Pellerud har en vanvittig statistikk mot Danmark

Sju år siden Norge slo naborivalen.

 GODT TAK:  Det er ikke rart Even Pellerud smiler. Han har kun ett tap mot Danmark som Norge-trener..
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
GODT TAK: Det er ikke rart Even Pellerud smiler. Han har kun ett tap mot Danmark som Norge-trener.. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Even Pellerud har en overdådig statistikk som norsk landslagssjef mot EM-semifinalemotstander Danmark: 11 ganger på 12 kamper er han blitt en vinner.

I Pelleruds første periode som norsk landslagssjef spilte Norge 12 ganger mot Danmark og opplevde aldri å tape. Fire ganger ble danskene slått i EM- og VM-sluttspill.

Da får det ikke hjelpe at Norge er uten seier mot danskene siden 2006 (to uavgjorte og fire tap, samtlige i Algarve Cup). Tyskland var uten tap i 59 EM-kamper fra de møtte Pelleruds Norge i 1996 til de møtte Pelleruds Norge neste gang i 2013.

Even Pellerud debuterte som norsk landslagssjef med 2-1-seier mot Danmark i Vejle 16. august 1989. Det ble begynnelsen på et dansk mareritt som skulle vare i over et tiår.

Så lenge Pellerud var landslagssjef, var vant Norge 10 ganger og spilte to uavgjorte mot Danmark, med total målforskjell 36-12.

Fire av fire Fire ganger møttes lagene i sluttspill. Norge slo Danmark 8-7 på straffespark etter 0-0 i semifinalen i EM-sluttspillet på dansk jord i 1989, vant den avgjørende gruppekampen i Kina-VM to år senere (Norge fikk sølv, danskene ble utslått), vant 1-0 i EM-semifinalen i Italia i 1993 (norsk gull, dansk bronse) og vant 3-1 i VM-kvartfinalen i Sverige i 1995 (norsk gull igjen).

Danskene ble stadig mest oppsatt på å vise at deres «ordentlige» fotball var best, men de fire siste kampene i Pelleruds tid ga fire norske seirer med sifrene 6-1, 5-2, 6-2 og 3-1.

Overtak Ikke før i 2001 greide Danmark å slå Norge, da et overlegent norsk lag tapte 0-1 på en forsvarsbrøler i en EM-gruppekamp. Men de siste årene har Danmark hatt overtaket, med 4-2-0 (seier-uavgjort-tap) siden Trine Rønning og Marie Knutsen scoret i 2-1-seieren i Lyngby i 2006.

Norge greide ikke å vende det selv om Pellerud var tilbake som trener da lagene møttes i Algarve Cup i mars. Torsdag vil han prøve å gjenetablere sitt jerngrep på danskene i EM-semifinalen i Norrköping.

(NTB)