Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Pensjonert TV-kjendis kalte spillere «svartinger» på radio

- Det var ikke meningen at det skulle komme ut.

GJEST I BUA: Bo Hansson er et meget kjent TV-fjes for svenske sportsinteresserte. I går fikk pensjonisten sitte i kommentatorbua under AIK og Gefle. Han kom med rasistiske kommentatorer som ble fanget opp av mikrofonene.  Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX SVERIGE / NTB SCANPIX
GJEST I BUA: Bo Hansson er et meget kjent TV-fjes for svenske sportsinteresserte. I går fikk pensjonisten sitte i kommentatorbua under AIK og Gefle. Han kom med rasistiske kommentatorer som ble fanget opp av mikrofonene. Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX SVERIGE / NTB SCANPIX Vis mer


(Dagbladet): Svenske webradio-lyttere kunne ved flere anledninger høre noen omtale spillere som «svartinger» under kampen mellom AIK og Gefle i går.

Flere lyttere kjente igjen stemmen til den pensjonerte svenske TV-sportsprofilen Bo Hansson (78). I går kveld bekreftet også Hansson overfor Expressen at det var han som var til stede i kommentatorbua og som sto bak uttalelsene.

- Ikke enda en svarting som skal inn, skal Hansson ha sagt da ghanesiske Kwame Karikari kom inn som innbytter 13 minutter før slutt.

Kampens kommentator Mats Strandberg beklaget på direkten av det var kommet kommentarer som Sveriges Radio ikke sto for i løpet av sendingen. Kommentarene ble ikke sendt på Sveriges Radio P4s fotballsending, men ble kringkastet til dem som hørte kampen på webradio.

- Skulle ikke ut Hansson forklarte seg slik overfor Expressen i går kveld:

- Det var ikke meningen at det skulle komme ut på radio. Jeg sa alt dette for meg selv. Det har blitt litt for mange spillere som har blitt for like i AIK med alle disse importene. Jeg har ikke noe imot svartinger for øvrig, en av de beste er for eksempel Martin Mutumba. Uten ham hadde de jo ikke vært rare greiene.

Mutumba er født i Sverige, men har spilt to landskamper for Uganda.

Radiosportens sjef Jakob Sillén beklager at TV-veteranen i det hele tatt var til stede i radiobua.

- Det som er relevant og viktig, er at han ikke hadde noe oppdrag for oss, og skulle selvsagt ikke vært i boksen. Nå skjedde vel det fordi man ville være kameratslig, men her har det naturligvis gått galt, sier han til Expressen.

- Kjempegrovt AIK-ledelsen reagerer med forbløffelse på uttalelsene fra Hansson.

- Det er kjempegrovt. Att det kan inntreffe i år 2012 - man blir helt paff. Om det er så grovt at det fører til at han ikke er ønsket på våre kamper, det får vi ta stilling til, sier AIK-direktør Thomas Edselius.

Hansson forklarer seg med at han er en gammel mann.

- Jeg er veldig gammel, må du vite. For meg er det ikke noe spesielt å skille et svart menneske fra et hvitt eller gult. Det er en beskrivelse. Det har kanskje ikke noe med at de er svarte å gjøre, men AIK har importert for mange spillere som ikke passer inn i det svenske spillet helt enkelt. Hver og en løper med ballen til de mister den, sier han.

Flere tabber Hansson er langt fra den første som kommer med kontroversielle eller direkte upassende kommentarer som blir fanget opp av mikrofoner og publisert.

TV 2s Harald Bredeli huskes for å ha omtalt Gro Hammerseng som «den flotteste lesba på Toten», mens Øyvind Alsaker og Lars Bohinen vitset om blant annet hudfarge og kroppsfasong hos spillere i forbindelse med en kamp mellom Hønefoss og Rosenborg.

Sky Sports sparket Andy Gray etter hets av den kvinnelige assistentdommeren Sian Massey. Ron Atkinson fikk fyken som ekspert i ITV etter å ha kalt Marcel Desailly «en jævla lat stor nigger» i 2004.