Overtrening og feiltrening i toppidrett

Per Elofsson advarer Petter Northug: - Det kan gå mange år før han er seg selv igjen

For 15 år siden gikk den daværende langrennskongen Per Elofsson på en treningssmell som ødela hele hans karriere. Nå kommer han med råd og advarsel til Petter Northug.

HVA NÅ?: Petter Northug er tilbake i trening igjen, men vil han finne tilbake til sitt gamle jeg? Per Elofsson, som selv har vært i samme situasjon, frykter det verste. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HVA NÅ?: Petter Northug er tilbake i trening igjen, men vil han finne tilbake til sitt gamle jeg? Per Elofsson, som selv har vært i samme situasjon, frykter det verste. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PYEONGCHANG (Dagbladet): Per Elofsson var den nye, store stjerna da han 23 år gammel vant to individuelle VM-gull i Lahti-VM i 2001 og ble spådd en framtid som langrennskonge i et tiår framover.

I langrennssportens syklus ble VM i Lahti i 2001 gjentatt med et nytt mesterskap samme sted i 2017, på samme måte som at VM gikk i Val di Fiemme i så vel 2003 som i 2013.

I mesterskapet i den italienske alpebyen i 2003 vant Elofsson sitt siste mesterskapsgull, før nedturen startet. Ti år seinere, VM i Val di Fiemme i 2013, vant Northug to gull før en periode med motgang startet.

Vendepunktet med fire VM-gull i Falun i 2015 var bare midlertidig, for før VM i Lahti i fjor gikk Northug på en treningssmell som ødela hele sesongen. Etter dette har ikke Mosvik-ekspressen vært seg selv.

Northug friskmeldte seg selv og trente helt normalt igjen før denne OL-sesongen, men har blitt møtt av sykdom og gjentatte avbrekk som har ødelagt kontinuiteten og flyten i treningsarbeidet.

MEDFØLELSE: Per Elofsson lider med Petter Northug. Han vet godt hvordan det er når man tror man er på vei tilbake, men får nye slag i trynet hele veien. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MEDFØLELSE: Per Elofsson lider med Petter Northug. Han vet godt hvordan det er når man tror man er på vei tilbake, men får nye slag i trynet hele veien. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Elofsson forteller til Dagbladet at han dessverre kjenner seg igjen i Northugs situasjon. Mange ganger ble svensken friskmeldt og klar for å trene normalt igjen, men så kom motgangen og smellene gang etter gang.

- Jeg lider med Petter

Den svenske langrennslegenden fant aldri tilbake til nivået som gjorde ham til verdens beste tidlig i karrieren. 26 år gammel stoppet kometkarrieren så altfor tidlig.

- I likhet med Petter Northug gikk jeg på en overtreningssmell. Jeg kom aldri tilbake etter det. Jeg vet veldig godt hvor frustrerende det er når tror kroppen fungerer bra, men så går det galt når man konkurrerer. Jeg lider med Petter. Jeg vet hvordan han har det, sier Per Elofsson til Dagbladet.

- Problemet er ikke at han ikke har gjort jobben, men at han vil litt for mye. Det vanskeligste er å innse at man må ha veldig lang tid på å hente seg igjen. Det holder ikke med noen uker eller med noen måneder. Det kan gå mange år før han er seg selv igjen. Jeg ble det aldri, sukker svensken.

- I idrettens verden er dette ekstremt lang tid. Der er en uke uten trening altfor lenge. Da blir man fra seg. Da kan du bare tenke deg hvor frustrerende det er med to år. Det er ufattelig tungt.

Elofssons råd til Northug

I dag er Elofsson 40 år. Selv om han er yngre enn Ole Einar Bjørndalen, er det nesten 15 år siden karrieren ble avsluttet. Northug er selv ikke mer enn 32 år.

IMPONERT: Den svenske langrennslegenden Per Elofssen er imponert over det norske gullhåpet Johannes Høsflot Klæbo. Reporter: Øyvind Godø / Video: Hans Arne Vedlog / Redigering: Emilie Rydning Vis mer

- Hvordan skal Northug klare å komme tilbake til toppnivået igjen?

- Hvis jeg var Petter, ville jeg tatt en lang, lang pause for å hente seg skikkelig inn igjen. Man må bruke veldig god tid og være tålmodig. Men det er svært vanskelig, sier langrennslegenden til Dagbladet.

- Det er lett å la seg lure og friskmelde seg selv for tidlig?

- Ja, det er det som er problemet når man sliter med overtrening. Ofte tror man at man er bra igjen og er klar for å gasse på igjen, men så er man ikke det likevel. Det skjedde ofte med meg, og da tar det mye lengre tid enn man tror.

- Det gjelder for Petter å lage et opplegg som gjør at han henter seg 100 prosent inn igjen. De to siste sesongene har ikke han vært seg selv. Noen gang har han glimtet til, men vi ser at det er noe som er galt. Hans kapasitet har blitt bare svakere og svakere. Det er ikke noe moro for meg å se, når jeg vet hva jeg gikk gjennom.

- Utrolig frustrerende

Elofsson lider med Northug, som riktignok er i full trening igjen og vurderer comeback under ski-NM del to i Alta. Det store spørsmålet er om han finner tilbake til gammel storhet.

- Det er utrolig frustrerende for ham når kroppen ikke fungerer som den tidligere gjorde. Petter vet hva han har kapasitet til, men får det ikke ut. Da må man gjøre noe drastisk og få tid til å hente igjen kroppen, før man gasser på igjen, mener 40-åringen.

- Når vet man når man kan gasse på igjen?

- Det er vanskelig å svare på. Jeg tror ikke det finnes noen fasit. Det gjelder å prøve seg gradvis, og hvis man responderer bra på treningen man gjennomfører, kan man prøve å gire opp litt til. Ofte er det slik at man kommer til et visst nivå, men så stopper det. Man må gå så utrolig sakte framover, sier Elofsson til Dagbladet.

- Er det nesten umulig å bli like god igjen som man var før en feiltrening- og/eller overtreningssmell?

- Nei, umulig er det ikke, selv om jeg aldri klarte det. Alt er mulig. Kroppen har en fantastisk evne til å hente seg inn igjen, normalt sett. Når det gjelder Petter, er det vanskelig for å si, mener 40-åringen.

- I mitt tilfelle gjorde vi mange fysiologiske tester, som viste at jeg var langt unna det fysiske nivået som jeg hadde før. Jeg fikk aldri tilbake det nivået jeg hadde. Jeg fikk aldri noe svar på hvorfor og hva som gikk galt.

- Jeg trodde Mühlegg køddet med oss

Elofsson synes det er vanskelig å forklare hva som gikk galt for ham.

- Jeg kan ikke peke på en spesiell ting. Vi må se på totalbelastning, med medier, sponsoroppdrag og alt som medfører med suksess og som gjør at det blir for mye. Du rekker ikke å hente deg igjen. Til slutt får kroppen nok. Du slår på en måte av tenningen og kroppen slutter å fungere.

- Der og da var det veldig tøft. Jeg var på ingen måte ferdig mentalt og ville fortsette noen år til. Men da jeg til slutt innså det, var det bedre å slutte og begynne med noe annet. Jeg prøvde i to år før jeg ga opp, sier svensken.

Mange har pekt på duellen mot EPO-doperen Johan Mühlegg som ødeleggende for Elofsson, men svensken slo tilbake sesongen etter OL i Salt Lake City med VM-gull i 2003. Likevel husker han med gru tilbake på duellene mot spanjolen i 2002.

- Det var ikke noe gøy å se at flere av de jeg konkurrerte mot i Salt Lake City og tidligere, var dopet. Å se Johan Mühlegg klatre i det tempoet i bakkene, var ufattelig og galskap. Jeg var i toppform, men hadde ikke en sjanse, sier Elofsson til Dagbladet.

- Jeg trodde han køddet med oss. Jeg trodde Mühlegg bare skulle kødde litt da han spurtet allerede i den første bakken, men det tempoet holdt han hele veien. Det var en forferdelig opplevelse.

- Hvordan påvirket det deg?

- Jeg må innrømme at jeg følte på det inn mot mesterskap, at det var mange av disse som hevet seg utrolig mange hakk i mesterskap og som viste seg å være dopet, gjorde at jeg måtte pushe meg enda hardere.

- Jeg måtte i kjelleren og pushet kroppen hardere enn jeg helst ville, fordi jeg måtte ha en margin på å slå denne gjengen. Det er klart det har bidratt. Jeg tror ikke de rennene mot Mühlegg var med på å ødelegge meg, men den konkurransen jeg fikk fra dem som dopet seg, bidro nok til at jeg pushet meg enda hardere på trening.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer