Pengekrise i Fotballforbundet

OPAKER, Romerike (Dagbladet): Tilskuersvikten til landslaget kostet NFF åtte millioner i forhold til budsjettert i fjor. Norges svake resultater i vinter gjør at forbundet straks må kutte kostnader. - Vi må kutte på de fleste områder, sier fotballpresident Per Ravn Omdal.

Situasjonen er prekær, og derfor har Omdal satt i gang en omfattende prosess internt i Fotballforbundet, for å få alle i organisasjonen til å forstå at driftsutgiftene må ned.

- Vi prøver å innarbeide en økt kostnadsbevissthet, sier Omdal til Dagbladet.

- Er du bekymret over situasjonen?

- Nei, dette er hverdagen. Det må vi takle.

Underskudd i drift

Omdal vil ikke ut med hvor mye NFF regner med å tape utover året i budsjetterte publikumsinntekter.

- Det dreier seg om millioner. Hvor mye, kan jeg ikke si nå.

Det som gjør situasjonen ekstra vanskelig, er at NFF i utgangspunktet har budsjettert med underskudd for 2001 på driftsinntektene. Forbundet har planlagt å sikre seg et overskudd på drøye to millioner i 2001. Men det skal komme fra finansinntekter. Ikke selve driften.

- Vi må innse at vi ikke lenger har de økonomiske utsiktene vi har hatt de siste årene, sier Omdal.

- Skremme folk

I praksis betyr dette at også landslaget er nødt til å kutte utgifter. Fotballforbundet tjente nærmere tolv millioner kroner på fjorårets fotball-EM. Noe som sikret dem et pent overskudd. Men uten mesterskapsinntekter i sikte, kan ikke landslaget regne med å bruke mer penger enn de har fått budsjettert.

I fjor brukte de nesten tre millioner mer enn de skulle. Det vil neppe Omdal tolerere i år.

Spillerne er mest bekymret over at publikum svikter. Nyutnevnt kaptein Ole Gunnar Solskjær vil trolig lede sitt første landslag ut på Ullevaal-matta, foran et rekordlavt publikum. Bare 6500 har så langt løst billett.

- Det er jo artigst å spille for fulle tribuner. Men vi kan ikke gjøre noe annet enn å spille bra fotball, og på den måten trekke folk, sier Solskjær til Dagbladet.

Omdal er enig med kapteinen.

- Vi kan jo ikke stå utafor og skremme folk på tribunen heller. Det så enkelt og vanskelig at hvis laget spiller godt, så kommer folk.

<B>DYSTRE UTSIKTER:</B> Fotballpresident Per Ravn Omdal må kutte.