SJEFSKLATRER: Franco Pellizotti klatret til topps i kampen om den prikkete Tour de France-trøya i fjor. Foto: CHARLES PLATIAU/REUTERS
SJEFSKLATRER: Franco Pellizotti klatret til topps i kampen om den prikkete Tour de France-trøya i fjor. Foto: CHARLES PLATIAU/REUTERSVis mer

- Pellizotti tatt i doping

Vant Tour de France-klatringen i fjor.

|||(Dagbladet): Idretts-Italia og sykkelsporten rammes i kveld av en stor dopingskandale.

Ifølge CyclingNews har seks ryttere uregelmessigheter i det biologiske passet, og årsaken til dette skal være doping.

Og den italienske sportsavisa Gazzetta dello Sport skriver at én av disse er klatrekongen Franco Pellizotti, som vant den prikkete trøya i Tour de France i fjor.

- Sykler ikke GiroenDermed ryker Giro d'Italia for Liquigas-rytteren. Etapperittet starter i Amsterdam til helga og Pellizotti - som kom på andreplass i fjor - var forventet i toppen også denne sesongen.

- Det er bekreftet at det dreier seg om Pellizotti, men jeg har ikke sett UCIs dokumentasjon i saken slik at jeg vet de eksakte detaljene. Det er en stor skam. Han representerer vårt største lag og vi er noen få dager unna starten på Giro d?Italia. Rittet vil gå av stabelen og det vil bli tatt over 500 dopingprøver. Vi får håpe at dette er den siste dopingsaken for dette skader sykkelsporten, sier presidenten i Det italienske sykleforbundet, Renato Di Rocco, til Reuters.

- Nå må Franco forsvare disse uregelmessighetene og han kommer ikke til å sykle i Giroen, sier De Rocco ifølge Associated Press.

Gransket av eksperterDe seks rytterne skal ha blitt informert om funnene av Det internasjonale sykkelforbundet for to måneder siden. UCI-president Pat McQuaid sa tidligere i år at en håndfull syklister måtte forklare verdiene sine overfor et uavhengig panel.

- Vi ser ingen annen forklaring på dette, enn at det muligens er doping, sa McQuaid.

Utøverne fikk muligheten til å forklare seg, og saken er deretter gransket av ni eksperter.

Gazzetta spekulerer i at det dreier seg om to italienere, to spanjoler, én russer og én slovener.

PS! Pellizotti fikk fjorårets Giro-andreplass i posten. Danilo Di Luca kapret opprinnelig andreplassen bak Denis Mentsjov, men italieneren ble fratatt pallplassen i februar - som følge av en positiv dopingprøve.