Når en utøver blir dopingtatt, gir det flere ringvirkninger.
Én av dem er de økonomiske konsekvensene, i kjølvannet av når en dopingtatt utøver fjernes fra listene og andre utøvere rykker opp på resultatlistene og premiestigen.
Men de rammede utøverne får sjelden pengene de har rett på fra den dopede utøveren som har bedrevet økonomisk svindel. Det har flere norske langrennsutøvere gitt uttrykk for overfor Dagbladet.
For utøverne som tjener mest, er ikke dette problemet nevneverdig kritisk. Men for utøverne som har slitt med å få økonomien til å gå rundt i idrettskarrieren, kan denne kompliserte rettslige prosessen være helt avgjørende.
Martine Ek Hagen fikk i sommer beskjed om at hun er blitt tildelt og har vunnet sin første verdenscupseier, etter at dopingtatte Julia Tsjekaleva ble strøket fra listene i rennet hvor Ek Hagen opprinnelig ble nr. 2 i Rybinsk i januar 2015.
Glad i langrenn? Se vårt NM-magasin fra Granåsen her:
Men å få premiepengene hun har krav på, hadde Ek Hagen gitt opp for lenge siden.
- Jeg hadde gitt opp. Jeg hadde ikke tenkt å prøve engang, fordi det ikke har virket mulig å få til. Jeg regner med jeg hadde fått beskjed om det var mulig å få premiepengene i etterkant, forteller Martine Ek Hagen til Dagbladet.
I lys av dette satte Dagbladet i gang en prosess for å spore opp pengene etter Tsjekalevas dopingdom.
Pengesjokk
Det hele viste seg å være meget kaotisk og uoversiktlig:
Det internasjonale skiforbundet (FIS) la ansvaret over på Norges Skiforbund, som sa at pengene lå hos arrangør, altså Rybinsk og det russiske skiforbundet.
Det er normalt et stort problem at arrangøren har dette ansvaret, da det ikke er snakk om heltidsorganisasjoner - isteden er arrangementene basert på mye frivillig arbeid i en begrenset periode. Arrangøren av Rybinsk er ikke lenger operativ.
Seinere ringte imidlertid Norges Skiforbund tilbake til Dagbladet og kom med kontrabeskjeden og gladmeldingen:
FIS har krevd pengene tilbake fra Tsjekaleva, gitt midlene til Skiforbundet, som igjen nå har tilgjengeliggjort premiepengene for Ek Hagen.
Det kom som et sjokk på den tidligere landslagsløperen, seks år etter verdenscupseieren i Rybinsk.
- Det er helt rått. Dette er kjempebonus og kommer godt med. Å få litt ekstra penger på nyåret er helt nydelig, sier Martine Ek Hagen når Dagbladet presenterer gladnyheten som hun ikke hadde forventet.
- Hadde jeg visst at det var mulig, hadde jeg gått opp det løpet, men jeg regnet med at de pengene var det ingen sjanse for å få. Det er gøy at det ordner seg til slutt, fortsetter hun.
- Man bryr seg ikke så mye om å få en forbedret plassering i etterkant, men man mister jo en del penger, som ville betydd mye for en som var på grensa for å få det til å rundt med idretten. Nå er dette et plaster på såret som smaker godt, forteller langrennsprofilen.
Differansen mellom 1. og 2. plass utgjør omtrent 48 000 kroner.

Kaos
Så tilbake til den kompliserte og kaotiske prosessen:
Riitta-Liisa Roponen har tidligere uttalt til den finske avisa Ilta-Sanomat at hun har fått tilbakebetalt premiepengene, nærmere bestemt 4600 euro, for å rykke opp fra 3. til 2. plass i Rybinsk i januar 2015 etter dopingdommen til Julia Tsjekaleva.
Da Dagbladet først kontaktet Martine Ek Hagen, som selv overtok verdenscupseieren fra russeren etter opprykk fra 2. til 1. plass, sa hun at hun imidlertid ikke hadde sett noe av de premiepengene.
- Hæ? Nei, det har ikke hørt noe om. Det må jeg sjekke ut, sa Ek Hagen til Dagbladet og fulgte opp seinere:
- Nå har jeg sjekket det gamle løperfondet, men har ikke fått noe, nei.
Altså hadde Roponen fått premiepengene etterbetalt for å rykke opp fra 3. til 2. plass, mens Ek Hagen ikke hadde fått noe for å rykke opp fra 2. til 1. plass.
Hvordan var det mulig?
Dagbladet sendte spørsmålet videre til FIS og Sarah Fussek, antidopingansvarlig i FIS.
- Premiepengene skal ha blitt distribuert til utøverne. Det skal skje gjennom det nasjonale skiforbundet til den aktuelle utøveren, sier Fussek til Dagbladet.
Trodde russerne hadde pengene
Konfrontert med det utspillet svarte først Norges Skiforbund, representert ved økonomiansvarlig Andreas Lind Groh:
- Jeg kjenner ikke til den saken. Det er arrangøren som normalt distribuerer premiepengene. Gangen i prosessen er normalt at FIS fordeler penger til de nasjonale forbundene. Russlands skiforbund vil få premieoppgjøret i dette tilfellet. Hvis de organiserer seg som oss, går pengene direkte til arrangør, som skal betale ut til utøveren, sa Groh Lind i Norges Skiforbund til Dagbladet i første omgang.
- Det faktum at det er arrangørens ansvar, med ulike strukturer og ulik grad av ansvarlighet, er det som gjør at dette ofte blir en «case». Det har vært rot fra russisk side også tidligere, påpekte han.
Det benektet imidlertid FIS.
- Nei, det stemmer ikke. FIS har her sendt premiepengene til de respektive nasjonale forbundene, i dette tilfellet Norges Skiforbund, slik at de kan nå sine utøvere, svarte Fussek i FIS til Dagbladet.
Kontrameldingen: - Informasjonssvikt
Ved en nærmere sjekk fant dernest Norges Skiforbund ut at i dette tilfellet fikk de faktisk tilbakeført premiepengene fra FIS gjennom kreditnota.

Svindlet av forbildet
- FIS har ryddet opp i det og krevd inn pengene. Premiepengene er gjort tilgjengelig for utøveren gjennom utøverstipend. De er tilgjengeliggjort for utøveren. Om dette er informert om til utøveren, kjenner jeg ikke til. Ideelt sett skal utøveren bli informert om det. Hvis vedkommende ikke har fått informasjon, er det snakk om en informasjonssvikt, sier Andreas Lind Groh til Dagbladet.
- Hvis en utøver vinner et arrangement, vil utøveren få pengene tilgjengeliggjort, enten å ta det ut knyttet opp mot en kostnad på utstyr/reise, eller ved å overføre pengene til utøverstipend. Om man vinner et løp, vil utøveren bli kjent med hva de har tilgjengelig. Her har vi fått en kreditnota fra FIS.
Ny ordning
Han legger til at Norges Skiforbund - fra og med denne sesongen - har tatt på seg ansvaret som arrangørene i norske skirenn hadde, når det gjelder å omfordelere midlene i slike saker.

Venninna: - Jeg er bekymret for Heidi
- Vi tar på oss ansvaret som forbund i stedet for arrangører, fra og med denne sesongen, for å unngå denne formen for rot. Vi har sett at det er mest hensiktsmessig, slik at mindre arrangører skal slippe å få det ansvaret, forteller Lind Groh.
Det synes Martine Ek Hagen er en god løsning, som gjør det enklere for utøverne å få det de har krav på.
- Det høres ut som en mer rettferdig måte å gjøre det på, sier Ek Hagen.
Lind Groh forteller videre hvordan premiepengene i internasjonal langrenn kapitaliseres for utøverne:

Johaugs privatliv forbauser: - Helt vanvittig
Utøverne kan enten knytte premiepengene opp mot et relevant utlegg som er direkte knyttet opp mot idretten, og dermed unngå skatt. Eksempler på det kan være private treningssamlinger, utstyr og høydeopphold utover det Skiforbundet tilbyr.
Eventuelt kan premiepengene kapitaliseres gjennom utøverstipend, som er en fondsløsning som gjør at utøveren unngår å skatte for det aktuelle året. På den måten kan utøveren fordele inntekten over flere år om man ønsker det. Det er en sikkerhet om utøveren gjør det ekstremt bra et år og blir skadet et annet år.