Overtrening og feiltrening i toppidrett

Per Elofsson advarer Petter Northug: - Det kan gå mange år før han er seg selv igjen

For 15 år siden gikk den daværende langrennskongen Per Elofsson på en treningssmell som ødela hele hans karriere. Nå kommer han med råd og advarsel til Petter Northug.

HVA NÅ?: Petter Northug er tilbake i trening igjen, men vil han finne tilbake til sitt gamle jeg? Per Elofsson, som selv har vært i samme situasjon, frykter det verste. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HVA NÅ?: Petter Northug er tilbake i trening igjen, men vil han finne tilbake til sitt gamle jeg? Per Elofsson, som selv har vært i samme situasjon, frykter det verste. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PYEONGCHANG (Dagbladet): Per Elofsson var den nye, store stjerna da han 23 år gammel vant to individuelle VM-gull i Lahti-VM i 2001 og ble spådd en framtid som langrennskonge i et tiår framover.

I langrennssportens syklus ble VM i Lahti i 2001 gjentatt med et nytt mesterskap samme sted i 2017, på samme måte som at VM gikk i Val di Fiemme i så vel 2003 som i 2013.

I mesterskapet i den italienske alpebyen i 2003 vant Elofsson sitt siste mesterskapsgull, før nedturen startet. Ti år seinere, VM i Val di Fiemme i 2013, vant Northug to gull før en periode med motgang startet.

Vendepunktet med fire VM-gull i Falun i 2015 var bare midlertidig, for før VM i Lahti i fjor gikk Northug på en treningssmell som ødela hele sesongen. Etter dette har ikke Mosvik-ekspressen vært seg selv.

Northug friskmeldte seg selv og trente helt normalt igjen før denne OL-sesongen, men har blitt møtt av sykdom og gjentatte avbrekk som har ødelagt kontinuiteten og flyten i treningsarbeidet.

Elofsson forteller til Dagbladet at han dessverre kjenner seg igjen i Northugs situasjon. Mange ganger ble svensken friskmeldt og klar for å trene normalt igjen, men så kom motgangen og smellene gang etter gang.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer