HØY KLASSE: Ny toppkamp av Nora Mørk og Norge. Da ble Ol-sensasjonen Angola sjanseløse. FOTO:: Vidar Ruud / NTB scanpix
HØY KLASSE: Ny toppkamp av Nora Mørk og Norge. Da ble Ol-sensasjonen Angola sjanseløse. FOTO:: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Pepet ut i OL: Men her vil Norge utklasse Afrika i lang, lang tid

Flott å se hvor gode håndballjentene kan være

HÅNDBALLJENTENE ble pepet ut av et brasiliansk publikum som håpet OL-sensasjonen Angola skulle hjelpe deres eget Brasil til en lettere vei mot finalen. Det skjedde såvisst ikke. Dette norske laget leverte enda en topp prestasjon som det er grunn til å være stolt over.

I mer enn 10 år har Norge vunnet det som kan vinnes i kvinnehåndball. Rekken av EM, VM -og OL-gull er så imponerende at nesten ikke noe landslag kan vise til maken. Bortsett fra USAs basketballgutter da.

Kvinnehåndball er såvisst ikke stjernespekket basketball, men disse jentene er vår helter. Slik er de mer enn gode nok for oss, og vi skal ikke ta dominansen for gitt.

Det gjør i hvert fall ikke jentene selv. Derfor ble denne kampen mot Angola et eksempel på hvorfor verdens beste lag vil utklasse Afrika i år framover.

MÅLT i ressurser og tradisjon er det ingen overraskelse. Kvinnehåndball er ikke Afrikas idrett. Det er forøvrig ingen av de store lagidrettene.

Mens Angola har vunnet Afrika-mesterskapet nesten hver gang og er ranket som nummer 18 i verden, er beste afrikanske kvinnelandslag i fotball nummer 37 (Nigeria), i volleyball nummer 26 (Kenya) og i basketball nummer 18 (også Angola). Der de nigerianske gutta ble OL-mestere i fotball allerede i 1996, er det lenge til afrikanske jenter får sjansen til å nå det samme nivået.

Basket og håndball organiseres av samme forbund i Angola, men det var håndballen som kom først. Den ble satt i gang under frigjøringskrigen midt på 1970-tallet for å kvitte seg med koloniherrene fra Portugal, og har slik en symboltung fortid. Derfor er det også Forsvarsdepartementet som er hovedsponsor for det landslaget som Norge slo 30 - 20 i går kveld

AFRIKAS utfordring med å få fram stabile kvinnelandslag i de største ballidrettene reflekterer mest sterkt begrenset økonomi og jenters mulighet til å drive sport. Der går det vanligvis et skille mellom det arabiske Nord-Afrika og landene lenger sør.

Dette er tydelig i håndball der den arabiske delen lenge har hatt svært sterke herrelag uten at det har satt noen tradisjon blant jentene. Typisk nok har Tunisia som den vanligvis mest liberale nasjonen i nord vært alene om å utfordre Angolas dominanse.

Slik skal det også radikale kulturendringer til før Norge blir utfordret av flere like gode afrikanske motstandere som gårsdagens. For det er ikke tilfeldig at kvinnetoppen av alle rankingene i de største internasjonale lagidrettene preges sterkt av land som er kommet lengst i likestilling. Solid økonomi og stabile sosiale samfunn er jo med noen grelle unntak avhengig av at jenter får like bra muligheter som gutta.

DET var denne muligheten som formet starten på angolsk håndball da kvinnene var viktige i frigjøringskampen. og som har gitt landet den sterkeste afrikanske tradisjonen i denne typisk europeiske kvinneidretten.

Slik har Angola med spillere fra bare hjemlig serie over år jobbet fram dette sterke laget. Desto mer imponerende var trener Thorir Hergeirssons taktiske grep for å ta vekk motstanderens kvaliteter og utnytte deres svakheter.

Helt fra start viste de norske håndballjentene hvorfor de så lenge har dominert sporten, og hvorfor de vil forbli gode i år framover:

  • Smarte, ansvarsbevisste spillere med det høyest tempoet og den raskeste teknikken gjør gjerne det.

På nytt var det moro å se hvor lekkert dette norske landslaget framstår når det setter et maksimalt høyt angrepstempo. Nettopp det er et kvalitetstegn på det Norge igjen og igjen presterer i kvinnehåndball, og viser hvor viktig det er å konsentrere vår egen satsing på toppidrett til de to store lagidrettene der vi allerede er i verdenstoppen. Det er i håndball og fotball at Norge har medaljesjanser i sommer-OL.

DOMINERER: I et OL der det norske håndballpublikummet ikke dominerer på tribunen, er nivået på banen minst like høyt som det pleier. FOTO: AP/Matthias Schrader.
DOMINERER: I et OL der det norske håndballpublikummet ikke dominerer på tribunen, er nivået på banen minst like høyt som det pleier. FOTO: AP/Matthias Schrader. Vis mer

UANSETT sluttresultat i denne turneringen er det tydelig at miljøet rundt håndballjentene har vært enda flinkere enn kvinnefotballen til å utvikle sin egen sportslige tradisjon:

  • Det er en samspilt, konsentrert gjeng som denne uka avgjør kvartfinalemotstander gjennom de to siste puljekampene mot Montenegro og Romania.

Og det er et lag med stadig flere nøkkelspillere i form. I går meldte den mer enn rutinerte målvakten Katrine Lunde seg på. Hennes redninger drev opp tempoet i det lynraske norske kontringsspillet som raskt avgjorde kampen.

Da ble selv OL-sensasjonen Angola lette å slå for verdens beste håndballjenter. Så høyt har trenere, ledere og spillere løftet nivået i vår egen nasjonalidrett.