Pengegaloppen

Begge er i verdensklasse i sine idretter. Samtidig tilhører de to helt ulike verdener. Mens verdensmester Hanne Staff ikke tjener penger på orientering, har verdensener i Formel 1, Michael Schumacher, en årsinntekt på en halv milliard kroner.

Hanne Staff (29) blir aldri rik av idrett. Til det har hun valgt feil. Verdensmesteren i orientering får ikke én krone når hun vinner orienteringsløp.

Merittlista til Hanne er imponerende lang. Men tro ikke at hun blir rik av orientering. I likningen for 1999 sto hun oppført med null i inntekt. Året før tjente hun 89900 kroner.

- I forhold til prestasjonene er virkeligheten urettferdig. Enkelte i noen få idretter blir rike på sporten, sier hun. Men hun klager ikke.

- Jeg verken kan eller vil rette fokus mot manglende pengepremier. Det blir uansett sekundært i forhold til idretten.

Det er gleden over å tilhøre verdenseliten i orientering som driver henne. Selv synes hun at hun har vært heldig siden hun har fått 100000 kroner i stipend fra Olympiatoppen hvert år siden 1994. Ved siden av får hun et 40000 kroners stipend fra Bækkelagets Sportsklubb i tillegg.

- Dessuten jobber jeg mellom 30 og 40 prosent i et prosjekt på Olympiatoppen. Der kan jeg jobbe når jeg vil, og det lar seg fint kombinere med trening, sier Hanne Staff.

Samboer Bjørnar Valstad jobber i halv stilling, slik at paret klarer seg greit økonomisk. Men med to økter om dagen og nesten tjue timers trening i uka er det vanskelig å kombinere toppidrett med jobb.

- Man er avhengig av en fleksibel arbeidstid.

Den eneste muligheten Hanne har til å tjene penger på idretten, er gjennom parkorientering. Det er åtte løp i verden i løpet av en sesong, og det vanker rundt 7500 kroner til vinneren i hvert løp.

Sammenlagtvinneren får ti tusen dollar for seieren. Hanne synes denne konkurransen er morsom og publikumsvennlig. Men det teller også at hun kan tjene noen kroner på å stille opp.

- Pengene er avgjørende for å få med de aller beste i verden. Løpene har betydning for meg på grunn av det økonomiske - jeg ville neppe vært med på alle uten pengepremier.

Får millioner hver dag

Verdens best betalte idrettsutøver er fotballidiot. Men pengene tjener han bak rattet. Tyskeren Michael Schumacher kjører inn en halv milliard kroner i året.

Racerbilføreren har hytte i Trysil og har investert i fotballklubben Nybergsund. Han slenger seg gjerne med på treningene til 2. divisjonsklubben når han er på hytta. Michael Schumacher er en «norgesvenn», og han har funnet fristedet sitt i Hedmark. Der får han fri fra fans, medier og sponsorer. Dit reiser han så ofte anledningen byr seg, og familien Schumacher feirer alltid jul i Trysil.

- Vi liker det veldig godt, folk lar oss være i fred. Nordmenn er trivelige folk, sier Schumacher.

Verdenseneren i formel 1 begynte karrieren tidlig. Akkurat som lillebroren Ralf, ble Michael tatt med på gokart av faren fra han var tre år gammel. Han hadde talent for kjøring, og grunnlaget var lagt da han begynte satsingen i 1987.

I 1991 debuterte han i formel 1-sirkuset, bare 22 år gammel. Han er blitt verdensmester tre ganger, seinest i fjor, og er kongen i bilsport. I år er han på god vei til nok en VM-tittel. Michael Schumacher er en legende i sporten som har krevd mange dødsofre opp gjennom historien. For tre uker siden tok han sin 50. triumf da han vant VM-runden i Frankrike. Nå er han bare en seier fra å tangere rekorden til Alain Prost, som har flest seirer med 51. Det kan han gjøre allerede 29. juli på hjemmebane i Tyskland Grand Prix. To seirer til, og Michael Schumacher blir historisk på toppen av adelskalenderen.

<B>SØKKRIK:</B> Norgesvennen Michael Schumacher har nok til både bensin og smør på brødet resten av livet.
<B>BLIR ALDRI RIK:</B> Verdensmester Hanne Staff blir aldri rik av å løpe skogen rundt med kompasset i hånda.