Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Frida Karlsson slo Therese Johaug på 3-mila i Holmenkollen

Perfekt å tape for Sverige

Sjelden har et nederlag passet bedre.

SVENSK SEIER: En perfekt seierspall for internasjonalt langrenn. Den norske skitabben gjør det lettere å både nivået til Therese Johaug og spenningen i sporten Foto: Annika Byrde / NTB scanpix
SVENSK SEIER: En perfekt seierspall for internasjonalt langrenn. Den norske skitabben gjør det lettere å både nivået til Therese Johaug og spenningen i sporten Foto: Annika Byrde / NTB scanpix Vis mer

DET er all grunn for hele det norske kvinnelandslaget å se kritisk gjennom hva som skjedde på den siste mila i Holmenkollen i dag. Å tape dette prestisjerennet på dårlige ski er irriterende for et lag som er vant til å vinne på slike avgjørende detaljer.

At det er Sverige som vant etter en taktisk triumf, er mot normalt i denne sporten.

Men for oss som aller mest er glad i langrenn som sport, er det bare å takke og bukke for svensk seier.

Sett i etterkant var dette et perfekt tap.

DENNE vinteren har det meste i internasjonalt kvinnelangrenn dreid seg om at Therese Johaug er blitt så altfor god. Den sammenhengende kritikken mot nivåforskjellen fra resten og opp til Therese, har langt på vei fått ødelegge gleden over å se henne gå flottere på ski enn noen kvinne noen gang har gjort. Det aller beste, var plutselig ikke lenger bra nok.

Det er jo bare noen dager siden Therese syntes kritikken var blitt så urettferdig at hun måtte si ifra:

Jeg føler jeg må forsvare meg. Det er galt om det er en motbakkesprint, det er galt med et langløp, det er galt at vi avslutter opp en alpinbakke. Jeg føler jeg har tatt steg i lette løyper og klarer å gå fort når konkurransetida er 20 minutter også, sa hun til VG etter den overlegne seieren i Ski Tour 2020 i Trondheim.

DA var hun frustrert:

– Når andre idrettsutøvere leverer på aller høyeste nivå, så blir de ofte hyllet for prestasjonen. Opplever du det som dårlig gjort at du må stå her og forsvare at du er så god, spurte reporteren.

- Ja, jeg føler egentlig det. Jeg prøver hver eneste dag, 365 dager i året, å bli en bedre skiløper å ta nye steg. Så blir man møtt med at man ødelegger sporten og at man ødelegger spenningen og det ene med det andre. Av og til blir man litt lei når man hele tida må forsvare seg, sa hun.

DEN følelsen er det lett å skjønne. Det er det som gjør dagens tap så viktig. Bare på et par runder i Holmenkollen var det mulig å se for hvem som helst at Therese Johaug sin dominans ikke er noen selvfølge. Den offensive tankegangen hennes i hvert eneste renn krever ekstrem mental styrke, og resultatet er avhengig av kvalitet i alle ledd rundt.

Det er denne felles jobben som til sammen har gitt Therese en eventyrlig flott sesong.

Og nå er det enklere å forstå akkurat det.

SANNSYNLIGVIS er den vekkeren viktigere enn den svenske framgangen. Dette er jo en varslet utvikling. Det er et par år siden vi skrev om den, og den store blågule triumfen i den evige skirivaliseringen mellom nabolandene kom allerede sist vinter i VM-stafetten.

Den gang tapte Therese ankeretappen fordi hun ikke var rask nok. Det i seg selv var en viktig erfaring i den imponerende treningsjobben hun har gjort fram til denne sesongen. Det er en raskere, teknisk mer finslepen Johaug som har herjet i sporet i vinter.

At det likevel ble en svensk prestisjeseier, skyldtes bare gliden.

SVENSKENE trengte også den triumfen. Egentlig har dette vært en rotete sesong for svensk langrenn med altfor mange lederskifter, feiltrening og bom etter bom i smørebussen.

Det er jo ikke slik at Norge vinner i langrenn fordi vi har overlegne økonomiske ressurser i forhold til de to største konkurrentene Sverige og Russland. Når det gjelder selve utstyret, er konkurransen i utgangspunktet lik. Det er kvaliteten blant smørerne som avgjør.

HER har det norske smørelaget gjennomgående vært bedre enn svenskene denne vinteren, og tilfeldigvis bedre enn russerne på den viktige avslutningsetappen i Ski Tour 2020 i Granåsen. Men du trenger ikke huske spesielt bra for å lete fram både VM -og OL-konkurranser de siste åra der styrkeforholdet i utstyr har vært i favør konkurrentene.

Utfordringen for sporten er altså løperne alene. Der står svensk kvinnelangrenn gjennomgående svært sterkt med flust av glitrende, unge sprintere samt Frida Karlsson og Ebba Andersson som de to største distansetalentene.

Det er bare Therese Johaugs enestående innsats som har gjort at så mange har glemt denne virkeligheten.

Men det husker vi heldigvis nå.

Hele Norges coronakart