lenger enn han trente Norge. Han begynner å bli åpen for hjemreise.

- Jeg har kontrakt ett år til. Da blir det ni år, og det er lenge. Jeg svarer litt forskjellig på spørsmålet om hva jeg har tenkt å gjøre etterpå, for jeg vet ikke helt. Jeg skulle gjerne se den som mistrives i Vancouver, og det er en by vi gjerne kunne bodd lenge i, men planen nå er å reise hjem, sier han.

Han er ikke fremmed for en framtid i andre roller enn som hovedtrener.

- Jeg er åpen for det som måtte komme av tilbud, og ikke bare som hovedtrener. Det er det jeg har vært til nå, men kanskje er tiden inne for noe annet. For eksempel noe som gir mer fritid og mulighet til å jobbe med noe jeg er gira på, sier han.

Men foreløpig er han gira på å slå Norge og oppleve sluttspillsuksess enda en gang.

(NTB)