Penga eller gullet

Nordlie har skapt noe norsk klubbfotball kan vokse seg god på, mener Esten O. Sæther.

HJERTET sier Start, men lommeboka sier Vålerenga. Og det spørs om ikke penga blir viktigst for dem som ser etter fotballkvalitet lenger enn de neste 12 dagene.

Innen den tid er det helt andre ting å bry seg om:

 På søndag gjelder hver eneste Tippeliga-kamp gull eller nedrykk.

Da er det ingen klubbpatriot med respekt for sin egen iver som gidder å bry seg om hvordan favorittlaget fikser oppgaven.

Nå gjelder det bare å vinne.

FOR OSS andre går det derimot an å se tidenes jubelsesong i norsk klubbfotball fra en annen vinkel. Det blir nødvendig for patriotene også om de skal få det like moro i fortsettelsen. For mens TV-pengene og billettinntektene fosser over de beste norske klubbene, mangler det oppfinnsomme fotballingeniører til å utnytte den nye fossekraften.

Det er derfor hjertet sier Start.

Tom Nordlie er den eneste treneren som har skapt noe som norsk klubbfotball kan vokse seg virkelige gode på.

HJERTET SIER START: Marius Johnsen (t.v.), Tom Nordlie og Bård Borgersen. Foto: Scanpix
HJERTET SIER START: Marius Johnsen (t.v.), Tom Nordlie og Bård Borgersen. Foto: Scanpix Vis mer

FOR Å BLI i kraftspråket som Start-treneren til vanlig utnytter i en helt annen betydning:

 Nordlie har introdusert turbofotballen.

Den ekstreme løpskapasiteten han har utviklet i Start-gjengen, setter en ny standard for sporten. Det er en standard som kan løfte oss internasjonalt, og som stemmer helt med utviklingstrekkene i fotballen.

Hvis Start vinner gullet og Tom Nordlies treningsdagbok havner på nattbordet hos de andre Tippeliga-trenerne, vil det bety et stort løft for norsk klubbfotball.

DEN ENDRINGEN er en av grunnene til at Viking-ledelsen bør be sin trener Roy Hodgson om å dra fra klubben rett etter sesongslutt. Egentlig skal engelskmannen forlate Stavanger til sommeren for å overta det finske landslaget, men det vil bety at en av de pengesterke norske klubbene fortsatt misbruker potensialet sitt.

Gjennom hele sesongen har det vært stusslig å se hvor feigt Hodgson spiller. Nå ser det ut som om laget heller ikke hadde orket å angripe mer dersom treneren hadde gitt dem lov.

I GÅR klappet Viking igjen sammen i andreomgangen. Maken til stusslig press på egen hjemmebane er det sjelden en storklubb presterer. Det ga VIF en hyggelig mulighet til å komme inn i kampen, men det er neppe gjestfriheten som løfter siddisene tilbake til sin vante plass i norsk fotball.

Stavangerklubben er et godt eksempel på hvilke muligheter som nå åpner seg. Med det nye lekre Viking Stadion har publikum strømmet til tribunene. I løpet av de to siste sesongene er fotballen i byen forandret fra en sportsbegivenhet til en bred sosial opplevelse.

Sammen med et sterkt lokalt næringsliv er det grunnlaget for å investere tungt i laget.

Det er en slik investering som over tid skaper sterke norske fotballmiljøer.

I hvert fall hvis investeringen foredles av folk som kan sporten.

DETTE ER årsaken til at VIF igjen er nærmest seriegullet. Oslo-klubben har brukt mest penger for å få det til, samtidig som de har forvaltet midlene bra.

Gjennom hele sesongen har jeg ment at Kjetil Rekdal kunne fått enda mer ut av laget ved å strukturere det offensive spillet, men holder hans frie angrepstenkning til gull, er det mer enn godt nok for all VIF-fansen.

Blir det sølv, blir det verre.

VÅLERENGA trenger dette seriegullet for å sette seg som nasjonal toppklubb. For resten av norsk fotball er det bra. En sterk hovedstadsklubb løfter sporten.

De siste åra har VIF i tillegg fått med seg Lyn, og det gir enda en dimensjon. Det er ikke plass til slik rivalisering i noen annen by, men i det folkerike Oslo-området blir det gode nabooppgjør mellom VIF, Lyn, Lillestrøm og Stabæk neste sesong.

Følges denne rivaliseringen opp med stadionutbygging i Bjørvika og på Fornebu, har fotballsporten tatt enda et utviklingssteg for å skape stabile sportslige miljøer.

DA GJØR det kanskje ikke noe om penga vinner i år.

Det er Start-fotballen som har tatt hjertene, og som triumferer til slutt. Ganske enkelt fordi slik fotball gir best resultater.