Pengeflom til grasrota

De nye overgangsreglene til FIFA trår i kraft 15. november. Det nye systemet kommer til å sikre grasrota i norsk fotball store penger. Dagbladet gir deg her oversikten over hva din klubb kan tjene på å ale opp et fotballtalent.

I kjølvannet av debatten om talentutviklingen i norsk fotball kan de mange små idrettslagene i Norge sikre kjærkomne inntekter dersom de dyrker fram gode fotballspillere i åra som kommer. De nye FIFA-reglene sikrer inntekter til de klubbene som har bidratt til å få fram proffspillere, helt ned til småguttestadiet.

Solidaritet

Det er to hovedpunkter i de nye lovene som sikrer småklubbene penger.

  • Utdanningskompensasjon:
Består i at hver klubb som har bidratt til å utdanne en profesjonell spiller, skal ha penger for den jobben de har gjort. Fra spilleren er 12 til det året han/hun fyller 21 år, skal «selgende» klubb ha pengekompensasjon beregnet ut fra hvilket nivå klubben befinner seg på. Reglene gjelder inntil spilleren fyller 23 år.

  • Solidaritetsmidler:
Består av en fastsatt pott som skal utgjøre fem prosent av den totale overgangssummen ved alle profesjonelle overganger der spilleren er under 23 år. De ulike klubbene får andeler etter en forhåndssatt prosentfordeling.

Lovsjef i NFF, Thor Grønnerud, tror de nye reglene vil gjøre fordelingen i Fotball-Norge mer rettferdig. Ingen kan stikke av med et fotballtalent i 16- 17-årsalderen uten å betale for seg lenger.

- Storklubbene forstår at dette er et system som blir positivt for rekrutteringen, sier Thor Grønnerud til Dagbladet.

En konsekvens av at reglene innføres over hele verden, er at norske talenter blir billige i forhold til spillere fra andre europeiske land.

Billig fra Afrika

- I England har alle klubbene kostbare fotballskoler, så der snakker man om at utdanningskompensasjonen blir opp mot to- tre millioner per år i den høyeste kategorien.

- Det kan bety at norske talenter blir attraktive på pris ute i Europa?

- Kanskje, men da skal du huske på at afrikanerne blir enda billigere. Der koster det nesten ingenting å ale fram et talent. Det viktigste er at alle klubber får sitt uansett.

STØTTER ORDNINGEN: Pa-Modou Kah.
STØTTER ORDNINGEN: Tommy Øren.
STØTTER ORDNINGEN: Magne Hoseth.