Pepet ut av jobben

Etter 68 kamper som Norges trener ble Nils Johan Semb pepet ut av Ullevaal Stadion. Semb sier det var en trist sorti. De som så på mener den var flau.

ULLEVAAL (Dagbladet): Men for ordens skyld: Det var ikke bare Nils Johan Semb som opplevde publikums skuffelse og vrede på Ullevaal Stadion i går kveld. Pipekonserten som fulgte den elendige EM-avslutningen til dusjen gikk vel så mye på spillerne. For det var ikke et stolt og kjempende landslag som tok kvelden i går - det var et ødelagt landslag.

Et landslag uten framtid.

Elendig fotballag

- Vi er et dårligere fotballag enn Spania, sier Nils Johan Semb. Hadde han vært mer sint enn skuffet ville han nok spedd på med et mye dårligere lag enn Spania. Og hadde han spurt dem som satt i bilene på vei hjem eller sto på T-banestasjonen borte i gata, ville han fått beskjed om at det ikke holdt heller.

I forhold til Spania er nemlig Norge et elendig fotballag.

Før kampen sa Nils Johan Semb at vi skulle presse Spania høyere enn i Valencia på lørdag, vise dem at vi ville, sette standaren for kampen og trøkke på slik at vi skaffet oss cornere og muligheter til mål. Etter kampen sa han dette:

- Det er ikke så mye å si. Det var bare en veldig trist sorti. Og Spania var best i alt. Det så jeg egentlig med en gang.

Spania bedre i alt

Med en gang betyr i denne sammenheng etter tre minutter. Da var nemlig Norge tilbake der vi var på Mestalla - dypt nede på egen halvdel og med svært få muligheter til å erobre ballen. Og slik fortsatte denne kvelden der vi trodde at Norges landslag både ville og våget. Mens det vi fikk se var noe helt annet.

- Vi hadde troen da vi gikk på banen, sier Semb. - Problemet er bare at Spania er bedre i alt.

Greit. gode er altså spanjolene. Men likevel - vi er bønda ifra nord. Og i går kveld, når løftene siden den heldige lørdagskvelden i Valencia gikk på at vi både skulle tørre og våge, så så det ikke sånn ut.

Faktum er at virket som om vi ikke prøvde engang.

Men kanskje vi tar feil. Kanskje Spania gjorde oss så dårlige som Semb sier. Og kanskje alle mann prøvde så godt de kunne. Og hvis så er tilfelle, sjøl om det ikke så sånn ut, må følgende erkjennes:

Vi kan ikke bedre.

Udugelighet

Norges landslag per høsten 2003 er rett og slett ikke stand til mer.

Hvilket betyr at Sembs avskjedskamp var en bekreftelse på Norges udugelighet.

Før kampen fikk vi også vite at vi hadde plan A, B, C og D - klare til iverksettelse etter som kampen skred fram. Lenge før Spania spilte Razl naken til 1- 0 i det norske midtforsvaret var vi allerede langt ute i plan E. Hvilket var en blindvei - langt unna Portugal.

Sjøl Nils Johan Semb innrømmer det.

- Vi må bøye oss i støvet og akseptere at de var bedre, sier den avgåtte. - Allerede på 0- 1 skjønte jeg at det ville bli veldig vanskelig. Men vi prøvde i hvert fall etter pause og la om til 4- 4- 2.

Espen Johnsen ble skadet i det norske målet midtveis i første omgang. Han ble ikke byttet ut før langt ut i den andre. Og hvorfor kan bare Nils Johan Semb svare på.

Og han gjør det på denne måten:

- Nå i ettertid tar jeg sjølkritikk på det. Det var min avgjørelse og Espen skulle vært byttet ut. Men samtidig hadde det ikke noe å si for utgangen av kampen.

Flere klasser bedre

- Mange oppfatter dette som en pinlig og flau avskjed?

- Det er overhodet ikke flaut. Det handler om å stikke fingeren i jorda og aksepetere at Spania er flere klasser bedre enn oss. Og på de 68 kampene jeg har ledet Norge har jeg aldri sett et lag som har vært gode både i presset og spillet med ballen.

- Jeg tar av meg hatten for Spania.

- Mens folket piper?

- Det må de få lov til. Jeg skjønner jo skuffelsen - det var mange som hadde håpet at vi skulle klare det.

- Hva nå?

- Det tar vel ei uke å slikke disse sårene. Og det gjelder vel flere av oss - vi er litt såret akkurat nå. Men sånn er det noen ganger i fotball.

- Når du ikke strekker til, sier Nils Johan Semb.

TAKK OG FARVEL: Fotballpresident Per Ravn Omdal snakker med pressen om ny trener for landslaget, mens Nils Johan Semb tusler ut fra et tomt Ullevaal for siste gang. - Det tar vel ei uke å slikke disse sårene, sier landslagssjefen.