I FULL TRENING:  Petters konflikt med Skiforbundet dreier seg om penger; ikke treningsprinsipper. Her er verdensmesteren med treningskamerater i Livigno forleden. FOTO:  Tormod Brenna / Dagbladet.
I FULL TRENING: Petters konflikt med Skiforbundet dreier seg om penger; ikke treningsprinsipper. Her er verdensmesteren med treningskamerater i Livigno forleden. FOTO: Tormod Brenna / Dagbladet.Vis mer

Penger; bare penger

Da blir ikke dette noen spesielt god sak for Petter Northug.

DET er bra at Petter Northug har meldt seg på diskusjonen om privatløpernes rettigheter innenfor norsk skisport, men det hadde vært enda bedre om han hadde vært ærlig på hva denne saken nå dreier seg om:

•• Dette er ingen strid om treningsopplegg eller personlig frihet; det gjelder bare penger.

Når Petter sier at han får mer treningsro, energi og motivasjon ved å stå utenfor landslaget, er det all grunn til å høre etter. Derfor er han ganske sikkert fri til å planlegge både denne vinteren og de kommende sesonger helt etter eget ønske, og kan få trene med hvem han vil når han vil.

Men skal han heretter konkurrere for Norge i verdenscup, VM eller OL, lar det seg tilsynelatende ikke gjøre med en privat sponsor som forlanger høyere økonomisk utbytte av 10 millioner-avtalen sin.

Det skyldes ikke Petters ønske om å styre sin egen treningshverdag, men er en nødvendig markering av hvem som eier de økonomiske rettighetene til selve idretten. Eller som den tidligere landslagsvenninnen hans; Astrid Uhrenholdt Jacobsen, presist formulerer det i sitt facebook-forsvar av Skiforbundets utestengelse:

- Det er ikke rom for å putte penger i egen lomme hvis fellesskapet blir skadelidende.

HER er det altså slett ingen sportslig uenighet der en sentral skiledelse presser sin snusfornuftige A-4 standard på en stakkar ekstraordinær utøver. Mens enkelte av trenerne rett etter bruddet med landslaget våren 2013 var redd for at den private satsingen kunne ødelegge Petters OL-muligheter, har skikongen forlengst vist hvem som har full sportslig kontroll.

Det treningsarbeidet har vært imponerende, men gjør samtidig gårsdagens appell om å få lov til å vinne for Norge ganske klein:

•• Ingen andre enn Petter selv kan hindre ham i å trene på sin måte.

Den regjerende verdensmesteren kan muligens ikke ta seg fullt så godt betalt for denne treningsinnsatsen, men det vet egentlig bare Coop og Petter.

Og der er vi ved sakens kjerne. Money talks, her også.
 
NÅR det gjelder denne sakens økonomiske rammer, har hverken Samvirkelaget eller Petters advokater vært alene om å lage forvirring. Skiforbundet var også vært uforberedt på hvordan de skulle behandle de nye kravene om full frihet fra sportens mest populære utøver, og har slitt med formuleringene underveis.

Denne usikkerheten har gjort at de gradvis har måttet stramme til regelverket. Vel har det vært en varslet skjerping av de private sponsorenes mulighet til å bruke Petter som reklameobjekt, men det går an å forstå at Coop synes advokatregningene er blitt i drøyeste laget på grunn av vinglete skiledere:

•• Derimot er det knapt mulig å tenke seg at en privat aktør som Coop tilnærmet fritt kan bruke en representasjonsløper rett foran nesa på de sponsorene som vanligvis betaler landslagets regninger.

Allerede da Coops advokater forhandlet fram en gunstig avtale for sin klient rett foran OL-sesongen 2013/14, var begge parter skriftlig enige om at denne rammen ikke skulle danne noen presedens for kommende sesonger. Slik er det umulig å hevde at Petters leir rent økonomisk er blitt lurt.

De har bare ønsket seg enda mer.

DET er denne økonomiske grådigheten som Skiforbundet har satt en definitiv stopper for. Om det også ødelegger for mye av Petters egne inntekter, må han selv finne ut av.

Det ødelegger ikke for langrennsløperen Petter. Han gjør akkurat som han vil uansett hvilke reklamebanner som henger hvor i norske matvarebutikker og samvirkelag.

Slik kan han fortsatt få gå så mye han ønsker for Norge; med mindre det ikke er blitt enda viktigere å tjene mest mulig. Det er en ærlig sak for en proff langrennsløper, men er også til å prate åpent om.

For pengene snakker jo likevel.