- Pendlingen kan ødelegge beina til Beckham

Ekspert advarer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no) David Beckham har lyst til å fortsette på det engelske landslaget framover, også etter at han flytter til Los Angeles.

DYP VENETROMBOSE
• Vener er blodårer som bringer blodet fra kroppens ulike vev og organer tilbake til hjertet. Dyp venetrombose (DVT) er blodproppdannelse i de store, dyptgående venene i leggen, lårene, bekkenet samt arm og skulderområdet. Hvis en vene er blokkert av en blodpropp (en trombe), hindres tilbakestrømmen av blod til hjertet. Området nedenfor blodproppen blir da fylt med blod og blodvann, og det hovner opp.

• Dyp venetrombose forekommer hyppig. Hvert år får omtrent 2 av 1000 mennesker blodpropp i vener.

• DVT kan gi varierende grad av plager. Ofte vil det syke beinet bli ømt, hovent, rødt og varmt. Muskulaturen kan kjennes litt fastere, og noen ganger blir de overflatiske venene ekstra tydelige, «struttende». I sjeldne tilfeller kan en blodpropp løsne og følge blodstrømmen til lungene og forårsake en blodpropp i lungene, lungeemboli. Det er en alvorlig tilstand som kan gi alvorlige pustevansker.

• Les mer om DVT i Pasienthåndboka.

England-manager Steve McClaren vil gjerne ha med den viktige høyrefoten, som sto for tre målgivende på to kamper den siste uka.

Og LA Galaxy sier det vil være stort for dem å ha en engelsk landslagsspiller på laget, så de vil ikke skape problemer for Becks.

Men er det så lurt å fly fram og tilbake så ofte? Nei, mener en ekspert.

- Kan ødelegge gullfoten

Farrol Kahn er ekspert på helserisikoen i forbindelse med flyreiser, og han mener at pendlingen i verste fall kan ødelegge karrieren til høyrekanten.

- All reisingen gjør at det er stor risiko for at han får dyp venetrombose (DVT). Det kan ødelegge beinet for alltid - og det vil ikke kunne brukes igjen, sier Kahn til BBC.

Beckham vil også slite med å være på topp - både fysisk og mentalt - rett etter disse lange flygningene.

SERVITØREN ER TILBAKE: David Beckham er tilbake på det engelske landslaget, og sånt blir det mål av. Foto: AP
SERVITØREN ER TILBAKE: David Beckham er tilbake på det engelske landslaget, og sånt blir det mål av. Foto: AP Vis mer

- Det er gjort studier på amerikanske soldater, som har flydd mye og langt, og deretter gått i strid. Sprinttidene deres ble redusert med ti prosent, løfte- og bærekapasiteten med ni prosent og deres logiske bedømmingskraft ble redusert med 15 prosent, sier Kahn.

200 timer i lufta

BBC har regnet ut av Beckham kan komme til å tilbringe 200 timer i lufta i forbindelse med landslagsoppdrag fram til EM i Sveits og Østerrike neste sommer.

Det tilsvarer over 130 fotballkamper.

I tillegg vil han fly mange timer i forbindelse med Galaxys bortekamper på vestkysten, mot New York, Washington og New England - pluss private flyturer og reiser på grunn av sponsoroppdrag.

Så mye tid i et fly øker også sjansene for at du skal bli syk.

- Undersøkelser viser at det er sju ganger så stor fare for at du skal bli forkjølet om du flyr, sammenliknet med om du lar være.

Vil ikke kunne stå

- Pendlingen kan ødelegge beina til Beckham

Når det gjelder DVT har det tidligere blitt sett på et problem eldre kan bli utsatt for, men Kahn forteller at de finner eksempler på dette blant yngre personer stadig oftere.

- Og hvis en idrettsmann skader seg i leggen, øker sjansene for å bli rammet av DVT betraktelig, sier han.

Det betyr at det kan være risikabelt å fly lengre distanser etter å ha fått et spark under en kamp. Selv for folk som ikke er idrettsaktive vil det være svært alvorlig å bli utsatt for DVT.

- Hvis en bibliotekar får DVT, kan hun ikke stå og gjøre jobben sin. Hun vil ikke kunne legge noe press på den leggen.

- Kjører ham til flyplassen

Det har tidligere blitt spekulert i at LA Galaxy vil nekte å la David Beckham reise hjem til treningskamper. Men dette blir tilbakevist av Galaxy-sjef Alexei Lalas, selv om det betyr at Becks mister flere MLS-kamper.

- Hvis han blir tatt ut i framtida også, skal jeg kjøre ham til flyplassen selv, sier Lalas til Reuters.

Og Becks flyr gjerne over hele USA og Atlanterhavet for å spille med de tre løvene over hjertet.

- Jeg håper jeg er i den neste troppen også. Steve (McClaren) har sagt at hvis jeg spiller som jeg har gjort i det siste, da vil jeg bli tatt ut, sier Beckham ifølge nyhetsbyrået AP.

Beckham skal nok gjøre mye galt i sommer om han ikke blir tatt ut til treningskampen mot Tyskland 22. august. Etter å ha assistert tre av de fire siste England-scoringene vil det være et folkekrav.

ADVARER MOT MYE FLYREISING: Farrol Kahn advarer David Beckham mot å pendle for mye fra USA til England.
BECK\'S BACK: Fansen gleder seg over at David Beckham igjen er å se med Three Lions på brystet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer