Penga eller livet

KIEV (Dagbladet): Dinamo Kiev- Rosenborg 2- 1. Rosenborg har mange penger, men for få gode spillere. Skal Rosenborg opprettholde posisjonen internasjonalt, må klubben også ha de beste norske spillerne. Det betyr spillere fra konkurrerende tippeligaklubber - og til samme pris som utenlandske klubber må ut med.

Rosenborg nærmer seg et veiskille. Klubben har en edel tanke om at de ikke skal tappe konkurrerende tippeligaklubber for kvalitetsspillere. Det har de likevel gjort, selv om det er et formildende argument at spillere som for eksempel Sigurd Rushfeldt og John Carew ellers ville havnet utenlands.

Nå må de enten ofre et fint prinsipp, og betale de millionene det koster å holde seg på dagens nivå ved hjelp av toppspillere fra konkurrerende norske klubber. Eller de må bøte med livet som en av tungvekterne i det europeiske toppsjiktet.

En filosofi

I går så vi at Rosenborg for øyeblikket ikke er i stand til å opptre med en førsteellever med tilstrekkelige ferdigheter på dette nivået. Det skulle ett forfall til.

En klubb med veteranstatus i Champions League må tåle mye mer naturlig slitasje, til tross for at den verken vil eller kan kjøpe seg doble sett med verdensstjerner, slik de mektigste konkurrentene kan.

Rosenborg har likevel demonstrert at de kan finte ut de aller mektigste, selv om forutsetningene ikke er de samme.

Fordi de har en kultur, en filosofi, en Nils Arne Eggen - og tilstrekkelig mange gode fotballspillere.

Trøndersk

Minimal flaks
Minimal flaks Vis mer

Men det siste blir det færre av. Fordi de mest spennende nasjonale spillerne enten forsvinner til utenlandske klubber, eller fordi flere av de beste Tippeligaspillerne faktisk er utlendinger som bruker Norge som et mellomledd for å komme seg til bedre betalte jobber nedover i Europa.

Rosenborg må også ganske umiddelbart forvente et dramatisk frafall av kvalitetsspillere:

Ørjan Berg forsvinner etter Champions League, John Carew til utlandet i løpet av kort tid - og sannsynligvis også Bjørn Otto Bragstad. Kanskje snakker vi om de tre beste Rosenborg-spillerne så langt i Champions League.

  • Erstatningene må hentes i Norge. Så lenge Nils Arne Eggen er trener og Rosenborg drives etter hans prinsipper, så må nye rosenborgere tenke og snakke norsk. Aller helst trøndersk.

Men:

  • Rosenborg møter både seg selv i døra, og av en generell uvilje hos øvrige norske klubber, når de jakter på norske spillere med pristilbud skyhøyt over det nasjonale prisnivået og gravlavt under det internasjonale.

Høyborg

Rosenborg må akseptere at klubber som Molde, Brann og Lillestrøm ikke vil slå av på prisen selv om det sitter norsktalende rundt forhandlingsbordet, og at det dermed blir en pris for Rosenborg og en pris for de andre på det norske markedet.

Poenget er at Rosenborg har vokst seg ut av det norske markedet rent sportslig, selv om brakka oppe i Trondheim fortsatt er en høyborg av edruelighet og jordnærhet.

Rosenborg var positive etter pause i går. Men da hadde det allerede sust inn to prosjektiler bak Arni Gautur Arason, og Rosenborg hadde vært i garderoben med sjokksifrene 0-2 i mål og 0-5 i målsjanser. Hadde ikke Dinamo Kiev vært igjennom akkurat det samme vinteroppholdet som Rosenborg, så kunne vi forklart forskjellen med manglende kamptrening for Rosenborg.

Fortjent

Men Dinamo hadde de samme forutsetningene i går, og utnyttet dem langt bedre. Dinamo vant sin første kamp i Champions League, Rosenborg kommer ikke til den kvartfinalen de fleste trodde på etter praktkampene i fjor høst.

I går var begge deler fortjent.