Pepet ut av Copacabana

Men der fotballens framtid bestemmes, har Sepp Blatter foreløpig kontroll.

BRASILIANERNE på Copacabana pep da Sepp Blatter ble vist på storskjermen fra åpningskampen i VM. Det forteller mye om hjemmepublikummets dårlig følelse for hvordan det internasjonale fotballforbundet (FIFA) har fått diktere nasjonale brasiliansk politiske prioriteringer de siste årene, men dessverre lite om den reelle maktsituasjonen i internasjonal fotball.

Der regjerer Blatter foreløpig trygt.

PÅ TROSS AV besk europeisk kritikk ble FIFA-kongressen mest en oppvisning i Blatters grep på sporten. Helt fra han danset noen trinn med vertinnen Fernanda Lima under åpningen av kongressen til han avsluttet talen sin med noen filosofiske betraktninger om fotballens forvandling til milliardindustri, hadde den 78-årige sveitseren kontroll på store deler av familien.

Det var som den tidligere britiske fotballtoppen Lord Triesman forleden syrlig kommenterte FIFA under Sepp Blatter:

- Dette er akkurat som en mafiafamilie. Jeg tror Don Corleone ville ha gjenkjent taktikken og sannsynligvis ha beundret det han så."

Utfordringen for Lord Triesman, England og resten av oss i Europa er bare at det for tida er vi som på de felles festlighetene framstår som familiens sorte får.

ETTER noen kreative dager i Sao Paulo har Sepp Blatter klart å gjøre kritikken til problemet og kritikerne til de uskikkelige. Det som i forrige uke var en avsløring av maktmisbruk i den innerste kjernen i fotballfamilien, er blitt til rasisme, europeisk arroganse og et spørmål om det er de britiske avisene eller FIFA-kongressen som skal bestemme sportens framtid.

Pluss en bunke sedler på bordet for å forbli i mafia-historien.

FOR det var pengene Blatter viftet med helt til slutt. Der han i forkant fikk stående applaus på den afrikanske kongressen og fikk asiaterne til å samle seg om omstridte Qatar 2022, fortsatte Sepp å begeistre hele forsamlingen med sine rause tildelinger.

Det er jo en sammenheng mellom FIFAs knallharde krav til arrangørene sine og de økonomiske resultatene organisasjonen til slutt oppnår til glede for alle sine 209 medlemsland. Dermed kunne Blatter i avskjedstalen til kongressen fortelle at det i ren bonus nå vil bli gitt 5 millioner til hvert medlem pluss omtrent 40 millioner til hver av de kontinentale organisasjonene.

Dette er slike bevilgninger på toppen av de tette økonomiske båndene som drar hvert enkelt fotballforbund til FIFA sentralt. Når europerne gjennom UEFA nå utfordrer Blatters økonomiske suksessregime, skaper det usikkerhet i medlemsland med langt svakere finansiering. Det er noe av bakgrunnen for at Blatters triumfferd blant asiatere og afrikanere fortsatte med støtteerklæringer fra små land i Oceania, Karibia og Mellom-Amerika.

TIL SAMMEN kan det bli stemmer nok både til å overdøve pipingen fra Copacabana og sikre en femte presidentperiode under presidentvalget i mai neste år.

Før det kommer imidlertid FIFAs egen rapport om hva som skjedde da Qatar fikk VM 2022, og med den gjennomgangen også nye muligheter for Blatter til å spille motstanderne opp mot hverandre.

Akkurat det fikser han visst bedre enn de fleste.