Pepe ga tyrkerne pepper

Først på overtid punkterte Portugal kampen.


GENEVE: (Dagbladet.no): Midtstopper Pepe sto fram da Cristiano Ronaldo og Nuno Gomes traff stolpene tilsammen tre ganger mot et svakt Tyrkia.

Real Madid-stopperen kom i voldsomme klyv inn i feltet etter et veggspill med Gomes og satte inn det som lenge så ut til å bli vinnermålet.

Men på overtid satset Tyrkia desperat framover for utlikning, og blottla seg for en rask og effektiv Portugal-kontring som innbytter Raul Meireles avsluttet i åpent mål.

En utvilsomt høyst fortjent seier, uten at Portugal nødvendigvis styrket gullkandidaturet.

Landslagstrener Luiz Felipe Scolari har imidlertid kortere perspektiver, og er mest opptatt av å tenke gruppespill. 

- Vi er på god vei til kvartfinale. Vi trenger seks poeng for å komme dit, og med tre poeng i åpningskampen er vi allerede halvveis, sa brasilianeren ifølge NTB.


Portugal styrte
Portugal tok kommandoen fra starten av første omgang, og ikke uventet skjedde det på høyrekanten. Men det var Deco som satte i gang høyreback Bosingwa et par ganger - den ene med en utsøkt langpasning - uten at det resulterte i mer enn et skudd i nettveggen.

Han alle ventet at skulle vise seg fra høyresida - Cristiano Ronaldo - startet kampen med å forsøke å filme til seg et frispark, fulgte opp med et svakt innlegg og en stygg feilpasning inn i midten i farlig posisjon.

Tyrkia hadde lite å stille opp med, og dermed så det fortjent ut da Pepe headet i mål for Portugal etter et drøyt kvarter, men Real-stopperen sto i offside etter en kort corner-variant.


Ronaldo våknet
Noen minutter seinere leverte Deco på nytt en ufattelig vakker langpasning. Det var ikke lett å se at Barca-teknikeren har hatt et tungt år mens Cristiano Ronaldo regnes som sesongens store spiller.

Men en halvtime inn i omgangen våknet United-vingen. Først driblet han seg forbi tre-fire tyrkere og manglet bare et reint treff på å sette Volkan Demirel på en skikkelig prøve i det tyrkiske målet. Så leverte han omsider et fint innlegg mot Nuno Gomes, men Gökhan Zan ryddet unna.

I kampens 37. minutt var det omsider duket for frisparkmagi fra Ronaldo. Portugals første forsøk hadde Simão satt like over. Men Ronaldo kjørte sin velkjente tilløpsrutine, og fra hjørnet av 16-meteren blåste han ballen mot lengste stolpe.

Demirel fikk en ørliten berøring på ballen, akkurat nok til at den via innsiden av stanga fant veien ut på banen igjen i stedet for inn i nettet.


I stanga igjen


Bortsett fra det hadde Jose Moutinho omgangens beste mulighet da han brøt inn i feltet fire minutter før pause, men ble presset til å skyte over.

For øvrig bekreftet omgangen stort sett bare at Norge like gjerne kunne hatt denne EM-plassen som Tyrkia. Hareides menn hadde ikke gjort noen dårligere figur.

Fem minutter inn i andre omgang snappet Portugal ballen etter en tyrkisk slurvepasning, og Nuno Gomes var plutselig i god posisjon i feltet. Han lirket ballen forbi Demirel, men igjen fikk Tyrkias keeper hjelp fra innsiden av stolpen.

Drøye ti minutter inn i omgangen skar Ronaldo inn i feltet, vurderte å spille til to markerte lagkamerater, men forsøkte i stedet å prikke ballen inn i det lengste hjørnet. Demirel var raskt nede og holdt det relativt løse forsøket.

Pepe tok ansvar
Joao Moutinho og Sabri Sarioglu forsøkte seg på langskudd i hver sin ende av banen uten suksess.

Det måtte en midtstopper til for å sprekke nullen. Og for en tur han var på, Pepe. Han brøt ballen høyt i banen, spilte vegg med Nuno Gomes, fosset inn i feltet og chippet ballen forbi Demirel.

Like etter serverte Ronaldo et innlegg med fløte og sukker på til Nuno Gomes, men igjen var det treverket som tok støyten, da headingen dundret i tverrliggeren.

Portugal kontrollerte kampen derfra, selv om tyrkerne prøvde seg, og på overtid kunne de røde rulle opp og avgjøre.

Ronaldo førte fram på venstresida, og spilte inn til Moutinho. Han vendte seg elegant vekk fra oppasseren sin i felte og satte opp innbytter Raul Meireles som kunne sette 2-0 i åpent mål.

- Hele laget mitt gjorde det bra. Vi spilte vakker og teknisk god fotball, oppsummerte landslagssjef Scolari.

For tyrkerne blir neste kamp mot Sveits et vinn eller forsvinn, noe som forsåvidt er tilfellet også for vertsnasjonen.

- Vi fikk en dårlig start på turneringen. Nå får kampen mot Sveits veldig stor betydning, påpekte landslagssjef Fatih Terim ifølge NTB. 

SCORET FØRST: Real Madrid-stopper Pepe. Foto: EPA
SCORET FØRST: Real Madrid-stopper Pepe. Foto: EPA Vis mer
Pepe ga tyrkerne pepper
RONALDO-SUSER: United-vingen prøvde seg med et frispark fra hjørnet av 16-meteren, men via keepers hansker gikk skuddet nederst i stolperota.
SATTE SPIKEREN: Raul Meireles puttet Portugals andre, etter nok et nydelig angrep.
FILMET: Middlesbrough-spiss Tuncay falt teatralsk i en duell med en Portugal-stopper.