Pep Guardiola om Phil Foden: - Han er spesiell

Phil Foden var ballgutt under Manchester-derbyet i 2012. Onsdag kan han starte mot Ole Gunnar Solskjærs menn.

FÅR SKRYT AV SJEFEN: Manchester City-manager Pep Guardiola er full av beundring for 18-åringen Phil Foden. Foto:       REUTERS/Andrew Yates/NTB Scanpix
FÅR SKRYT AV SJEFEN: Manchester City-manager Pep Guardiola er full av beundring for 18-åringen Phil Foden. Foto: REUTERS/Andrew Yates/NTB ScanpixVis mer

Manchester United - Manchester City 21.00 i kveld.

MANCHESTER (Dagbladet): Manchester Citys unggutt Phil Foden har ved flere anledninger vist at han har en lovende karriere foran seg. Lørdag scoret han sitt aller første ligamål for de lyseblå og ble med det matchvinner mot Tottenham.

Etter kampen skrøt manager Pep Guardiola 18-åringen opp i skyene. Spanjolen forteller blant annet at han ikke hadde mange liknende spillere i Barcelona-akademiet, da han ledet storlaget for noen år siden.

- Nei. Han er spesiell. Denne fyren er spesiell, sier Guardiola kort og godt om sin juvel.

Samtidig kommer 48-åringen med en klar melding til Foden: Det gjelder å ikke hvile på laurbærene - heller tvert imot.

- Neste sesong må han kjempe mot Fernandinho, David (Silva), Gündogan. Han må løpe og løpe og løpe, for å overbevise meg om at han skal få spille. Men jeg stoler på ham, jeg stoler mye på ham, sier Guardiola og fortsetter:

- Helt fra første gang jeg så ham. Da jeg landet her første gang, fikk jeg beskjed om at jeg måtte møte en spiller som var 15-16 år. Jeg måtte kjenne til ham, og det fikk jeg den første sesongen. Så kom han på en eller to treninger og jeg sa: «Wow!. Du har rett, denne spilleren er god».

- Vanskelig å finne

Det tok ikke lang tid før Foden var fast inventar på A-lagets treninger.

- Forrige sesong begynte han å trene med Raheem (Sterling), med Jadon Sancho, han trente litt med oss og han ble en del av laget vårt. Men jeg vet hvordan det er. De unge spillerne må være forsiktige. Så fort du går opp, faller du ned. Noen ganger må du takle de situasjonene. Men vi er ikke i tvil, ikke i det hele tatt. Hver gang han spilte var han på topp. Han spilte på nivået som trengs for å være Manchester City-spiller, sier Guardiola.

Spanjolen tror den unge juvelen vil nå langt som fotballspiller.

- Det er ikke lett å spille for toppklubbene, som Tottenham, Barcelona og Real Madrid. Han er i stand til å gjøre det, og han er 18 år, så derfor er jeg så fornøyd. Jeg ser ham på trening hver dag, han har noe spesielt denne spilleren. Noe spesielt. Jeg har sett mange spillere som manager, mange, og denne gutten har noe som er vanskelig å finne. Nå må han jobbe hardt, og vi får se hvor langt han kan nå, forhåpentligvis når han langt, sier City-manageren.

Foden har spilt i totalt 12 ligakamper denne sesongen, men har kun startet to kamper, mot Cardiff nest sist og nå mot Tottenham. Slik forklarer Guardiola valget om å bruke ham mot Spurs:

- I går fikk jeg insipirasjon. Jeg var på kontoret, og vi spiller mange kamper i situasjonen vi er i, og jeg sa, da jeg så ham: «Jeg vil gi deg sjansen». Det er alt, slik er det. Managere følger ikke alltid reglene etter boka, noen ganger er det annerledes. Jeg følte at han måtte spille i dag. Det var en god avgjørelse, for vi vant, det er det viktigste.

- Phil har hele tiden vært den samme kvalitetsspilleren. Han trener utrolig bra. Spesielt dagen etter kamp, for da er det ikke så lett for de andre å trene. Han er skarp, han er positiv, han er så fokusert, sier Guardiola videre.

Alltid spent

Det er tydelig at Phil Foden ikke er vant til å møte pressen. Etter Tottenham-kampen var det en smånervøs unggutt som kom bort til de ventende mikrofonene og mobiltelefonene i presseområdet.

18-åringen fortalte at han fikk vite oat han skulle starte kampen mot Spurs samme dag.

- Jeg fikk vite det i morges før kampen. Det var litt overraskende, men jeg er alltid klar for å vare på sjansen, sier Foden i pressesonen etter kampen.

Selv om han svarer i korte setninger på de fleste spørsmål, og virker å være litt brydd over hele situasjonen, er det likevel noe selvsikkert ved ham.

- Jeg er alltid spent i forkant av alle kamper, og jeg blir alltid skuffet hvis jeg ikke starter, sier han, før han avslører at han tidligere har vært ballgutt for Manchester City.

- Ja, jeg var ballgutt noen år, sier han og klør seg bak øret.

Foden var faktisk ballgutt i Manchester Citys 1-0-seier over nettopp byrival Manchester United i 2012, noe unggutten husker godt.

- Ja, jeg var det. Jeg har bare gode minner om det, for vi vant kampen. Jeg sto bak målet til Joe Hart, sier Foden, som fikk spørsmål om han var borti ballen under kampen.

- Noen ganger.

Onsdag møtes de to naborivalene igjen, og siden Kevin De Bruyne er ute med skaden han pådro seg mot Spurs, kan det være duket for at Foden får nok en mulighet til å starte mot et topplag.

Snaut seks år etter at han var ballgutt mot samme motstander.