Martine Ek Hagen fikk premiepengene hun hadde gitt opp

Pengesjokk: Gladnyhet etter svindel

Martine Ek Hagen trodde premiepengene fra karrierens eneste verdenscupseier var tapt etter russisk svindel. Seks år etter seieren i Rybinsk kom sjokkbeskjeden. - Jeg hadde gitt opp, sier Ek Hagen til Dagbladet.

HADDE GITT OPP: Martine Ek Hagen hadde gitt opp å få premiepengene hun har rett på etter Julia Tsjekalevas dopingdom, som sendte Ek Hagen opp til hennes første verdenscupseier i karrieren. Foto: Heiko Junge / NTB
HADDE GITT OPP: Martine Ek Hagen hadde gitt opp å få premiepengene hun har rett på etter Julia Tsjekalevas dopingdom, som sendte Ek Hagen opp til hennes første verdenscupseier i karrieren. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når en utøver blir dopingtatt, gir det flere ringvirkninger.

Én av dem er de økonomiske konsekvensene, i kjølvannet av når en dopingtatt utøver fjernes fra listene og andre utøvere rykker opp på resultatlistene og premiestigen.

Men de rammede utøverne får sjelden pengene de har rett på fra den dopede utøveren som har bedrevet økonomisk svindel. Det har flere norske langrennsutøvere gitt uttrykk for overfor Dagbladet.

For utøverne som tjener mest, er ikke dette problemet nevneverdig kritisk. Men for utøverne som har slitt med å få økonomien til å gå rundt i idrettskarrieren, kan denne kompliserte rettslige prosessen være helt avgjørende.

Martine Ek Hagen fikk i sommer beskjed om at hun er blitt tildelt og har vunnet sin første verdenscupseier, etter at dopingtatte Julia Tsjekaleva ble strøket fra listene i rennet hvor Ek Hagen opprinnelig ble nr. 2 i Rybinsk i januar 2015.

Glad i langrenn? Se vårt NM-magasin fra Granåsen her:

Men å få premiepengene hun har krav på, hadde Ek Hagen gitt opp for lenge siden.

- Jeg hadde gitt opp. Jeg hadde ikke tenkt å prøve engang, fordi det ikke har virket mulig å få til. Jeg regner med jeg hadde fått beskjed om det var mulig å få premiepengene i etterkant, forteller Martine Ek Hagen til Dagbladet.

I lys av dette satte Dagbladet i gang en prosess for å spore opp pengene etter Tsjekalevas dopingdom.

Pengesjokk

Det hele viste seg å være meget kaotisk og uoversiktlig:

Det internasjonale skiforbundet (FIS) la ansvaret over på Norges Skiforbund, som sa at pengene lå hos arrangør, altså Rybinsk og det russiske skiforbundet.

Det er normalt et stort problem at arrangøren har dette ansvaret, da det ikke er snakk om heltidsorganisasjoner - isteden er arrangementene basert på mye frivillig arbeid i en begrenset periode. Arrangøren av Rybinsk er ikke lenger operativ.

Seinere ringte imidlertid Norges Skiforbund tilbake til Dagbladet og kom med kontrabeskjeden og gladmeldingen:

FIS har krevd pengene tilbake fra Tsjekaleva, gitt midlene til Skiforbundet, som igjen nå har tilgjengeliggjort premiepengene for Ek Hagen.

Det kom som et sjokk på den tidligere landslagsløperen, seks år etter verdenscupseieren i Rybinsk.

- Det er helt rått. Dette er kjempebonus og kommer godt med. Å få litt ekstra penger på nyåret er helt nydelig, sier Martine Ek Hagen når Dagbladet presenterer gladnyheten som hun ikke hadde forventet.

- Hadde jeg visst at det var mulig, hadde jeg gått opp det løpet, men jeg regnet med at de pengene var det ingen sjanse for å få. Det er gøy at det ordner seg til slutt, fortsetter hun.

- Man bryr seg ikke så mye om å få en forbedret plassering i etterkant, men man mister jo en del penger, som ville betydd mye for en som var på grensa for å få det til å rundt med idretten. Nå er dette et plaster på såret som smaker godt, forteller langrennsprofilen.

Differansen mellom 1. og 2. plass utgjør omtrent 48 000 kroner.

VAR BLANT NORGES BESTE: Martine Ek Hagen vant sin første verdenscupseier i 2015 og ble belønnet med VM-plass i Falun samme vinter. Her sammen med Therese Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Heidi Weng under et mediemøte ved Lugnet skistadion i Falun. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
VAR BLANT NORGES BESTE: Martine Ek Hagen vant sin første verdenscupseier i 2015 og ble belønnet med VM-plass i Falun samme vinter. Her sammen med Therese Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Heidi Weng under et mediemøte ved Lugnet skistadion i Falun. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Vis mer

Kaos

Så tilbake til den kompliserte og kaotiske prosessen:

Riitta-Liisa Roponen har tidligere uttalt til den finske avisa Ilta-Sanomat at hun har fått tilbakebetalt premiepengene, nærmere bestemt 4600 euro, for å rykke opp fra 3. til 2. plass i Rybinsk i januar 2015 etter dopingdommen til Julia Tsjekaleva.

Da Dagbladet først kontaktet Martine Ek Hagen, som selv overtok verdenscupseieren fra russeren etter opprykk fra 2. til 1. plass, sa hun at hun imidlertid ikke hadde sett noe av de premiepengene.

- Hæ? Nei, det har ikke hørt noe om. Det må jeg sjekke ut, sa Ek Hagen til Dagbladet og fulgte opp seinere:

- Nå har jeg sjekket det gamle løperfondet, men har ikke fått noe, nei.

Altså hadde Roponen fått premiepengene etterbetalt for å rykke opp fra 3. til 2. plass, mens Ek Hagen ikke hadde fått noe for å rykke opp fra 2. til 1. plass.

Hvordan var det mulig?

Dagbladet sendte spørsmålet videre til FIS og Sarah Fussek, antidopingansvarlig i FIS.

- Premiepengene skal ha blitt distribuert til utøverne. Det skal skje gjennom det nasjonale skiforbundet til den aktuelle utøveren, sier Fussek til Dagbladet.

IMPONERT: Tidligere langrennsløper Martine Ek Hagen er imponert over den vanvittige kapasiteten Therese Johaug har utenfor sporet. I studio: Øyvind Godø, Kristoffer Løkås og Martine Ek Hagen Vis mer

Trodde russerne hadde pengene

Konfrontert med det utspillet svarte først Norges Skiforbund, representert ved økonomiansvarlig Andreas Lind Groh:

- Jeg kjenner ikke til den saken. Det er arrangøren som normalt distribuerer premiepengene. Gangen i prosessen er normalt at FIS fordeler penger til de nasjonale forbundene. Russlands skiforbund vil få premieoppgjøret i dette tilfellet. Hvis de organiserer seg som oss, går pengene direkte til arrangør, som skal betale ut til utøveren, sa Groh Lind i Norges Skiforbund til Dagbladet i første omgang.

- Det faktum at det er arrangørens ansvar, med ulike strukturer og ulik grad av ansvarlighet, er det som gjør at dette ofte blir en «case». Det har vært rot fra russisk side også tidligere, påpekte han.

Det benektet imidlertid FIS.

- Nei, det stemmer ikke. FIS har her sendt premiepengene til de respektive nasjonale forbundene, i dette tilfellet Norges Skiforbund, slik at de kan nå sine utøvere, svarte Fussek i FIS til Dagbladet.

Kontrameldingen: - Informasjonssvikt

Ved en nærmere sjekk fant dernest Norges Skiforbund ut at i dette tilfellet fikk de faktisk tilbakeført premiepengene fra FIS gjennom kreditnota.

- FIS har ryddet opp i det og krevd inn pengene. Premiepengene er gjort tilgjengelig for utøveren gjennom utøverstipend. De er tilgjengeliggjort for utøveren. Om dette er informert om til utøveren, kjenner jeg ikke til. Ideelt sett skal utøveren bli informert om det. Hvis vedkommende ikke har fått informasjon, er det snakk om en informasjonssvikt, sier Andreas Lind Groh til Dagbladet.

- Hvis en utøver vinner et arrangement, vil utøveren få pengene tilgjengeliggjort, enten å ta det ut knyttet opp mot en kostnad på utstyr/reise, eller ved å overføre pengene til utøverstipend. Om man vinner et løp, vil utøveren bli kjent med hva de har tilgjengelig. Her har vi fått en kreditnota fra FIS.

Ny ordning

Han legger til at Norges Skiforbund - fra og med denne sesongen - har tatt på seg ansvaret som arrangørene i norske skirenn hadde, når det gjelder å omfordelere midlene i slike saker.

- Vi tar på oss ansvaret som forbund i stedet for arrangører, fra og med denne sesongen, for å unngå denne formen for rot. Vi har sett at det er mest hensiktsmessig, slik at mindre arrangører skal slippe å få det ansvaret, forteller Lind Groh.

Det synes Martine Ek Hagen er en god løsning, som gjør det enklere for utøverne å få det de har krav på.

- Det høres ut som en mer rettferdig måte å gjøre det på, sier Ek Hagen.

Lind Groh forteller videre hvordan premiepengene i internasjonal langrenn kapitaliseres for utøverne:

Utøverne kan enten knytte premiepengene opp mot et relevant utlegg som er direkte knyttet opp mot idretten, og dermed unngå skatt. Eksempler på det kan være private treningssamlinger, utstyr og høydeopphold utover det Skiforbundet tilbyr.

Eventuelt kan premiepengene kapitaliseres gjennom utøverstipend, som er en fondsløsning som gjør at utøveren unngår å skatte for det aktuelle året. På den måten kan utøveren fordele inntekten over flere år om man ønsker det. Det er en sikkerhet om utøveren gjør det ekstremt bra et år og blir skadet et annet år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer