Per-Mathias Høgmo ga opp treneryrket da han ble utbrent og deprimert

Talentspeider og Tippeliga-trener tror han har lært av RBK-smellen.

MØTTE VEGGEN: Per-Mathias Høgmo ble utbrent og deprimert da han ledet Rosenborg. Spørsmålet er hvordan han vil håndtere den jobben hvor prestisjen og presset er aller størst, nemlig som landslagssjef for Norge.  Foto: AP / Andreas Hillergren/NTB Scanpix
MØTTE VEGGEN: Per-Mathias Høgmo ble utbrent og deprimert da han ledet Rosenborg. Spørsmålet er hvordan han vil håndtere den jobben hvor prestisjen og presset er aller størst, nemlig som landslagssjef for Norge. Foto: AP / Andreas Hillergren/NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): - Hva som egentlig skjedde i Rosenborg, er det ikke mange som vet. Han måtte i hvert fall ut. Men det er sju år siden, sier Stig Thorbjørnsen.

Han er mangeårig talentspeider i Rosenborg — en jobb han også hadde da Per-Mathias Høgmo var klubbens hovedtrener fra seinsommeren 2005. Noe av det første Høgmo gjorde, var å lede Rosenborg til Champions League, hvor trønderne havnet i gruppe med Olympiakos (som de slo), Real Madrid og Lyon.

Men i serien tok det tid å snu trenden. Fem runder før slutt det året lå Rosenborg på kvalifiseringsplass i Tippeligaen, etter å ha vunnet gull de 14 foregående sesongene.

En saftig høstspurt sendte laget opp til tabellens midtsjikt. Neste sesong begynte også uten de store gulltaktene i Rosenborg. Så, i juli 2006, smalt bomben:

En utbrent Per-Mathias Høgmo ble sykemeldt, i første omgang i to måneder.

- Jeg husker jeg pratet med han om at det gikk litt over stokk og stein. Han ville bidra på alle mulige måter. Han tok på seg for mange oppgaver, forteller Miika Koppinen som har spilt under den nye landslagssjefen både i Tromsø og Rosenborg.

Kom ikke tilbake
Knut Tørum tok over ansvaret. Han ledet laget stødig til seriegull — og Per-Mathias Høgmo kom aldri tilbake. To dager etter at gullet var i boks i oktober 2006, kunngjorde han at han ikke ønsket å tre inn i trenerjobben igjen. Ikke bare det: Han ønsket ikke å være fotballtrener mer.

Det var Norges nest mest prestisjetunge trenerjobb - og den eneste plassen Høgmo har opplevd motgang.

Spørsmålet er hvordan han vil håndtere den jobben hvor prestisjen og presset er aller størst.

- Jeg føler folk er for negative, sier Stig Thorbjørnsen, som har pleid tett kontakt med Høgmo siden tida i Rosenborg.

- Det er lenge mellom 2006 og 2013. Han har vokst betraktelig på de sju åra. Og det er jo ingen som spør hva Ole Gunnar Solskjær drev med for sju-åtte år siden, når de skal vurdere hans trenerkapasitet i dag, fortsetter talentspeideren.

- Per-Mathias har tatt etterutdannelse, og han har jobbet godt — og ikke minst har han har gjort en kjempejobb i Tromsø. Og nå har han ført Djurgården fra nedrykksplass opp til sikker plass, sier Thorbjørnsen til Dagbladet — og konkluderer:

- Han er mye, mye tryggere på seg selv enn det han var i Rosenborg.

Fremstår mer rolig
Nåværende Tromsø-trener Agnar Christensen tok over for nettopp Per-Mathias Høgmo da sistnevnte ga seg i klubben etter forrige sesong. Han ser stor forskjell på hvordan Høgmo opptrer i dag i forhold til tiden i Rosenborg.

- Først og fremst har han fått åtte-ni år til med erfaring. Han fremstår mer rolig og klok nå enn han gjorde på den tiden, sier Christensen til Dagbladet, og peker på en stor forskjell på det å lede landslaget kontra Rosenborg for åtte år siden.

- I Rosenborg fikk han en klubb nesten litt i fanget, en klubb der det var kun én ting som gjaldt: å vinne umiddelbart. Han har nok lært mye av den perioden, sier Christensen.

- Hva får vi med Per-Mathias Høgmo som landslagssjef?

- Med Per-Mathias får vi en rutinert trener, med bred erfaring. Fra TUIL i 1991 har han ledet U-landslag, jentegjenten i OL, RBK i Champions League, Tromsø i Europa League, og til slutt nå Djurgården i en annen liga. Han har sett alle sider av norsk fotball, og har klare tanker om hvordan utviklingsstigen skal være. I tillegg er han i perfekt alder, relativt ung for en landslagssjef, men likevel veldig erfaren, sier Christensen.

Christensen beskriver den nye landslagssjefen som kunnskapssøkende, og åpen for andre impulser i bransjen.

- Det er kanskje her han er mest ulik Drillo, ved at filosofien gjerne blir tuftet på eksempler fra andre hold, og at han stadig er så søkende. Egil er noen år eldre, og har et litt annet utgangspunkt. Han er en sterk personlighet som er opptatt av å gjøre ting på sin måte. Per er en litt annen type på den måten, sier Christensen.

Studere spillere Miika Koppinen ble med Høgmo fra Tromsø til Rosenborg i 2005. Han tror jobben som landslagssjef passer hans tidligere sjef perfekt.

- Per-Mathias er veldig engasjert. Han vet hva han vil. Jobben vil passe han perfekt, i tillegg er det en jobb han selv har ønsket over lengre tid.

Han har sett endringene i stil og spillestil fra de to periodene han har spilt under han i TIL. Og selv om Høgmo har hatt suksess som klubbtrener, er det noe helt annet å være landslagssjef.

- Han er taktisk flink og trygg. Filosofien om hvordan fotball skal spilles er tydelig. Han er en managertype. Han elsker å reise rundt å studere fotballspillere.

Føler ikke press Per-Mathias Høgmo vil ikke gå med på at det er et større press å lede landslaget i forhold til andre trener-jobber han har hatt opp gjennom årene.

- I fotball så har jeg erfart etter hvert at vi ikke snakker om begrepet press, vi snakker om entusiasme. Hvis vi skal snakke om press, da skal vi dra ned til Midtøsten, for der opplever mennesker press i hverdagen. Det gjør vi ikke på en fotballarena, sier Høgmo til Dagbladet.

Høgmo kjenner en stor motivasjon før han nå skal ta fatt på oppgaven «han ikke kunne si nei til».

- Det som har vært viktig for meg er å vite at jeg har hatt et samlet forbund bak meg, og det er viktig når man skal begynne i denne type jobb at styre og generalsekretær har et felles mål og felles oppfatninger av hva som skal til. Det har denne prossessen avdekket på en veldig god måte, noe som gjør at jeg kjenner en motivasjon til å jobbe sammen med et meget kompetent styre, og en generalsekretær som er innovativ og spenstig, sier Høgmo.